Visionaries – Pangaea

Om de titel van het album te verklaren gaan we een stukje terug in de tijd:

Volgens geologen werd, ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden, een enkel massief continent omringd door de oceaan van de aarde. Zij noemen dat continent Pangaea. Vervolgens viel Pangaea uiteen in twee continenten: Laurazie (dat bestemd was later Europa, Noord-Amerika en Noord-Azië te worden) en Gondwanaland (bestemd om Afrika, Zuid-Amerika, India, Australië en Antarctica te worden).

De Visionaries gebruiken deze naam dus als metafoor voor de reunie van de complete crew (in de tussentijd zijn er solo-projekten uitgekomen van o.a. LMNO en Writer’s Block). Ook duidt de titel op de verschillende etnische achtergronden van de zes leden: DJ Rhettmatic en Dannu (Fillippijns), LMNO (Europees), 2Mex (Mexicaans), Zen (Afrikaans) en KeyKool (Japans).

Het album gaat van start met ‘Forward’, een energieke intro met originele samples en strakke scratches van Rhettmatic. Vervolgens word je gelijk getrakteerd op de titel-track (ook op 12" verschenen): “We started as one, then we drifted / Seperated as continents then shifted / All the pieces fit, can’t you see the togetherness: Visionary Pangaea!”. Met doordachte teksten over een hype beat laten de heren weten er weer zin in te hebben. ‘Strike’ raakt je met een lekkere piano-loop en diepe baslijn. Wederom een banger met strakke lyrics die blijven boeien. Op ‘DoMakeSayThink’ hoor je duidelijk dat de Visionaries een crew zijn met een eigen visie. Geen standaard, uitgekauwde hiphop maar originaliteit met een positieve instelling.
‘V-Peat’ wordt begeleidt door een melancholish gitaartje. Wederom wordt de strijd aangegegaan met arrogantie en kortzichtigheid. ‘Believe It’ is gewoon een lekkere funky track. De tweede single van het album is getiteld ‘If You Can’t Say Love’. Het gaat vanzelfsprekend over liefde; liefde voor de muziek, jezelf en elkaar. Op het moment dat ‘6 Ring Circus’ door de speakers knalt, zullen velen verbaasd opkijken. De gelijkenis met de al in 1996(!) verschenen single ‘Snap Out Of It’ van Nicotine (Haarlem) is bijna eng te noemen. Hierdoor krijgt de gebruikte sample “What we have is a brand new sound” een beetje een vreemde bijsmaak. Oordeel zelf, zou ik zeggen.
‘Nine Eleven’, de titel zegt het al, gaat over terrorisme en levert zware kritiek op de Amerikaanse politiekvoering. Het nummer sluit af met een indrukwekkende geluidsopname van een ooggetuige van 9 september 2001. Met de reggae-vibe van ‘Broken Silence’ wordt er weer een vrolijkere stemming neergezet. Je moet wel erg depressief zijn, wil je hier niet van opleven! Met ‘Lacerations’ bewijzen DJ Rhettmatic en Melo D dat een goed nummer niet altijd MC’s nodig heeft. Het duo scratcht er lekker op los.
‘Momentum’ is een niet al te ingewikkeld nummer waarin de Visionaries zichzelf even op de voorgrond schuiven (overigens geproduceerd door Evidence). ‘Starchaser’ is een anti-groupie track ingeleid door een erg grappige sample van twee bimbo’s die op geheel eigen wijze een gesprek voeren over dit onderwerp. ‘Timeline’ vind ik persoonlijk wat minder, maar dit komt vooral door de beat. ‘Meeting Of The Minds’ is een collabo met The Living Legends, wat resulteert in een nummer van maar liefst ruim zeven minuten. Toch gaat het zeker niet vervelen want de MC’s weten keer op keer te boeien en bovendien rappen ze allemaal over een andere beat. ‘Good Things’ is een degelijke track, niet meer, niet minder. Het album wordt afgesloten met een oude bekende: ‘Sight For Sore Eyes’. Al eerder uitgebracht maar toch leuk als bonus.

Al met al hebben de Visionaries met ‘Pangaea’ een zeer goed derde album afgeleverd. De diversiteit aan producties en vooral de originaliteit, gedrevenheid en positiviteit van de zes leden resulteert in een plaat die blijft boeien en je aan het denken zet. Twee duimen omhoog dus!

Tracklist:
01. Forward (intro)
02. Pangaea
03. Strike
04. DoMakeSayThink
05. V-Peat (CA Redemption)
06. Believe It
07. If You Can’t Say Love
08. 6 Ring Circus
09. Nine Eleven
10. Broken Silence
11. Lacerations (feat. Melo D)
12. Momentum
13. Starchaser
14. Timeline
15. Meeting Of The Minds (feat. The Living Legends)
16. Good Things
17. Sight For Sore Eyes (bonustrack)

Meer info: http://www.upabove.com/

Geplaatst door bowie op 23 april 2004