Vinnie Paz – God of the Serengeti

Vinnie Paz is als een van de oprichters van Jedi Mind Tricks en Army Of the Pharaohs al bijna twee decennia een vaste kracht binnen de hardcore hiphop. Zijn eerste soloalbum, Season of the Assassin uit 2010 kan misschien wel worden gezien als zijn artistieke bevrijding, ondanks de vele samenwerkingen (waar Jedi Mind Tricks toch al om bekend stond) was het op dat album toch vooral Vinnie Paz die de toon zette met slimme metaforen en verwijzingen naar allerlei heilige geschriften. Nu, twee jaar later komt Louie Doggs met de opvolger.
Het album begint met een bijbelse monoloog uit de film Solomon, vervolgens komt het door DJ Lethal geproduceerde Shadow of The Guillotine in en is de toon voor het hele album gezet. Vinnie klinkt als vanouds; zelfverzekerd en rauw. Ook het tweede nummer, Slum Chemist begint met een scene uit een film, ditmaal een dialoog uit Monster waarin de moraal van de mens onder de loep genomen wordt:

‘Who the fucks know what gods want?’
– ‘We can be as different as we wanna be, but you can’t kill people’
‘Says Who?’

Helaas worden deze concepten op God of the Serengeti niet heel nauwkeurig uitgewerkt; Vinnie dropt af en toe wat wijsheid over religie (Vinnie Paz is katholiek opgevoed, maar heeft zich later bekeerd tot de islam), maar besteedt veruit het grootste gedeelte van zijn coupletten aan opscheppen en uitdagen. Op 7 Fires of Prophecy rapt hij:

Was sent from god in case Jehovah fronts/
I’m the explorer in the Torah, I was the chosen one
 

Hij laat verder compleet in het midden waar hij die wijsheid vandaan heeft of wat de luisteraar daar precies mee moet. Zelfs de titel roept vragen op die nergens op het album worden beantwoord (de Serengeti zijn de ‘eindeloze vlaktes’ van het noorden van Kenia en het zuiden van Tanzania, maar wat is de connectie met dit album? Is het een metafoor? Zo ja, waarvoor?). De hardcore JMT fan zal dit misschien als een uitdaging zien en met behulp van wikipedia een heel eind komen, maar voor de gemiddelde luisteraar is het vooral verwarrend. Daarnaast is het 18 tracks tellende album gewoon te lang en ook al staan er 23 gastbijdragen op, het gebrek aan concepten zorgt ervoor dat het heel moeilijk is om het hele album aandachtig te blijven luisteren. Gelukkig zorgen featurings als Scarface op Problem Solver en R.A. the Rugged Man op Razor Gloves voor de nodige afwisseling wat betreft flows, aangezien Vinnie zich beperkt tot een ouderwetse manier van rappen over de beats. Ook Mobb Deep laat een goede indruk achter op Duel to the Death, maar dit wordt volledig teniet gedaan door de beat van Stu Bangas, die als een slechte kopie van Mike Oldfield’s Tubular Bells klinkt. Het sterkste, conceptuele en meteen ook beste nummer op God of the Serengeti is afsluiter You can’t be neutral on a moving train. Over een beat van C-lance geeft Vinnie P ons een heftige geschiedenisles:

In 1619 they were patiently waiting/
for a ship that carried slaves that was changing the nation/
the white man was the cannibal praying to satan/
hatred contempt a pity of patronization/
that’s the corner Stone everything racism based in
 

Als God of the Serengeti vijf jaar geleden was uitgebracht, zou het misschien nog wel een grote impact hebben gehad, maar nu wordt vooral pijnlijk duidelijk hoe de jongere generatie deze rapper op bijna alle vlakken heeft ingehaald. Vinnie is nog steeds een MC om rekening mee te houden maar voor een tekstschrijver van zijn kaliber maakt hij er zich op God of the Serengeti te vaak te gemakkelijk van af. Ook wat betreft beatkeuze gaat hij op dit album nogal eens de mist in (Duel to the Death, And Your Blood Will Blot Out The Sun) en dat is jammer, want met een beetje meer focus had Vinnie Paz waarschijnlijk een veel sterker album af kunnen leveren.

Tracklist:
01. Shadow of the Guillotine feat. Q-Unique
02. Slum Chemist
03. The Oracle
04. And Your Blood Will Blot Out The Sun feat. Immortal Technique & Poison Pen
05. Last Breath feat. Baby Pun & Whispers
06. Crime Library feat. Blaq Poet
07. Feign Submission
08. Duel to the Death feat. Mobb Deep
09. Problem Solver feat. Scarface
10. Battle Hymn feat. Apahty, King Syze, Crypt the Warchild, Jus Allah, Esoteric, Blacastan, Celph Titled & Planetary
11. Geomerty of Business feat. La Coka Nostra
12. Jake LaMotta
13. 7 Fires of Prophecy feat. Tragedy Khadafi
14. Cheesesteaks
15. Cold, Dark and Empty feat. FT & Smoke
16. Razor Gloves feat. R.A. the Rugged Man
17. Wolves Amongst the Sheep feat. Kool G Rap & Block McCloud
18. You Can’t Be Neutral On a Moving Train

Geplaatst door bowie op 13 december 2012