Viktor Vaughn – Vaudeville Villain

Daniel Dumile beter bekend als MF Doom heeft al een aardige carriëre achter de rug. Nadat hij bij de groep KMD al enig succes had ging hij er met zijn solo albums ook op vooruit. Met zijn vele aliassen (MF Doom, King Geedorah, Metal Fingers, etc.) heeft hij verschillende albums uitgebracht. Nu is Viktor Vaughn de nieuwe persoonlijkheid van MF Doom. Met deze creatie, afgeleid van Marvel Comic’s Dr. Victor Von Doom, brengt hij het album Vaudeville Villain. Het album is niet te vergelijken met de voorheen uitgebrachte albums van MF Doom. Zijn abstracte beats en flow zijn nog wel aanwezig, maar MF is weer een nieuwe weg ingeslagen om zo de originaliteit hoog te houden.

Het album telt 17 tracks en begint met een dope intro waardoor je meteen gaat raden waarvan die tune gebruikt is. De hoogtepunten van dit album zitten overigens niet in de strakke productie, maar in de lyrics. Viktor’s raps klinken alsof je met je vrienden in de kamer zit en 1 iemand begint te freestylen met geweldige humor en entertaint zo de hele kamer. Viktor combineert humor met strakke punchlines en houdt de luisteraar luisterend.

Bij de intro dropt Vik meteen die harde zinnen //"Victor the director flip a script like Rob Riener / the way a lot of dudes rhyme their name should be ‘knob shiner’ / for A buck they’ll likely dance to jiggle do the hucklebuck / To Vic it’s no big deal, they’re just a bunch of knuckle fucks. Dit toont aan wat je op het album kan verwachten. De productie wordt perfect aangevuld met de lyrics en de beats verschillen van abstracte zelf gesamplede snares naar duistere RZA achtige drums en ook nog RJD2 elektronische beats.

Geen diepliggende boodschappen bij tracks als Lick Upon en The Drop maar gewoon slimme, duidelijke verses over dope beats. Een van de uitschieters van de tracks is Saliva waarbij de productie in de handen van RJD2 ligt. Deze beat gevuld met trompetten en een snel tempo is zeker een sterk staaltje van RJ! Viktor spitt hier nog eens lekker agressief overheen wat deze geweldige track oplevert. Ook de volgende line word weer heerlijk gespit:…A lot of crews like to act as violent mob / You really need to shut the fuck up like silent Bob!

Ook levert M. Sayyid van de groep Anti-Pop Consortium nog zijn bijdrage bij Never Dead. Deze ‘kwaadaardige track’ met viooltjes die lijken boos te zijn en de rouwe elektronische piano samples laten je hoofd bouncen zoals het nog nooit gedaan heeft. Apani B levert haar bijdrage ook nog bij het ‘laid-back’ Raedawn&. Tekstueel is dit verhaal geweldig. Apani vertolkt Nikki in het verhaal die de ‘Prooi’ is van Viktor, die haar probeert te regelen. Dit lukt tot dat Viktor in de laatste verse zijn kansen verspeelt door verkeerd gekozen lines. Apani dropt een leuke diss terug met: I’d rather masturbate then fuck with Viktor Vaughn. Alle tracks zijn stuk voor stuk de moeite waard om te checken. Zo begint het laatste nummer met regen en onweer en komt na 3 min (!!!) een super dope beat en verschijnt Viktor als ware uit de mist met een van de dopeste tracks op het album.

Ik kan natuurlijk stuk voor stuk elke track afgaan om te vertellen hoe goed het in elkaar zit, dit doe ik niet wat ik wel vertel is dat MF Doom bewijst met dit album in topvorm te zijn en ook al houd ik niet zo van zijn eigen abstracte beats, hij heeft er goed aan gedaan andere producers mee te laten werken en zo het geheel compleet te krijgen. Wat zeker is, is dat dit album een van de beste van dit jaar is. The Villain did it again?

Tracklist:
01. Overture
02. Vaudeville Villain
03. Lickupon
04. The Drop
05. Lactose And Lecithin
06. A Dead Mouse
07. Open Mic Nite Pt.1 (feat. Louis Logic, Rodan as Dr. Moreau & Lord Sear)
08. Rae Dawn
09. Let Me Watch (feat. Apani B Fly Amcee as Nikki)
10. Saliva
11. Modern Day Mugging
12. Open Mic Nite Pt.2 (feat. Creature & Lord Sear)
13. Never Dead (feat. Msayyid as Curtis Strifer)
14. Popsnot
15. Mr Clean
16. G.M.C.
17. Change The Beat ‘Vaudeville Villain’
Meer info: http://www.sound-ink.com

Geplaatst door bowie op 17 september 2003