Vijf 50 Cent-classics waarvan je hoopt dat ‘ie ze live speelt in Rotterdam Ahoy

50 Cent is met zijn tweede wereldtour van het kalenderjaar bezig. Na eerder dit jaar veel Nederlanders naar Antwerpen te hebben gelokt om zijn show in het Sportpaleis bij te wonen, doet ‘ie morgen – 12 oktober – Rotterdam Ahoy aan. De havenstad kan zich opmaken voor een sneltrein gevuld met greatest hits. Onvermijdelijke joints als In Da Club, I Get Money en Candy Shop; ze staan al jaren geparkeerd in zijn setlist. Als Fiddy écht in een gekke bui is en zijn Nederlandse fanbase in de watten wil leggen, checkt ‘ie voor zijn aankomst dit artikel. Want hoe sick zou het zijn als de G-Unit-generaal deze vijf tracks zou performen?

05. The Mechanic

Uit betrouwbare bron hebben we vernomen dat Tony Yayo en Uncle Murda de vocale versterking bieden aan 50 als hij het podium neemt in Rotterdam-Zuid. En als Yayo er dan toch is, waarom hem dan ook niet meteen back and forth laten gaan met zijn oude homie? Op een Boyz-N-Da-Hood sample wisselden de twee New Yorkers vorig decennium hun bars uit. Deze track is gemaakt tijdens de opnamesessies van Before I Self Destruct. Een grimmige NY-streetsweeper die uiteindelijk landde op de mixtape ThisIs50 Volume 1: Return of the Body Snatchers. Vol honger en vastberadenheid ook nog eens: “Trojan of War, I get it done like Achilles!”

04. Heat

Hoewel er een – ook nog zeer vermakelijke – video voor werd geschoten, is Heat niet uitgegroeid tot een van de bekendere tracks van Get Rich Or Die Tryin’. 50 Cent voert als openingssalvo een drive-by uit, voordat Dr. Dre zijn punchy ritme inzet, dat iedere maat wordt onderbroken door het herladen van een geweer. Inmiddels zijn zowel Dr. Dre als Fifty uitgegroeid tot wereldwijde popiconen, maar gangstershit maken kunnen ze.

03. When It Rains It Pours

De langzame maar zeer vol klinkende drumpartij, de melancholische sample, de repetitieve loop; alles ademt Dr. Dre aan When It Rains It Pours. Toch is het de introspectieve kracht en de ultieme hook game van Fiddy die deze afsluitende track van zijn film-soundtrack naar dit lijstje brengt. Zijn motiverende woorden zijn voor iedereen voor wie de bodem van de put in zicht is. Én voor iedereen die deze herfst een late night-ritje gaat maken met de auto.

02. Ghetto Qu’ran

50 werd wereldberoemd dankzij zijn goede gevoel voor hooks. Dat ‘ie een goed refrein in de pen had werd duidelijk toen Eminem en Dr. Dre zich met zijn carrière gingen bemoeien, maar hij had die gave uiteraard al veel langer. Ghetto Qu’ran schetst een kraakhelder beeld van hoe het eraan toeging in Southside Jamaica Queens toen de jonge Curtis er opgroeide. Nadat hij in het openingscouplet al heel veel namen dropt en scènes heeft uitgebeeld, geeft hij er ook nog tekst en uitleg bij: “That first verse is just a dose of the shit that I’m on / Consider this the first chapter in the ghetto’s Quran / I know a lot of n****s that get dough, like Remy and Joe / And Prince and Righteous from Hillside with the mole on his nose.”

01. How To Rob

Het officiële debuut van 50 Cent. Over een sample uit George McCrae’s I Get Lifted maakte Curtis Jackson in 1999 zijn eerste indruk. Hij bereidde zijn debuutalbum Power Of The Dollar voor. Hoewel die plaat nooit verscheen, kwam in augustus van dat jaar deze track wel op de soundtrack van de film In To Deep. Een hit werd het niet, maar het werd een beruchte track op late night radio en zoemde al snel rond in de industrie en op straat, dankzij de dreigende en komische inhoud. The Madd Rapper, een comedy-hiphop-alias van Bad Boy-member D-Dot, verzorgt het refrein rondom de ruim 25 celebrity disses van 50 Cent. Mariah Carey, Slick Rick, Timbaland, Juvenile en diverse Wu-Tang-members; ze moeten het allemaal ontgelden.

50 Cent staat woensdag 12 oktober in Rotterdam Ahoy.
Er zijn nog kaartjes te koop.

 

Geplaatst door bowie op 11 oktober 2022