Een verlaten Amsterdam is het toneel voor de ‘Pleinvrees’-video van DADA

Eind oktober maakte het Eindhovense duo DADA de track Pleinvrees, maar door de huidige tijdsgeest is deze relevanter dan ooit. In de videoclip wordt een surrealistische wereld werkelijkheid; de door het coronavirus verlaten straten en pleinen van het Amsterdamse centrum, waar normaal honderdduizenden mensen per dag rondbanjeren, fietsen, en rijden, maken de track nog krachtiger. Wij spraken met de Daan Rijkers, de helft van DADA: “Nu is de perfecte tijd om jezelf te leren kennen.” Check het interview onder de video.

Ha Daan, indrukwekkende video, zeg!
“Bizar hè? Een helemaal lege Amsterdamse binnenstad. Onwerkelijke tijden.”

Behoorlijk. De track Pleinvrees lag er al een tijdje, vernam ik. Wat kun je erover vertellen?
“Nou, Nick -de producer van DADA- en ik maakten Pleinvrees een tijdje geleden. Ik voelde me eenzaam en had een rottijd achter de rug. Ik voelde een afstand tussen mezelf en iedereen om me heen. Ik besloot het te verwerken in een nummer. Nu voelt iedereen zich zo, daarom hebben we besloten om ‘m direct uit te brengen.”

Dope. Anders zou ‘ie nog een tijdje op de plank blijven liggen?
“Ja, dan zou de track pas in oktober verschijnen, als de dagen weer korter worden. Ik belde met Sadjad Frogh, de videograaf, over over een andere clip van ons. Toen hadden we het, uiteraard, over de tijd waarin we nu zitten. Ik stuurde hem de track, en hij besloot om er direct beelden bij te gaan schieten.”

Hard. Je hebt hem de vrije hand gegeven, voor zover dat kan anno nu dan.
“Precies. En dat is lastig, want ik geef dingen niet graag uit handen. Maar het contrast van het beeld dat we kennen, de drukste stad van Nederland, en hoe leeg het er nu is, is heel schrijnend. Maar beelden van mijn thuisstad Uden hadden ook niet misstaan, zeg. Ik was er gisteren en de vibe daar is echt horror.”

Ja, wat voelde en merkte je daar?
“Het is er nog stiller op straat dan in Eindhoven, waar ik al lang woon inmiddels. Er hangen veel spanddoeken en het ademt er angst. Ik moest wat dingen uit de supermarkt hebben en mensen zijn daar nog veel meer op hun hoede dan in Eindhoven.”

Wat staat er op die spanddoeken?
“Gelukkig alleen maar positiviteit. Aanmoedigingen voor de zorg, vooral. Ik denk dat ze in een dorp sowieso vaak meer eensgezind zijn, dus aan die kant was het wel mooi.”

Heb jij tot nu toe als artiest iets gemerkt van de coronacrisis?
“Er zijn optredens gecanceld, maar dat is helaas niet anders. Aanstaande zondag gaan we live op het account van de Effenaar op Facebook. Om 21:00. En wat wél weird is, is dat de studio van mijn muzikale partner Nick in Erp zit. Dat is een heel klein gehucht, maar het heeft de meeste sterfgevallen per tienduizend inwoners. Verder merk ik er nog niet heel veel van.”

Gelukkig. Hoe ga je op het feit dat een uiterst persoonlijk liedje nu een algemeen gevoel is geworden?
“Nou, eigenlijk best wel goed. Ik voel me ineens een heel stuk beter begrepen, hahaha. Waar ik normaal graag uitleg dat onze muziek echt muziek is om te luisteren, merk ik nu begrip. Dat is wel het voordeel; er wordt momenteel goed geluisterd naar elkaar.”

Dat is misschien wel het enige voordeel van dit alles.
“Ja. Een beetje jezelf leren kennen. Daar is dit een prima tijd voor.”

Gaan jullie nu doorpakken met muziek uitbrengen, of komt de rest pas na de zomer uit?
“Goede vraag. De twee mooiste tracks komen na de zomer. Er ligt een clip klaar met Diggy Dex en verder ligt er een andere, hele mooie akoestische track. Misschien dat we binnenkort een track met Sammie Sedano uitbrengen, maar daar willen we ook graag een clip bij. Dat is nu even lastig.”

Nou, je hebt zojuist bewezen dat je geen performance-shots hebt voor een indrukwekkende video!
“Dat is waar. S/O naar Sadjad daarvoor. Maar die track met Sammie vraagt om een grauwe performance, haha.”

Wil je nog iets kwijt aan de lezers?
“Stay safe! En als je in deze tijden wat afleiding kunt gebruiken, moet je me volgen op Insta voor de beste memes!”

Geplaatst door bowie op 3 april 2020