Vordul Mega – The Revolution Of Yung Havoks

Vordul Mega (ook bekend als Vordul Megilah) is met Vast Aire het brein achter het rapduo Cannibal Ox. Nadat Vast Aire vorig jaar van zich liet horen met een soloalbum vond nu ook Vordul het tijd om een soloplaat te droppen: The Revolution Of Yung Havoks.

Het album met dertien tracks opent met “Neva Again”, een donker nummer met relaxte raps, een pakkende sample en een meeslepende, grimy beat. In “Spitamatic” komt C Rayz Walz voorbij die energiek spitt, het downtempo en fijne “Holla Ill” handelt over het harde leven in de ghetto’s, terwijl “Hell Yeah” smooth voorbij rolt.

Vergeleken met Vast Aire is Vordul Mega minder poëtisch en afwisselend, klinkt ie meer smooth en rechtlijnig dan zijn partner in rhyme. Waar Vast ook meer dé man is die in de picture staat bij Cannibal Ox (door zijn verschijning en voordracht) is Vordul meer de man die in de schaduw opereert. Toch is The Revolution Of Yung Havoks wat mij betreft een beter album dan het toch wat tegenvallende Look Mom: No Hands van Vast Aire. Het album is namelijk meer in balans, iets dan Vast’s soloplaat ontbeert door de te grote variatie aan verschillende producers.

Ook Vordul werkt met diverse producers (Belief, Omega One, Opto, Ruddy Rock, The Prof, Soul Purpose en Blockhead), maar het pakt allemaal net even iets beter uit. Zo ook op het uptempo “Hard Times” dat gedreven en duister klinkt met scherpe raps en een headnodding beat. “Blade” is meer in ya face en bevat strakke drums en een pompende bas ("And not to sound corny, but shorties got shorties plus they got forties/Thinkin’ they can drink ‘til they forty/Fuckin’ with the clubs getting’ naughty/But what happens when the tits start saggin’?/The kids start askin’, “Where’s papi?”/Like Nemo, a sad predicament for our people" “I must confess/Times be fuckin’ with my mind/Days of the dollar, but it always been like that/Like raps been about gat sprays and good times”)

Tekstueel gezien schetst Vordul de luisteraar een donker beeld voor van struggles, het straatleven in NY, armoede, stress en weed. De openingsverse van “Stay Up” kenmerkt overigens het grootste deel van het album: “Life, knowing there’s no sense without struggle/Trying to remain focused and stay humble/Strained, really gotta clear the head/Hard times, puffin the rigs, thinking what’s best/Situations getting deeper/Inside battlin’ myself.”

Dropt Karnage in het lekkere “In The Hood” enkele karakteristieke rhymes, het trage “Pray” kent invloeden uit de jazz, maar is door de lome voordracht van Vordul niets nieuws onder de zon. In het soulvolle “Believe” komt femcee Jean Grae op visite en “Handle That” toont aan dat de combi Vordul Mega-Vast Aire nog steeds het goede huwelijk is. In afsluiter “Megallah” laat Megilah eindelijk eens wat van de emotie horen die hij op The Cold Vein wist te exploiteren. Op deze milde track eert hij op ingetogen wijze God.

Eigenlijk is The Revolution Of Yung Havoks precies het album wat je verwacht van Vordul Mega. Het is degelijk, maar soms wat aan de monotone kant door de weinig energieke raps. De rapper flowt rustig en hetzelfde als op The Cold Vein. Zonder Vast Aire bewijst Vordul ook zeker zijn mannetje te staan, en voor de liefhebbers van meer complexe en pure straight-up hiphop met fijne oldschool beats ben je bij Vordul Mega aan het juiste adres.

Meer info: http://www.definitivejux.net/jukies/cannibal_ox

Tracklist
01. Neva Again
02. Spitamatic ft. C-Rayz Walz
03. Holla Ill
04. Hell Yeah
05. Hard Times
06. Blade
07. Stay Up
08. In the Hood ft. Karnage
09. Pray
10. Believe ft. Jean Grae
11. Struggles
12. Handle That ft. Cannibal Ox
13. Megallah

Geplaatst door bowie op 5 januari 2005