Various Artists – Impeach the precedent

Positief klinkt Impeach the precedent zeker. Frisse funk, jazzy hiphop en vrolijke soul wisselen elkaar af. Hoewel het een doel schijnt te zijn om de luisteraar bewust te maken van de neerwaartse spiraal waarin moeder aarde verkeert, klinkt de cd vrij zorgeloos. Aan afwisseling tussen muziekstijlen geen gebrek, maar ook veranderingen kunnen een sleur worden. Het aanbod van extreem verschillende acts binnen die specifieke stijlen is namelijk beperkt. Dit heeft tot gevolg dat veel nummers nogal op elkaar lijken, waardoor de schijf hier en daar langdradig wordt. Dit heeft ook te maken met de lengte van de tracks. De intro is tekenend: een geloopte beat met hier en daar een break, zo af en toe opgevrolijkt met een sample en een scratch. Op zichzelf geen probleem, ware het niet dat dit openingsnummer ruim vier minuten duurt. Na een kleine twee minuten zullen de meeste luisteraars de zapknop al bereikt en gebruikt hebben.

Zowel de samenwerking van DJ Einstein (Ugly Duckling) en MC Zaakir (Jurassic 5), “Have and have nots”, als “Give It Up” van Thes One (People Under The Stairs) en J-Live maken een zeer frisse, geïnspireerde indruk. Ook The Globetroddaz bereiken met “Love” een bovengemiddeld niveau. Verder staan er weinig uitschieters op deze cd. Een hoop met elkaar gelijkende instrumentals creëren een luchtige zomersfeer, terwijl de rest van het album gevuld is met soultracks die geen van alle het modale niveau weten te ontstijgen. Opvallend is dat ook het grootste deel van Jazzanova’s “L.O.V.E. & You & I” weinig kwaliteit toevoegt aan deze cd. Het is allemaal niet echt verrassend.
Al met al is Impeach the precedent een frisse plaat met onmiskenbare ups en downs. Waar de hiphoptracks stuk voor stuk de pan uit bangen, krijgt de cd door zowel de overmatige zang als door de naar goedkope r&b neigende soul een onnodig zeurderig karakter. Dit is niet direct positief of negatief, maar duidelijk is wel dat de ruime tijd op het ene nummer beter benut wordt dan op het andere. De instrumentals maken de cd afwisselend, maar zorgen er tegelijk voor dat de cd zich op bepaalde vlakken beperkt tot achtergrondmuziek. Voor de zomer is dit een lekkere cd om in de auto te draaien. Tijdloze meerwaarde biedt het album echter niet: er zijn teveel minpunten waardoor frequent luisteren onaantrekkelijk gemaakt wordt.

Tracklist:
01. DJ Shortkut feat. Roy C. Hammond – Impeach the President
02. DJ Einstein & Zaakir – Haves & Have Nots
03. Thes One & J-Live – Give It Up
04. This Kid Named Miles & Medusa – New Definition
05. The Globetroddas – Love
06. Jazzanova – L.O.V.E. and you and I
07. Poets of Rhythm – Flight to St. Vincent
08. Sharon Jones and the Dap Kings – What if we all stopped paying taxes
09. Damon Aaron – Bungalow
10. BLK Sunshine – Echoes
11. Antibalas Afrobeat Orchestra – P.A.Z
12. People Under the Stairs – Bomb Combo
13. Crown City Rockers – Movement
14. Breakestra – Show and Prove
15. New Mastersounds – Bullseye
16. The Rebirth – Everybody Say Yeah

Meer info: http://www.ksdmusic.com

Geplaatst door bowie op 8 juni 2006