VEILINGKADE rapt ’n beetje -en goed!- op ‘TRAPMONEY & POLOSHIRTS’

Een gedeelde passie voor films, art, fashion, gemixt met een eigentijdse visie op rap en straatcultuur. Het zijn Living Large, Banda, JP, SiD en Dan Harper; samen VEILINGKADE. Nieuwe energie uit Breda, zo bleek al in single AL CAPONE: “Ik ben verslaafd aan deze shit / je vindt me in de studio, ik move niet meer voor niks!”

En precies die track geeft een perfecte blauwdruk voor wat VEILINGKADE doet. Een eigenzinnige producer die een traditionele beat plots kan laten veranderen in trage trapdrums en met dezelfde sample een hele nieuwe sound flipt. De rappers, zelfgemaakte balaclava’s dragend, geven daarboven in rap tempo de microfoon door.

Dat is het stramien voor hun hele plaat, die TRAPMONEY & POLOSHIRTS gedoopt werd. Daarop viert de grimmige hiphop hoogtij. We horen boombap-drums en vocal chops, maar ook pompende 808’s en dreigende toetsen. Het blijken donkere tijden in de Parel van het Zuiden. Daardoor worden zowel de hossel als de dromen groter. “Noem me Morpheus, ik heb je pillen / meerdere kleuren, je mag ze verslinden / ik doe m’n ding, maak niet uit wat ze vinden / verstop dat ding, ik hoop dat ze niks vinden / wat kan ik zeggen? M’n leven is lauw / jij wil een osso, en ik een gebouw!”

‘EST. 2022’, valt te lezen op hun Instagram-pagina. Maar dat de mannen onafhankelijk van elkaar al muziek hebben gemaakt, lijkt meer dan duidelijk. Precies niets aan TRAPMONEY & POLOSHIRTS klinkt als totale nieuwkomerij. Wat opvalt aan het nieuwe collectief is hun grote woordenschat, bijvoorbeeld. Termen als Pinot Grigio, dopamine, Mont Blanc, stereotypes, conversatie en denigrerend in één verse? Ja, dan heb je de taalliefhebbers waarschijnlijk meteen aan je zijde.

Vaak kan het vervelend zijn als een act niet kiest voor één laan. Dat VEILINGKADE zowel springerig flowt op Godfather-achtige strijkers en daarnaast ook heerlijk laid back kan komen op 9th Wonder-like drums zonder focus te verliezen, onderstreept hun veelzijdigheid. De bivakmutsen en analoge fotografie zorgen voor een eigen smoel. Shout outs van voorgangers als Extince en Timm, en muzikale bijdragen van DJ EZD en mentor Ben Jur bewijzen: er waait een nodige frisse wind door de Brabantse hiphopscene. Windrichting: Baliëndijk, Doornbos-linie, Breda.

Stream:

Geplaatst door bowie op 6 mei 2022