Vinny: “Dit is haute cuisine, dat kan ik niet in een papieren zak aan je meegeven.”

Na zijn bijdrage op WILT CHAMBERLAIN van het tweede Rafting Goods-groepsalbum dropt de Haagse Vinny nu ook een eigen RG Pack, genaamd Zwartwerker. Wie begin 2024 in de Nieuwe Nor bij de eigen avond van Rafting Goods was, had al kunnen weten hoe hongerig hij is; hij reed tweeënhalf uur heen en tweeënhalf uur terug om vijf minuten on stage te rappen. “Dat is wat we altijd al doen, met liefde voor het vak.”

“Ik kom daarvandaan bro. Het hele land doorcruisen om open mics te pakken en showtjes te spelen. Zélf, maar ik ben ook heel lang de hypeman van Kingsize geweest. Wij gaan echt way back, dat gaat dieper dan rap. Ik heb heel veel van die man geleerd, en dat was ook nodig. We komen uit een tijd waarin je, als je niet kon rappen, van het podium gestuurd werd.” Vinny zit ontspannen op een stoel in een studio, op een industrieterrein grenzend aan het station van Rijswijk. Waar sommigen hem kunnen zien als nieuwkomer, weten anderen al lang; Vinny is niet alleen door zijn imposante lengte en postuur, maar vooral dankzij zijn veelzijdige skills een mc om rekening mee te houden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VINNY (@ditisvinny)

Cateren aan de RG-fans

Hij sluit zijn apparatuur aan om de nieuwe EP van voor te achter te beluisteren. “Ik heb nog nooit een EP gedropt, eigenlijk altijd alleen maar losse tracks. Het is vooral een learning curve voor me. Net als je denkt dat je overal redelijk strak op zit, zijn er altijd ontwikkelingen. Zo hebben we last minute nog een track toegevoegd met Kingsize. Die wilde ik eigenlijk bewaren voor m’n album. Maar LJ, mijn producer, zei me dat als ik een Rafting Goods-tape zou doen, deze er wel op móest. Dit is die rap-rapshit, dit gaan de RG-fans waarderen.”

Toch had hij lang niet altijd zelf het vuur: “Ik ben er negen jaar uit geweest, man. Rond 2011, 2012 ben ik gestopt met muziek. Dat was een lange periode waarin ik niets heb gemaakt. Maar ik had gewoon mijn werk als portier, ik werkte af en toe in het Haags Hiphop Centrum. Door mensen te helpen bij hun opnames, kwam ik alsnog in aanraking met de scene. Maar lang dacht ik dat mijn carrière eropzat. Toen ik Road To Parkpop had gewonnen en daar een grote show had gespeeld, werkte ik aan een album. Toen het zo goed als af was, merkten we dat er overal een ruisje doorheenzat die we er niet meer uitkregen. Dan wordt muziek maken een stuk minder leuk.”

Doordat Vinny daarvan baalde, besloot hij in de nasleep ervan dat zijn “side hustles ineens de main hustles moesten worden.” Toch vond hij het plezier terug, én een vaste sparringspartner. “Nu zit ik altijd met LJ, dan weet je dat er kwaliteit geleverd wordt. Ook als een sessie muzikaal niet oplevert wat we ervan hoopten, is het alsnog geslaagd; hij is mijn beste vriend dus dan is het gewoon een goede chillsessie. Ik ken hem sinds ik acht jaar was.”

Investeren in de homies

Het resultaat was een bijzondere reeks singles, die in 2021 opende met Floris Bommel. Het voorbije jaar verscheen er een keur aan tracks, variërend van trage r&b-like beats tot donkere trap en reggaeton. “Dat is het voordeel van een producer die alles kan maken, en een rapper die alles wíl maken. Ik heb bewezen te kunnen zingen, ik kan me met de productie bemoeien, ik kan topics bespreken. Maar nogmaals; ik kom van de open mic willen killen, dus af en toe is het tijd om gewoon te rappen. Dat zeg ik ook in Zit Rustig met Kingsize: ‘Ga bar voor bar met mister bars voor dagen.’ Als je dat wil doen, moet je je A-game kunnen brengen.”

Tijdens zijn hiatus investeerde hij in de studio waarin nu zijn nieuwe EP klinkt. “Eigenlijk in m’n homie. LJ heeft zich hier kunnen ontwikkelen tot de muzikant die hij vandaag de dag is. Ik begon zó goed wit geld te verdienen – ironisch met een EP die Zwartwerker heet – dat ik niet alles naar de belastingdienst wilde brengen. Dan kun je beter iets moois ermee doen, toch? LJ heeft zich hier kunnen ontplooien, en het is pas echt goed gaan lopen toen Timbaland op een van zijn beatvideo’s reageerde.”

