Vijf tracks die Lijpe niet mag vergeten op zijn setlist te zetten als hij op tour gaat

Album na album verschijnt er van zijn hand, maar iedere keer verdwijnt hij na het droppen vakkundig in de luwte. Maar goed ook, weet iedere fan: Lijpe speelt het spel amper mee. Al jaren geldt de artiest uit Maarssen als een van de beste mc’s van het land. Hij verscheen op grote podia; bij bijvoorbeeld WOO HAH! en Rolling Loud, maar ook op eigen titel, groots in een uitverkochte AFAS Live. In februari gaat hij op tour langs zalen die een maatje kleiner zijn. En dat is verwennerij voor de rapfans, want van dichtbij komt zijn straatpoëzie waarschijnlijk nog harder aan.

De AFAS Live-show smaakte blijkbaar naar meer voor Abdel Achahbar alias Lijpe. Hij doet amper pr, geeft geen interviews af en krijgt weinig media-aandacht, maar daar is het de rapper ook niet om te doen. Hij is al sinds zijn debuutalbum uit 2015 docent ‘Levensles’, een jongen die gepokt en gemazeld werd door het straatleven. Die alle wijsheden oppikte, om de generatie die na hem kwam ermee te confronteren en te behoeden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lijpe (@lijpe)

Hij schetste beeldende scènes: in het begin van zijn carrière nog over zijn jacht naar geld, tegenwoordig is de stabiliteit zijn grootste succes. Lijpe rapt over trouwen, het goede voorbeeld geven en vader worden. Toch hoop ik bij zijn aankomende shows wat van de ‘oude’ Lijpe te horen. Ik kan niet wachten om hem een volledige show te zien en horen spelen, op zondag 18 februari in de grootste zaal van Poppodium 013 in mijn thuisstad. Hierbij de tunes die wat mij betreft niet op de setlist mogen ontbreken.

Een top-5, van 5 naar 1. Here we go!

#5 Spitsessie CIV Zonamo (met Ismo): Ik kende Lijpe al van zijn deelname aan Punchoutbattles, maar hierdoor kwam hij terug op mijn radar. Samen met Ismo bezocht hij de studio van Zonamo. Tweemans, compleet in tandem, totale synergie; dit is hoe je overtuigend een duo-performance neerzet. Nadat hij bewijst een vlekkeloze back-up mc te zijn, knalt er een nieuwe beat in en neemt Lijpe het stokje van Ismo over. Fel, boos, en bovendien anders dan alles wat er op dat moment speelde in Nederlandse hiphop. Een kantelpunt voor carrières, en alleen daarom al memorabel.

#4: Sabr: Wanneer de drums afwezig zijn, krijgt het verhaal alle aandacht. Lijpe is overal voorbij als hij alleen in een hele dure auto zit, geparkeerd langs de weg. Dit is een man die alles heeft gezien en gedaan: “Sinds we paper proeven, zien we zoveel plekken / maar wil de reden echt niet zijn dat je ook wilt rappen”, klinkt er rond de helft. Liever denk je eraan om je ouders goed te zetten en je kroost te verwennen met wat je zelf nooit hebt gehad, is zijn boodschap. Denk niet alleen aan jezelf, maar vooral aan je naasten. De track is onderdeel van zijn lange laatste ronde, horen we. Het doet beseffen dat we van Lijpe’s productieve run moeten genieten zolang hij er nog mee bezig is. En dan erbij; hoe gaat deze beatloze track iedereen in de zaal bij de lurven pakken?

#3 Moeilijke Tijd: We schrijven 2015. Aan de andere kant van de oceaan is Future bezig met opblazen, en dankzij een producer-team van 808 Mafia en Metro Boomin maakt hij een sample zeer groot. De sirene uit Kill Bill klinkt dat jaar in veel van de southern hiphop. Jack $hirak wist er ook wel raad mee, en bezorgde er Lijpe zijn leadsingle mee van zijn debuualbum Levensles. En in Moeilijke Tijd besefte de toen nog jonge mc al hoe het leven draaide als je in een vicieuze cirkel belandde. Zijn zoektocht naar het grote geld was begonnen, maar hij wist dat hij als je even roekeloos gedrag vertoonde je ook zo weer op nul kon staan. De paranoia die dat oplevert, maakt de track nog bombastischer dan de bassen in de beat alléén zouden doen.

#2: 100 Doezoe Cash (ft. Fatah & KA): Trobi vestigde zich al als houseproducer én hiphop-hitmaker. Maar dat hij de hypnotiserende akkoorden ook nog altijd in een dreigende beat kan leggen, bewijst hij hier. En Lijpe? Die schakelt ondertussen door naar de vierde versnelling, als hij afrekent met die rappertjes die het nog steeds doen voor Louboutins. Hij doet dit omdat het hem het grote plaatje oplevert waar hij altijd van droomde. Samen met KA en Fatah is hij kalm, maar gevaarlijk. En dat Nadir van Zonamo hem joint op de bijrijdersstoel van de Brabus, onderstreept hun jarenlange respect voor elkaar. Dit gaat hóóg eindigen in onze 2023-jaarlijsten.

#1: Zomersessie 2016: Vraag mij op een willekeurig moment naar mijn favoriete 101 Barz-sessies en deze komt hoe dan ook voorbij in mijn Top-5. Dankzij de honger, de realness, de directheid én de hoeveelheid. Lijpe stort hier werkelijk een gigantische bak aan bars uit en blikt prompt nog terug op de tijd dat hij door een vriend meegesleugd werd de studio in. Waar hij anders zou zijn? Wil hij niets van weten. Het is spitten tot hij erbij neervalt en anders niets.

Koop je tickets vanaf donderdag 30-11, 10:00 via de websites van de zalen.

Geplaatst door bowie op 29 november 2023