Van Tiewai & ZG tot Big Sean: het eerste releaseoverzicht van september zit tjokvol!

Het is een dag waarop zóveel hiphop verschijnt, dat we best snappen dat je niet alles gaat checken. Je bent aan het werk, aan de studie, hebt kinderen, bent zelf nog kind, hebt het druk met allerlei dingen; we get the point. Laat ons dan ook je curator zijn. September is begonnen, de scholen zijn weer begonnen; laat ons het werk voor je doen. Onze selectie check je hieronder.

Tiewai X Zwangere Guy – Minchia Wa Een Tijd
Tiewai hield, waarschijnlijk omdat veel van de horeca in zijn woonplaats gesloten was door de coronacrisis, een feestje in zijn achtertuin. Met aan boord een goede kok, mooie producten, fijne wijnen en goede vrienden. Het ziet er ogenschijnlijk gezellig uit in de video van zijn single Minchia Wa Een Tijd (het Genkse equivalent van What A Time To Be Alive), maar het kan altijd gezelliger. Moet je net mede-bourgondiër Zwangere Guy en zijn crew hebben. Top het recept af met de Limburgse tongval van Tiewai en het speels gemak waarmee Zet Gee zijn featurings verzorgt. Bedenk al het bovenstaande, gemonteerd onder een fijne boombapbeat van Wits en je hebt hét chill out bbq anthem van 2020 te pakken. Nu nog een beetje goed nazomerweer en we spelen binnenkort deze clip na.

Big Sean – Detroit 2
Big Sean beleefde zijn laatste grote jaar in 2017, toen hij zijn laatste platen I Dediced en Double Or Nothing met Metro Boomin uitbracht. In 2020 keert hij terug met Detroit 2, de opvolger van zijn mixtape Detroit uit 2012. Op die plaat had hij achttien featurings op achttien tracks, dit keer tilt hij dat naar een nog duizelingwekkender aantal. 29 gastbijdragen komen er maar liefst langs in de 21 nieuwe nummers.

Horen we Sean zelf nog tussen alle gasten die meedoen? Jazeker.Hij komt verrassend uit de hoek op de plaat die volgens hem de ziel van zijn thuisstad moet tonen. Hij adresseert de dood van Nipsey Hussle op een nummer waarop de overleden rapper zelf meedoet, werkt samen met liefje Jhené Aiko en gooit een groot deel van de rapscene van Detroit-rapscene op één track, zoals Eminem dat eerder deed op Detroit vs. Everybody. Onder meer Slim Shady zelf, Royce da 5’9″, Kash Doll en Tee Grizzley komen voorbij. Is het mierenneuken als we zeggen dat Elzhi en Black Milk er bij hadden gemogen? Dan had het aantal featurings de 30 gepasseerd.

Eigenlijk zou de plaat in maart al verschijnen maar door de corona-pandemie kreeg Big Sean langer de tijd om te schaven. De raps klinken energiek en nog zwieriger dan anders, en de plaat is zowel poëtisch als toegankelijk. De spoken word-stukken van onder meer Erykah Badu en Stevie Wonder (!!) vormen de lijm tussen de hoofdstukken. Detroit 2 is fraai uitgewerkt.

Kevin – Animal Stories
Gaat deze plaat meedoen voor de titel Album Of The Year? Wij zijn niet bang om daar voluit ‘ja’ op te antwoorden. Onze recensie volgt, dus we gaan hier nu nog niet teveel woorden aan vuil maken. Stream Animal Stories hieronder.

Miggs de Bruijn – Street Leven
Stel je voor dat je al taya’s in de streets bezig bent; dan kun je het straatleven zo goed beschrijven als Miggs de Bruijn in zijn nieuwe single. Dagen in de min, de dagen in de plus en de dagen dat je quitte speelt; het leven daarbuiten kan onzeker zijn. Dat levert twijfels op: “Wie geeft die duw in de rug als het even niet loopt?”, besluit Miggs dan ook in het eerste couplet. De track, opgenomen op de trapdrums en gitaargetokkel van Max Wallin, is onderdeel van de aanloop naar zijn nieuwe plaat, die gaat verschijnen onder de vlag van Zware Jongenz. Een extra laag melodie voegt Miggs toe met zijn stem. Ja, dit is een grote tune.

eLZhi – Jason
Hoewel hij ontbreekt op de enorme Detroit-possecut die Big Sean op zijn plaat heeft staan, brengt eLZhi gewoon zelf een nieuwe tune uit. Jason is een heerlijke Detroit-hiphoptrack, met luie drums en een continue stroom aan harde bars. Het is het eerste geluid dat we kunnen horen van het nieuwe soloalbum van de mc. Seven Times Down Eight Times Up verschijnt op 25 september.

Geplaatst door bowie op 4 september 2020