Relaxed door het leven

Snel schakelt hij terug naar de plaat die vandaag verschijnt: “Ik heb ook een beat van Blanke Roy erop, en een beat van Sayonara. Maar heel vaak vind ik het niks als mensen me beats sturen. Ik ben gezegend met LJ. Hij houdt de funk erin; een klein hi-hatje offbeat laten lopen, of de drums. Dus het hoeft voor hem allemaal niet precies op de grid. Daar houd ik van, en ook van zijn lage BPM’s. Ik ben van mezelf al een langzame prater, ik ga relaxed door het leven. Dat sluit perfect op elkaar aan.”

Die relaxte rapstijl in combinatie met zijn zware stemgeluid zorgt voor een laid back-rapplaat, maar niet zonder bravoure. “Toen ik nog mensen coachte in H3C, raadde ik hen ook weleens aan om een couplet opnieuw in te rappen op een manier zodat het lijkt alsof ze niet hun best doen. Ik vind dat ik dan het meest ontspannen klink. Dat komt de tracks vaak ten goede.” Zijn komma’s worden daardoor hoorbaar, en de pauzes eromheen van belang. In de titeltrack van het elfde RG Pack: “Nachtwerker, zwartwerker, witwasser / strak trekken, wegwezen, inpakken / alles op m’n envelop en pinpassen / debiteur, crediteur, winst pakken.”

Van de deur naar Ghana

Net zo gepassioneerd als hij vertelt over zijn werkwijze in de studio, vertelt hij over zijn baan als portier in het Haagse nachtleven. “Aan de deur staan heeft me veel gebracht, en ik denk dat ik daardoor ook wel een uniek verhaal heb te vertellen in mijn raps. Kijk, ik kan niet tot in details treden, maar hier en daar hoor je op deze plaat heel goed wat ik meemaak als ik in de nacht aan het werk ben. Ik ben de brug tussen de onderwereld en de bovenwereld. Dat wéét je als je eraan begint, maar dat vóel je pas wanneer je het doet. Ik heb er veel van geleerd; dingen op te lossen met praten, respectvol zijn… maar binnenkort is het tijd om af te bouwen. Ik heb mijn ogen op iets groters. Mijn roots liggen in Ghana, ik zou daar iets op willen zetten om de lokale bevolking vooruit te helpen.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VINNY (@ditisvinny)

Rafting Goods kwam in dezelfde tijd op als dat Vinny weer begonnen was met releasen. “Ik heb het vanaf het begin in de gaten gehouden. Tim en ik gaan ook way back, vroeger tapeten we regelmatig bij De Zaak. Ik ben vaak van Agga naar Rotterdam gereden voor muziek. Ik heb met hem doodgelachen op de bank toen Holland In Da Hood nog op TV kwam, bijvoorbeeld. En de laatste jaren nog: ik check hem regelmatig als ik iets ga releasen, hij is dan een klankbord voor me. Ik vind het belangrijk om een paar van zulke mensen te hebben.”

Geheime wapens

“Op een gegeven moment zei hij me dat hij het wel zag zitten als ik een RG Pack zou releasen”, gaat Vinny verder. “Ik had het daar ook al eens met Kingsize over gehad, dus het idee leefde al in mijn hoofd.” Maar het contact kan ook de andere kant op slaan, richting de al genoemde last minute-wisselingen in het schema. “Toen ik Tim de track Ewaja stuurde, wilde hij bijvoorbeeld meteen een verse erop doen…

…dus ik dacht hem teleur te stellen door te zeggen dat we al een clip erbij hadden, maar hij zei alsnog dat ik de beat moest sturen. Hij vond zichzelf toch te lelijk voor in de clip”, grijnst de man terwijl hij de volgende track aanslingert. “Eindstand maken we nu iedereen tevreden; zowel Tim met een featuring als de mensen die commenten dat die track wel wat langer had gemogen”, lacht hij.

En over die clip gesproken; Vinny is iemand die zijn releases niet alleen goed laat klinken, maar ook prachtig vormgeeft. De video’s zijn cinematisch prachtig, zonder gelikt te zijn. “Het houdt altijd het rauwe randje. Wat dat betreft ben ik ook geblessed. Lion (de clipmaker, red.) en LJ zijn gewoon mijn geheime wapens. En dan erbij houd ik er zelf ook van als iets er goed uitziet.” Grijnzend: “Ik maak haute cuisine, bro. Dat kan ik niet in een papieren McDonalds-zak stoppen en aan je meegeven, toch?”

Stream Vinny’s ‘RG PACK 11: Zwartwerker’ hieronder en blijf op de uitkijk voor de video van Zit Rustig met Kingsize.

Geplaatst door bowie op 18 juni 2024