De Belgische dependance van hiphoplabel Top Notch blijft groeien; nadat we onlangs een openhartig gesprek hadden met Freddie Konings staat nu alweer een nieuwe release klaar om België op de kaart te zetten. Ramzi komt niet alleen om bars te gooien, maar stopt vaak ook een hoopvolle boodschap in zijn teksten. Met opgeheven hoofd gaat hij, met hulp van Freddie Konings en Zwangere Guy, 2021 in en hij hoopt dat al zijn luisteraars dat ook doen.

Voor Onbeschrijfelijk werkte de Antwerpse rapper Ramzi samen met twee mc’s die ook prachtige stappen aan het maken zijn. De track is voor iedereen die zich alleen voelt, maar toch verder gaat ondanks de moeilijke tijden. Dat klinkt wellicht als een zoete corona-gerelateerde samenwerking, maar het gaat veel dieper dan dat.

Want niet alleen de mensen die door de pandemie veranderen in slachtoffers krijgen een ouderwetse ‘Keep Your Head Up’-oppepper. Nee, er zijn tal van andere moeilijke situaties waar men in verzeild kan raken, maar daarbij prima hulp kan gebruiken. De gastheer zelf schetst er een aantal. “Dit is voor iedereen die weet wat strijden is, wat lijden is en wat begrijpen is”, rapt hij op serieuze toon. En kort daarna, inclusief magnifieke klank- en dubbelrijm: “Dit is voor de ex-verslaafde die afkickte en van de drugs bleef voor een jaar / Dit is voor die schoolverlater die geen keuze had en nu zijn rug breekt voor een baas.

De indrukwekkende zwart/wit-video herbergt performance-shots, maar ook scènes die speciaal zijn opgenomen om de woorden van de mc’s te versterken. Zo zijn er beelden te zien van een gezin dat tot wanhoop gedreven is en op straat rondhangende jeugd. Een bikkelende man die in coronatijd moet werken, maar ook een verlaten park. Uit de lyrics kun je zelf halen waarom die beelden erin zijn versneden.

Het zijn situaties die de drie mc’s om zich heen zien, maar ze houden ook zichzelf een spiegel voor. Freddie Konings: “Dit is voor m’n vader die tegen me zei dat ik man moest worden vóór mijn tijd.” En in de volgende zin: “Dit is voor de tijd van de vroegere ik, toen de fam skeer was, mama werkte bij Quick / Dit is voor de baas die m’n moeder ontsloeg, want m’n mama was zwart en hij zocht naar wit.Naast Freddie zelf heeft dus ook zijn moeder moeten dealen met racisme. Iets dat pijnlijk duidelijk wordt op de melancholisch kinkende trap-instrumental. Het heeft Freddie gemaakt tot de man die hij is, volgens hemzelf de geit op de boerderij.

Het derde en laatste couplet wordt ingevuld door Zwangere Guy. Die opent met een shout out naar de psychologe die hem een kans gaf toen hij aanklopte, en een opbeurende boodschap voor iedereen die in een soortgelijke leefomgeving als hij opgroeit. Daarnaast steekt hij een hart onder de riem bij kids met ruzieënde ouders, het zorgpersoneel in deze zware tijden en geeft hij zijn STIKSTOF-kompanen een big-up. Met een verslavende verse gaat hij in 2021 verder waar hij in 2020 gebleven was; een beste featuring-streak neerzetten.

Dit zijn niet drie rappers die willen pochen met hun vaardigheden. Dit zijn drie mannen die willen dat je je problemen herkent, erkent en er iets aan gaat doen. Er is altijd een uitweg. Begin 2021 goed en check de krachtige woorden van drie van BE’s finest hieronder.

Meer Video's