Youngtatta is niet per sé een naam die meteen een belletje doet rinkelen bij je, maar als je ‘m leest, hoort of hardop uitspreekt op z’n minst een glimlach rond je mondhoeken krult. Toch is hij geen nieuwkomer; de Limburgse rapper maakte catchy muziek in een groep die uit elkaar ging, stond op onze compilatie #HIJSBEATS2 uit 2016 en toen werd het stil. Daar is vannacht verandering in gekomen; zijn nieuwe single Het Is Laat -geproduceerd door Monsif- is uit en nu is ook de video verschenen. Wij spraken hem over de release.

“Waarom het zo lang heeft geduurd? Voornamelijk doordat ik mezelf moest vinden als artiest. Ik wilde per sé iets creëren waar ik achter sta voor een langere periode. Ik heb vroeger veel muziek gedropt met Affoe, maar dat was vaak te gehaast. Nu had ik het gevoel dat ik op het punt ben dat ik iets moet doen waar ik over tien jaar nog steeds trots op ben.” Aan het woord is Vic Verhagen uit Maastricht, die schuilgaat achter artiestennaam Youngtatta.

“En het had ook te maken met Zonamo, waar ik sinds een tijdje onder contract sta.” Op dat label komt voornamelijk straatmuziek uit, legt hij uit. “Ze wilden hun horizon verbreden en uitbreiden door mij te signen, maar we moesten wel de juiste manier vinden om dat in de markt te zetten. Ik ben dan toch een beetje een uitzondering binnen de groep, het is lastig om een manier te vinden om dat te presenteren.”

“Weinig mensen snappen waarom wij dagenlang in de studio zitten in de hoop op een paar duizend streams.”

Hij deed vorige zomer mee op de comeback-single van Badboy Taya, maar van een eigen release op het label kwam het niet. Tot vandaag, want nu is er Het Is Laat, waarop hij heerlijk melodieuze vocalen op een fijne productie legt. Frisse flows vol lekkere koortjes en zanglijnen zorgen ervoor dat ‘Tatta’ fijner glijdt over de Monsif-beat dan Henk Angenent op Fries natuurijs anno 1997. “De tune gaat vooral over het excuus wat ik de afgelopen tijd vaak bij vrouwen heb gebruikt. Ik ben vaak nalatig tegenover hen geweest, omdat mijn muziek altijd op de eerste plaats kwam. En dat terwijl ik eigenlijk nog voor niemand bestond als artiest zijnde. Dat heeft voor veel discussies gezorgd die ik dan skipte met de woorden ‘het is laat’, zo van ‘we praten er morgen wel over.’”
De liefde en het artiestenleven zijn is moeilijk te combineren, vindt Youngtatta. “Uiteindelijk loopt het vaak fucked up af, omdat ‘rapper zijn’ deze dagen zó normaal is geworden dat het voor sommigen weinig waarde heeft. Weinig mensen snappen waarom wij dagenlang in de studio zitten in de hoop op een paar duizend streams.”

De bijbehorende video legt de stress die een liefdesleven brengt in een artiestenbestaan dramatisch pijnlijk maar mooi bloot. “Ik ben er heel trots op, vooral omdat ik er zelf ook veel aan heb gezeten. Ik heb zelf het script geschreven, zelf de productie gedraaid en daarbuiten ook de randzaken gedaan, natuurlijk in overleg met Chef Visuals.” Dat was noodzaak én leerzaam: “Er was als debuterend artiest weinig budget om te doen wat ik echt wilde, maar uiteindelijk heb ik dit gecompenseerd door zelf veel uren te maken en over alles twee keer na te denken. Daarbuiten is Chef Visuals natuurlijk echt een baas. Hij deelde die visie en was ook bereid om extra uren te maken. Daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor.”

Het eindresultaat is nu te zien:

Meer Interviews, Video's