Van Zuiderpark naar Zuiderpark

Twee festivals op één dag en we konden geen keuze maken. Dat maakt niet uit: dan checken we gewoon allebei. Eerst naar het Metropolis festival in Rotterdam en later naar Hague Hiphop in Den Haag.

Metropolis

Het Metropolis festival presenteerde alweer de 17e editie van dit diverse en ,nog belangrijker, gratis festival. In het verleden stonden er grote hiphopnamen als Jurassic 5, Wu-Tang Clan en The Roots. The Perceptionists moesten voor de 2005 editie helaas verstek laten gaan maar onder het motto: ‘The Best You’ve Never Heard Of’ resulteerde dit in vier Nederlandse hiphopacts: SKeTCH enterprise, Sticks / Kubus / Jawat, Zwart op Wit en Maximus Prime.

Het Zuiderpark (terrein achter Ahoy) in Rotterdam liep langzaam maar zeker vol en iedereen zocht een plekje in de zon bij een van de zes podia. SKeTCH enterprise, een live band onder leiding van MC Epic Skillz, deed de aftrap namens hiphop. Epic Skillz was aan de ene kant slecht verstaanbaar maar had aan de andere kant wel een aangename stem om naar te luisteren. De band was aardig op elkaar ingespeeld en tussen de reguliere nummers kickte de MC een freestyle waarbij o.a. Live Aid voorbij kwam. De stijl van rappen had ietwat weg van Llewy (Relax), de vergelijking ligt misschien voor de hand maar in dit geval was het ook daadwerkelijk zo. Conclusie: weinig nieuws onder de zon.
Op naar het hoofdpodium waar Sticks, Kubus en Jawat op het programma stonden. Er wordt geen minuut verspild en zoals Sticks zelf zegt: “Geen gezeur, gewoon klappen!” Als je de show in één zin zou moeten omschrijven dan was het wel deze quote. Sticks en Jawat wisselen elkaar af met solo materiaal en het aanwezige publiek springt op en neer zoals dat hoort op een festival. De tracks van Jawat zijn voor de gemiddelde Metropolis bezoeker onbekend, maar zijn energieke performance zorgt ervoor dat hij het publiek ogenschijnlijk simpel meekrijgt. Zijn album (Het Zwarte Aap) dat nog moet uitkomen lijkt dan ook op voorhand zeer populair te worden als je tenminste mag afgaan op de reacties van het publiek. De set werd door het trio afgesloten met “Strik Je Veter” en de laatste oprechte woorden luidden: ‘Rotterdam: we houden van jullie!’

Een weg gebaand door massa’s mensen, modder en gras blijkt de Friese formatie Zwart op Wit klaar te zijn voor een vrolijke show. Rapper Remon die je misschien kent van 8mm en de Onderhonden staat aan de basis van deze live band. Deze act kan het best omschreven worden als een crossover band met luchtige onderwerpen als ‘spoken’ en ‘rooie mutsen’. Een grappige festival band, maar ook niet meer dan dat eigenlijk.

Maximus Prime die in veel gevallen zijn show compleet solo invult had voor de gelegenheid DJ DBS meegenomen. Dit betekende meteen de eerste show die zij samen zouden doen. Een festival of niet Maximus Prime houdt vast aan zijn ‘zware’ maatschappelijke thema’s als kinderarbeid en massamedia. De show zat goed in elkaar met af en toe een paar schoonheidsfoutjes door de nieuwe samenwerking met DJ DBS. Nummers als ‘Up 2 U’ en ‘Signal From The Soul’ afkomstig van zijn demo passeerden de revue, maar de show werd voornamelijk ingevuld met nieuw materiaal dat waarschijnlijk in september gaat uitkomen op zijn album ‘Make a Difference’.

Door het mede uitvallen van The Perceptionists op Metropolis bleek de vertegenwoordiging op het gebied van hiphop minimaal. Dat neemt niet weg dat het een gezellig festival is waar je relatief onbekende acts gratis aan het werk kan zien in een relaxte omgeving.

