Oke, dit komt uit de lucht vallen. Audiomack presenteert, na twee Drill Symphony-episodes met Migos en A Boogie Wit Da Hoodie, nu een nieuwe opname me niemand minder dan Chief Keef. De titel is uiteraard op diens verzoek veranderd in The Drill Symphony, en uit die titel haal je eigenlijk alles wat het is; Chief Keef die onder meer Love Sosa rapt met een symfonie-orkest.

Hij poetst er zijn afzegging eerder dit jaar in de Amsterdamse Melkweg niet geheel mee weg, maar Chief Keef is zo iemand die altijd op mijn radar blijft. Altijd als er een nieuwe release van hem verschijnt twijfel ik niet om ‘m te checken. Waar dat aan ligt weet ik eigenlijk niet, want de youth zal mij bestempelen als iemand die houdt van de lyrical-miracle-spritual-rappers. Nu rapt ‘ie in de Henson Recording Studios in Los Angeles, geflankeerd door een aantal topmuzikanten. Sinds de jaren zestig huisden op die plek al legendarische muzikanten Joni Mitchell, Pink Floyd, Dr. Dre en D’Angelo. En ja, in dat rijtje hoort Chief Keef gewoon thuis.

De Chicagoan, maker van diverse op het eerste gehoor onnozel klinkende anthems, staat voor een orkest en performt een medley ervan; Belieber, Faneto en uiteraard Love Sosa. Het klinkt als een gimmick, maar dat is het niet. Er wordt een nieuwe dimensie gegeven aan zijn normaliter bombastische studioproducties en hier en daar weten zowel hij als de muzikanten achter hem -voornamelijk de strijkers- de nummers zelfs emotioneel te laten klinken. Hier staat een van de uitvinders van het drill-genre, dat normaliter vaak ijskoud klinkt, pure en warme muziek uit te voeren.

Dankzij het geniale idee van Audiomack om deze combinatie samen te brengen in een studio is er nu footage van een nog maar 23-jarige grondleggende artiest, die zinnen als “I gets lotsa commas / I can fuck your mama” en “ I ain’t never been to Mexico But I’m smoking on Texaco” rapt, terwijl hij rug aan rug staat met een dirigent die statig zijn muzikanten aanstuurt. Toch voelt Sosa zich niet helemaal op zijn gemak, wat een even entertaining als onnatuurlijke performance oplevert, waar je hoe dan ook iedere seconde van wilt zien.

Meer Video's