Je hebt van die albums die al jááááren in de lucht hangen, maar waarvan je weet dat ze gaan verschijnen kleiner is dan dat je ooit een miljoen wint met de Staatsloterij. We noemen een Detox (waar Dre nu tóch opeens aan schijnt te werken, ja ja), een DoomStarks en Het Grote Plaatje. Hoe anders is dat bij Water Voor De Oogst, het jaren geleden aangekondigde debuutalbum van de Dordtse formatie Brandwerk?

Nou, behoorlijk anders. In de loop der jaren bleef de groep ons bestoken met berichten omtrent het album. We ontvangen, ondanks dat de plaat nog altijd niet is verschenen, regelmatig berichten dat ‘ie eraan komt, af is, of in de eindfase zit. Óf zoals in 2016, toen een hele rits aan tracks verscheen als zoethoudertje onder de noemer MEER. In datzelfde jaar zeiden ze in een interview met ons dat ze hopen dat de groep met Water Voor De Oogst karakter laat zien en horen, in plaats van dat de massa nog méér ‘wegwerpmuziek’ voorgeschoteld krijgt. Inmiddels heeft de groep een deal getekend bij Neerlands Dope, het label van Akwasi. Op de eerste labelsampler van dat platform, Zomer ’17, was Brandwerk te horen met de track What Is Good, een sfeervolle tune waarop een vocal-sample en zware 808’s de fundering vormen voor de zelfreflectie van Kay Slice, met kleine bijdragen van Ella… en Diggy Rast.

Tegelijkertijd is de track ook het startschot van de albumcampagne van Water Voor De Oogst, en vandaag verschijnt de bijbehorende video, die geschoten is door Zowik Abramov. En die viddy laat meteen dat karakter zien; er wordt gegeten, gechilld, gedanst, geschommeld, gerookt en met monnie gesmeten. Rapper Kay vertelt er het volgende over: “What Is Good is organisch tot stand gekomen en gaat vooral over content zijn met wie je bent en de meters die je al hebt gemaakt. Je mag best trots zijn op de reis die je al hebt afgelegd. Al met al is het een feel good-track verpakt in een Brandwerk-jacka.”
Die jacka zit in ieder geval als gegoten. Als de rest van de plaat ook zo goed geproduceerd klinkt, zitten wij op de redactie in elk geval nog steeds met onze oren gespitst zodra ‘ie verschijnt. En dat moet -nu écht!- dit voorjaar gebeuren.

Aanstaande vrijdag rockt Brandwerk, samen met het hele roster van Neerlands Dope, een showcase tijdens Eurosonic / Noorderslag in het Groningse News Café. De entree daarvoor is gratis en alle info lees je in het speciaal daarvoor aangemaakte Facebook-event. Check de video hieronder.

Meer Video's