Verbal Kent – What Box

De uit Chicago afkomstige Verbal Kent is bij menigeen nog onbekend, echter is deze MC al sinds 1998 bezig. Hij richtte toen samen met vijf andere MC’s de live band The Organic Mind Unit op. In 1999 kwam hun debuut uit, dit zorgde niet voor veel opschudding. Verbal Kent is sindsdien bezig met solo werk en optredens, hij opende onder andere voor KRS One, The Pharcyde en GZA om maar een aantal te noemen. Zijn solo debuut cd heet What Box en zorgt met dit album dat hij niet ongehoord achterblijft.

Het album trapt af met een hypnotiseur die vertelt dat je naar zijn stem moet blijven luisteren om zo in een trance te komen. Waarom hiervoor gekozen is blijft een raadsel, maar origineel is het wel. Originaliteit is op zich wel een sleutelwoord voor What Box, vooral voor de rhymes en metaforen. Zo vergelijkt hij zichzelf en de mic met de snor van Hitler. De lines van Verbal Kent bevatten vrij veel humor, maar zitten vooral lyrisch heel strak in elkaar. Zijn flow is heel soepel dus het luistert lekker weg. De onderwerpen variëren van het vertegenwoordigen van Chicago, het zoeken van een baan in Get A Job tot de macht van de media in Power. Door deze uiteenlopende onderwerpen wordt het al vrij snel duidelijk dat deze MC uit Chicago echt iets te vertellen heeft, wat het luisteren naar het album een stuk aangenamer maakt. De beats zijn voor het grootste gedeelte geproduceerd door ‘label mate’ Kaz1. Hij zorgt voor strakke donkere beats waar de rauwe stem van Verbal Kent eigenlijk perfect op past. Door deze combinatie van beats en strakke rhymes zorgt dit album zeker voor de nodige bangers.
Verbal Kent heeft voor verschillende uiteenlopende gast-artiesten gezorgd. Onder andere label mate Rusty Chains komt met zijn nog rauwere stem voor variatie zorgen op een aantal nummers, net als Organic Mind Unit MC Willis Drummond II. Dit zijn goede keuzes omdat de flows van deze drie artiesten erg dicht bij elkaar liggen. Wat minder logische keuzes zijn Wordsworth en One Man Army (One Be Lo). Dit zijn niet de minste namen en aangename verrassingen op dit album.

Buiten de goede punten bevat dit album ook wat minpuntjes. Om te beginnen is de stem van Verbal Kent rauw, maar wel zeer monotoon. Hij doet er weinig aan om z’n stem anders te laten klinken. Na een tijdje wordt de cd vervelend om naar te luisteren, omdat de stem dus vrij saai wordt. Een ander puntje heeft met de productie te maken, Kaz1 maakt over het hele album donkere beats. Soms lijken de beats net iets te veel op elkaar, dan lijkt het alsof de beat dus in het volgende nummer doorloopt. De variatie had dus wel wat hoger mogen zijn.

Met What Box heeft Verbal Kent spijkers met koppen geslagen, dit album zorgt er zeker voor dat mensen buiten Amerika deze MC gaan waarderen. Het album overtuigt niet alleen lyrisch door de humor in zijn lines maar ook door verschillende onderwerpen te hebben. Buiten de teksten overtuigt dit album ook door de strakke en donkere beats van producer Kaz1. Natuurlijk zitten er wat minpuntjes aan, zoals de monotone stem en ook de beats die af en toe wat op elkaar lijken. Een ding is zeker Verbal Kent laat wat hiphop betreft een frisse wind waaien in Chicago.

Meer info: http://www.gravelhiphop.com

Tracklist:
01. Intro
02. First
03. The Peoples Rapper
04. Tomatoes And Glocks
05. Alley Rap feat. Wordsworth & Rusty Chains
06. The Remix
07. Spit To Kill 1
08. Big Buildings feat. Qwazaar, Willis Drummond II
09. Power
10. The City feat. Willis Drummond II & Iomos Marad
11. Spit To Kill 2
12. Combat feat. One Man Army (One Be Lo)
13. Alien Rock
14. The Zone feat. Rusty Chains
15. Spit To Kill 3
16. Get A Job feat. Rusty Chains, Altruisms & Willis Drummond II

Geplaatst door bowie op 27 juli 2005