Van straatschoffie naar miljonair: Boef vat carrière samen in AFAS Live

Boef ligt al jaren onder een vergrootglas. En over alles wat hij uitspookt, probeert de mainstream media collectief te vallen. Of het nou met zijn ondernemingen – van callcenters tot Bonnetje – of zijn muziek (een collabo met Lil Kleine anno 2023) is: Boef is altijd veelbesproken. In AFAS Live stript hij zijn bestaan tot wat zijn fans het leukst vinden. Zijn muziek.

Het gebied rond station Amsterdam Bijlmer Arena wordt overspoeld door muziekfans; ruim vijftigduizend ervan zitten binnen no time binnen in de Johan Cruijff ArenA, voor een concert van Bruce Springsteen. Een kleiner percentage verzamelt zich al vanaf 16:30 in de rij voor AFAS Live. Maar de rij groeit en groeit, en loopt al snel de hoek om. Over de gehele breedte van de stoep verzamelt zich het piepjonge publiek – sommige jongeren komen met hun ouders – terwijl uit diverse telefoons al wat tracks van de man van de avond klinken.

 

 

Herstel: niet alleen van de avond, trouwens. Soufiane Boussaadia speelt namelijk ook een middagshow, die net zo uitverkocht is als het avondconcert. Zodra we binnen zijn – 20:53, zeven minuten tot aanvang – en een plekje in de zaal hebben gevonden verschijnt Geert Wilders op een podiumbreed scherm. Hij spreekt het publiek toe in een zogenoemde deepfake-video: “Laat ik jullie allemaal in de boeien slaan, bitch! Wat denken jullie wel niet? Oplazeren! Een S/O naar iedereen die is gekomen voor rwina!”

Vervolgens is het woord aan Boef, die zijn show superslim in blokjes heeft ingedeeld. Tijdens de tussenliggende videoboodschappen neemt hij even een adem- of drinkpauze aan de zijkant van het podium. Maar hij is vooral gekomen op zijn longen uit zijn lijf te rappen. Recentere drill- en trapbeats wisselen al snel af met een ode aan zijn dochter, waarvoor Ronnie Flex onder een van de maskers van de dansers vandaankomt. Meteen erna klinkt Come Again, waarmee de eerste ommezwaai in de setlist voltrokken wordt.

Trainingspakken

Boef zet namelijk zijn hele muzikale spectrum in. De straatraps van het heethoofd dat hij was toen hij ze schreef, de zomerhits vol punchlines en de legendarische studiosessies waarmee hij doorbrak. Hij trekt zelfs de trainingspakken aan die hij droeg tijdens zijn performances in de studio bij Zonamo Underground en 101 Barz. De jongeren in de zaal brullen ieder woord mee.

Boef rapt strak, terwijl om hem heen de mooie licht- en visual-show de boel aankleedt. Alle kleuren van de regenboog flitsen over de vele dansers bij Tout Est Bon en tijdens een track als Probleem zoeven de donkerblauwe lichtbundels langzaam door de zaal. Boef neemt ons mee door alle stadia van zijn carrière. “Ik heb geslapen op het treinstation”, rapt hij. Hij kent de bodem, maar hield hoop: “Wat nou als dat jongetje het maakt op een dag?”

Grote tunes

Ja, wat dan? Dan heeft ie een hit-record van jewelste, zo blijkt. Hij speelt namelijk niet alleen werk dat hij op eigen titel uitbracht, maar ook een aantal nummers waar hij op mocht meedoen. Tempo, Patsergedrag, Miljonair; stuk voor stuk grote tunes waarop hij een belangrijk aandeel heeft. Met Dopebwoy bouwt hij aan een gezamenlijke discografie. En ook die verschijnt plots op het podium om die mee uit te voeren: Guap, Tiktok, Champagne Papi. Je begrijpt; hits in overvloed.

Ook oudere singles van Boef worden gebundeld in een blokje. Met een Algerijnse vlag omgeknoopt speelt hij de nummerrs vol Arabische samples achter elkaar: Lauw, Slapend Rijk en Overal. Dit is vintage Boef. De Boef waarvan velen fan werden, te horen aan hoe hard de platen worden meegezongen.

Boef liet alles zien en horen; de honger van zijn begindagen én de honger naar meer. Hij bedankte iedereen die dit moment mede mogelijk heeft gemaakt en sloeg, terwijl de ene keer een donkere westcoast-beat klonk en even later weer vrolijk zomers getokkel, een mijlpaal de grond in. Achter Boef in AFAS Live kan hij met trots een dikke groene vink zetten.

De foto’s zijn van Boef in AFAS Live tijdens de FunX Awards, een paar dagen eerder.

Geplaatst door bowie op 28 mei 2023