Hague Hiphop

Met de metro, trein en tram richting het Zuiderpark in Den Haag waar alweer de zesde editie van Hague Hiphop plaatsvond. Minpunt was dat er nog maar slechts twee acts op het programma stonden. Pluspunt was dat de hoofdact Insight het festival zou afsluiten en laat dat nou precies de belangrijkste reden te zijn om door te reizen richting Den Haag. Acts als Spinz (USA), Peshi (Swe), Bees80, Nuclear Family, Capital-G en Emsuma hadden al eerder geperformd. Een groot gedeelte van het programma wordt ingenomen door het breakdancen aka Jammin’ on Beat onder leiding van Stylez Confidential. De host Cavy G (Coup De Villz) staat terecht stil bij het feit dat Hague Hiphop niet kapot te krijgen is. In de afgelopen jaren heeft het festival meerdere malen moeten verkassen binnen Den Haag. De locatie van de 2005 editie is op de parkeerplaats van het Ado Den Haag voetbalstadion en gelukkig doet een ‘tijdelijke’ muur van 100 meter graffiti wonderen voor de sfeer, want die was toch wel stukken minder dan de voorgaande edities in hartje centrum. De geweldige drukte bleef achterwege mede door de locatie en het feit dat dit de eerste Hague Hiphop was waar entree (slechts 4 euro) werd gevraagd. Back to the program…

Sourmash bestaat uit Retlines (Headliners) en Ciph Barker (SuperCharger), maar voor de gelegenheid werd de crew flink uitgebreid met o.a. Joe Banz en Young Hin. Zoals je mag verwachten van mensen als Retlines en Ciph Barker brengen zij rauwe energieke hiphop. De show kwam enigszins chaotisch over maar de amusements waarde bleef hoog, omdat de verschillende MC’s elkaar snel en hype opvolgden. Minpunt was wel dat de muziek zodanig hard stond dat je als het ware weggeblazen werd, echt chillen geblazen bij het podium was er dus niet bij. Na de breakdance finales die weer van een hoog niveau waren was het tijd voor de show van Insight.

Zo is een artiest nooit in Nederland te zien en op een ander moment is hij drie keer in 2 maanden te aanschouwen. Laat dit nou exact betrekking hebben op Insight die slechts gewapend met zijn laptop en mic het podium betrad. Echt veel bezoekers waren er niet meer, maar daar had Insight duidelijk geen boodschap aan. Gemotiveerd en zeer overtuigend ging Insight van start waarbij hij veelal tracks deed van zijn laatste album “The Blast Radius”. “Evolve”, “Seventeen MC’s” en “Inventors (Black)” kwamen zoal voorbij in de uitgebreide set die een duur had van maar liefst anderhalfuur. De onemanshow van Insight maakte heel veel indruk, want de man leek onvermoeibaar en ging geen enkele keer de mist in. Hij zocht het publiek veelvuldig op, tekende hetgeen wat hij rapte uit, laste bijna geen enkele pauze en nog belangrijker: hij viel niet in herhaling. Wat is het dan jammerlijk om te moeten constateren dat de gemiddelde hiphopfan veel artiesten niet op de juiste waarde kunnen schatten gezien de eerder al genoemde lage opkomst.

Hopelijk zal er volgend jaar opnieuw een editie van Hague Hiphop plaatsvinden, maar dan in het centrum waar dit festival thuishoort.

Fixtures Metropolis:
Hoogtepunt: Jawat
Dieptepunt: Het ontbreken van een echte hoofdact
Bier: –
Fotograferen: Yeah
Geluid: Goed, viel ook weinig te mixen natuurlijk!
Bezoekers: 70.000
Damage: Gratis
Cijfer: 7

Fixtures Hague Hiphop:
Hoogtepunt: Insight
Dieptepunt: De lokatie
Bier: –
Fotograferen: Uiteraard
Geluid: Te hard
Bezoekers: circa 400
Damage: 4 euro
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 11 juli 2005