We hebben alle muziek die je deze vrijdag gehoord moet hebben verzameld

Je hebt van die vrijdagen dat onze HIJS-mailbox, onze Release Radar op Spotify, onze DM op Instagram en onze privémails overstromen van de releases. Vandaag is er zo een. Daarom hebben we besloten om op drukke vrijdagen te komen met een verzameling tunes, releases en video’s in een artikel. Zodat je niet lang hoeft te speuren maar gewoon alles op één plek kunt vinden. Scroll door de releases, lees onze quickie reviews erbij en vergeet niet op play te drukken.

01. Anderson .Paak – King James
Hoewel zijn langverwachte Aftermath-debuut Oxnard nog maar krap vijf maanden uit is, komt Anderson .Paak op 12 april alweer met de opvolger. Ventura gaat featurings bevatten van onder meer Smokey Robinson en Nate Dogg, en is naar eigen zeggen “het album waarop Dr. Dre hem meer ruimte heeft gegeven om zijn soul erin te leggen.” Dat is te merken aan de eerste single King James, waarop we .Paak horen zoals we ‘m het liefst horen; soulvol, funky en ritmisch.

02. Kevin – Lelijk
Na onlangs featurings te hebben gedaan op tracks van Hef en Bizzey besluit Kevin weer muziek uit te brengen op eigen titel. Lelijk is naar alle waarschijnlijkheid de eerste single van zijn nieuwe project. “Gooi de ratten overboord en kies je mensen zorgvuldig uit / Stil geweest maar als ik drop dan komt er veel geluid!” Spanker tekent voor de hazy productie.

03. Wakeem – 4 x Ja (ft. Gil)
Nadat hij verscheen op het project Het Gaat Beter met een snoeiharde verse, is Wakeem returning the favor. Gil is nu de featuring op zijn track. 4 x Ja is een mellow traptrack waarop de twee Tilburgers experimenteren met flows en zichzelf continu oppeppen: “Steel mezelf uit een depressie, ik wil mezelf op m’n best zien”, rapt Wakeem in het openingscouplet, terwijl Gil verderop komt met associatieve wordplay. Het opbeurende familiegevoel in het refrein is overkoepelend. De beat is verzorgd door ATLouis.

04. Vic9 – Kind van de Achterbuurt (ft. Sevn Alias & Jiri11)
Was je vroeger een drama tijdens wiskunde? Maakt niet uit! Vandaag kom je erachter wat de som is van 9, 7 en 11; een hele frisse tune. Kind van de Achterbuurt is een tropische productie van Spanker, waarop Vic9, Sevn Alias en Jiri11 de microfoon delen. Samen blikken ze terug op de tijd vóór ze bekend werden met rap; toen ze nog moesten pakken wat ze pakken konden.

05. Jarreau Vandal – Soul Cypher
Genre-surfer Jarreau Vandal werd door Red Bull Music uitgedaagd om de future of soul bij elkaar te zetten in de studio. Hij wist meteen wie hij ging cureren voor het project. “Ik hoop dat mensen beseffen dat we in Nederland vocaal soultalent hebben”, zegt hij over de grootste Uncut-sessie ooit. Het resultaat is een soul cypher met Gaidaa (die je kunt kennen van werk met Full Crate), Luna Mae (de back-up-zangeres voor o.a. Waylon en Typhoon), wonderkind Robin Yerah (zingt, drumt en speelt gitaar) en raptalent Jay-Way. Vier live muzikanten toppen de video af. De synergie tussen de muzikanten is niet te ontkennen. Verrassend, fris en muzikaal 2.0.

06. Woenzelaar – Zero Tolerance
De Eindhovense straatrapper Woenzelaar brengt vandaag zijn debuutproject uit bij Van Klasse, het label van producer Esko. Op Zero Tolerance kiest hij de perfecte ondergrond voor zijn hongerige rapstijl; keys die een duistere sfeer neerzetten en ratelende trapbeats. Tussen dieven, dealers, ijzer en controles in de wijk houdt Woenzelaar zijn ogen op de prijs: het maken met rap. “Pak je kansen en regel je shit met je eigen handen” is dan ook zijn motto.

07. DADA – Issum
Na de tropische vibes, soul en de snoeharde straatrap is het tijd om je mee te nemen in een hele andere sfeer. DADA, het samenwerkingsverband tussen Daan Rijkers en producer Nick Hanegraaf, released na de vorige EP Wassum (Brabants voor ‘dat wat was’), nu Issum; een plaat over hoe Daan nu in het leven staat. Daarop vermengt hij hiphop met invloeden uit indie. Op de melodische trap golven zijn vocalen. Soms helder rappend, soms haast hemels zingend naar de achtergrond gedrukt. Spanning is daarbij de sleutel. Op Mistige Paniek is er bijvoorbeeld een spannende synth-break te horen waarna het nummer een hele andere wending krijgt. Daan kijkt emotioneel terug op door hem gemaakte fouten, maar is van plan alles recht te trekken. De meerlagige producties en lyrics sluiten naadloos op elkaar aan en de bijdrage van Diggy Dex is zeer fijn.

08. Sammie Sedano – Ga Je Slecht
Vandaag dropt Sammie Sedano track 5 van zijn Andere Mens EP met producer wav.yard. Ga Je Slecht is een traptune waarop zelfs een hypnotiserend fluitje en een even catchy toetspartij’tje niet de hoofdrol kunnen opeisen. Die is namelijk gewoon voor Sammie. Hij maakt van een track die Ga Je Slecht heet een heerlijke feel good-track. Terwijl hij iedereen belachelijk maakt hemelt hij zichzelf en de gang flink op. “Jij bent met je shooter, je kan denken dat je safe bent / maar ik laat ‘m vallen op de vloer alsof ‘ie breakdancet!”

09. Vlammetje – WHATITIS
Vlammetje klinkt als een splinternieuwe naam in de rapscene. Is het ook, maar stiekem kun je de rapper al kennen onder zijn producernaam YUNG DEE. Hij verdiende zijn strepen als dj en producer van Takkie & Ranx, werkte met Kevtendencies aan zijn laatste projecten maar ambieert ook zelf een carrière als rapper. “Vooral na het behalen van de finale van De Grote Prijs van Nederland met Shagga Ranx kwam ik erachter dat ik me nóg meer wilde focussen op het rappen. Ik heb een arsenaal aan tracks gemaakt die ik ook zelf heb geproduceerd en er is al aardig wat ready for take off.” Check de eerste catchy single (met video) hieronder.

10. Yelawolf – Trunk Muzik Intro
Dat schelden geen pijn doet, bewijst Yelawolf. Nadat Post Malone hem deze week een nerd noemde, houdt hij het niet stil en dropt hij de intro van zijn nieuwe album Trunk Muzik 3. Een intro om deze lijst te eindigen? Tuurlijk. Maar dan wel zo eentje waarvan je ongetwijfeld een smerig gezicht trekt zodra de 808’s invallen. Top het af met gitaren en scratches en je hebt een introtrack die ons laat smachten naar meer.

Geplaatst door bowie op 15 maart 2019