Various artists – Definitive Jux III

Definitive Jux III is logischerwijs het derde deel van de verzamelaar met Def Jux-artiesten. Het intro wordt verzorgd door Phase 2 (raps) en NASA (productie) die het album inleiden. Vervolgens is het de beurt aan Aesop Rock die op een relaxte beat met percussie zijn weirde raps de mic in slingert.

Carnage komt hardcore op een rauwe, complexe beat van NASA die zo geproduceerd had kunnen zijn door El-P. “Make News” is dan ook een beukende track waarbij in de interlude Vast Aire nog te horen is. The Perceptionists (Mr. Lif, Akrobatik & Fakts One) trekken de aandacht met het korte “Medical Aid” dat lekker funky klinkt en waarop Lif en Akrobatik elkaar goed aanvullen. Andere koek is Rob Sonic die op een soort mechanische up-tempo beat zijn ding doet. Het refrein is pakkend, evenals de visueel en spacey klinkende geluidseffecten, en de track weet behoorlijk te rocken.

Wat minder interessant is “Beatslope” (El-P Remix) van Hangar 18 die op een eentonig ritme eenzijdig en niet al te overtuigend rapt. El-P & Camu Tao flowen in het party-achtige “WMR” gedreven op een moeilijke beat. Industrieel klinkt “Homesickness” van Despot en hoewel dit geen slechte song is, weet ie toch niet echt te bekoren. S.A. Smash dropt het enige nummer dat enigszins in de buurt komt van ‘urban’. De sfeer (met name door de samenzang/rap) flirt met gangster-taferelen, maar is te markant om in een hokje te worden gestopt. De soundeffects hebben door het gebruik van een gitaarsample ook iets funkys.

4th Pyramid komt met een echte coffeeshoptrack: op een lome beat rapt 4th Pyramid traag, lurkt ie wat aan de waterpijp en maakt ie duidelijk dat het hem allemaal geen ene fuck boeit (“Master of my own faith/It’s my career”). In het lekkere “You’re Dead To Me” (productie Aesop Rock) veegt Murs de vloer aan met gangsterrappers en gasten die claimen dat te zijn (“My name is big Murs and I rock the best/I hope you, you and you get shot in the chest/Niggas talkin’ big games but I’m not impressed/Keep talkin’ that murder but they’re scared to death”).

Een van de meest opvallende tracks is het emotionele “Jello” van C-Rayz Walz die op een hypnotiserende beat met jaren ’80-invloeden meeslepend over relaties en familie rapt. Een andere uitschieter is “Oxycontin Part 2” van El-P feat. Cage (volgens mij het eerste wapenfeit van Cage op Def Jux). Hoewel de beat af en toe een wack geluidje bevat, spitt eerst El-P strak waarna de telefoon gaat en Cage verveelt opneemt. De rapper zelf flowt uitermate smooth en als dat verdomde mobieltje weer gaat, is het wederom de beurt aan El-P die daarbij goed afgewisseld wordt door Cage.

De DJ Pawl-remix van Aesop Rock’s “No Jumper Cables” weet me niet te imponeren, omdat het origineel veel beter klinkt en dit een overbodige track is. Hangar 18 haalt het tempo er weer uit door langzaam te flowen op een down-tempo beat, en komt met het heel aardige “Take No Chances”. Als vanouds lekker is RJD2 die met zijn soulvolle, funky “Clean Living” de perfecte afsluiter van het album voorschotelt. Hoewel de high-hat misschien wat schel klinkt, is het weer typisch RJD2 wat we horen. Rollende, funky bas, melodieuze geluidseffecten, frisse gitaarsample, melancholische zangsamples van oud soul- of funkvinyl en handclaps op het einde.

Definitive Jux Presents III is een gevarieerde verzamelaar geworden die met name voer zal zijn voor heads die van Def Jux houden. Vooral de gevestigde orde doet wederom goede dingen. Sommige nieuwere namen zijn niet meer dan aardig of redelijk, maar voor eenieder die benieuwd is naar wat zowel de bekende Def Jux-artiesten als de talenten ervan bakken, is Definitive Jux III de moeite waard.

Tracklist:
01. Phase 2 – Words From
02. Aesop Rock – All In All
03. Carnage – Make News
04. The Perceptionists – Medical Aid
05. Rob Sonic – Dylsexia
06. Hangar 18 – Beatslope (El-P Remix)
07. El-P & Camu Tao – WMR
08. Despot – Homesickness
09. S.A. Smash – Devil In The Hole
10. 4th Pyramid – Aquatic
11. Murs – You’re Dead To Me
12. C-Rayz Walz – Jello
13. El-P feat. Cage – Oxycontin Part 2
14. Aesop Rock – No Jumper Cables (DJ Pawl Remix)
15. Hangar 18 – Take No Chances
16. RJD2 – Clean Living

Meer info: http://www.definitivejux.net

Geplaatst door bowie op 9 april 2004