Vince Staples laat zijn wonden zien zonder ze open te krabben

Weinig rappers zo dynamisch als Vince Staples. Met een speelse cadans, dynamische flow en zijn kernmerkende monotoon-nasale stemgeluid kwam hij in 2014 binnen met de EP Hell Can Wait, gevolgd door debuutalbum Summertime ’06. Als je bedenkt hoe goed alles was wat hij tussen 2014 en 2017 uitbracht, is het begrijpelijk dat veel critici zijn meest recente projecten als ondermaats of zelfs teleurstellend bestempelden. Staples zelf trekt zich daar niets van aan. Die lijkt zijn weg te hebben gekozen, hoewel we in het verleden hem al eens verrassende bochten hebben zien maken. RAMONA PARK BROKE MY HEART is zijn nieuwste geesteskind.

En die is nog steeds verdomd goed, maar simpelweg ‘anders’. Wie hoopte op de terugkeer van het eclectische van Big Fish Theory of het energieniveau van FM! is niet aan het juiste adres. RPBMH voelt als het vervolg op – of heeft in ieder geval eerder een connectie met – zijn titelloze album van vorig jaar. Maar waar die erg nihilistisch en laid back was, is de nieuwe wat meer bouncy en open. Staples is nog altijd supereerlijk, over de trauma’s met betrekking tot zijn bende, geliefden, familie uit zijn jeugd. De vocale aanpak is nóg botter en eentoniger dan voorheen, en onder die relaxt gebrachte schrijfsels klinken soepele westcoast-vibes. Het jammere; erg opliftend wordt het nooit. De beats kabbelen, op een paar uitzonderingen van onder meer DJ Mustard, zeer traag voort. De teksten krijgen verdienen daardoor wel meer aandacht. Die zijn emotioneel en daardoor meeslepend.

Metafoor voor het leven

Misschien komt dat doordat hij steeds verder afdrijft van een voor hem ooit veilige plek. Ramona Park is een groot community-gerichte plek in de gelijknamige buurt. Het herbergt sportvelden om te kunnen basketballen, honkballen en voetballen, een speeltuin een een recreatieruimte voor de buurtbewoners. Letterlijk hoeven we de titel RAMONA PARK BROKE MY HEART niet te nemen, volgens de rapper zelf. Het is een metafoor voor wat het leven met hem, en alle andere mensen ter wereld doet. We moeten nou eenmaal dealen met tegenslagen. Er bestaat zoiets als liefdesverdriet. We kennen verlies en geluk. Bij Staples zit het dieper; het ganggeweld dat hij heeft gezien en gevoeld, heeft zijn hart gebroken.

Vince Staples graaft dieper in zichzelf dan ooit tevoren. Hij maakt een connectie met thuis als hij even ontsnapt aan een wereld die voornamelijk wordt bepaald door succes. Met dik aangezette bassen, chopped-‘n-screwed samples uit het oeuvre van DJ Quik, elektrische gitaren, robot-achtige vocalen, lichte pianomelodieën en Lil Baby die in de staart van een nummer redelijk verrassend opduikt, valt er in de relaxedheid van RAMONA PARK BROKE MY HEART genoeg moois te ontdekken. Dit album plaatst je meteen in de gevaarlijke straten van het zuiden van Los Angeles, terwijl Vince Staples zijn wonden door gangster-geweld laat zien, maar niet openkrabt.

Stream:

Geplaatst door bowie op 8 april 2022