Van de Bronx tot de Arabische straten: Institut du monde arabe brengt hiphophistorie in kaart

Het Institut du monde arabe (Arabische wereld instituut) in Parijs is een museum dat is opgericht door de lidstaten van de Arabische liga en Frankrijk, met als doelstelling de cultuur van de Arabische wereld te onderzoeken en er over te informeren om zo een brug tussen oost en west te slaan. Het enorme gebouw waar het instituut in gehuisvest is, staat bovendien bekend als hoogtepunt in de hedendaagse architectuur; een ingewikkeld rooster van lichtgevoelige openingen verandert de lichtinval en het gebouw is mede daardoor prominent aanwezig in de lijstjes van toeristische attracties in Parijs. Hiphopliefhebbers hebben echter nog een extra reden om het IMA te bezoeken deze zomer: HIP-HOP, du Bronx aux rues arabes.

IMA_2beeldhijs

De tentoonstelling loopt van 28 april tot en met 26 juli en wil ‘de historie van de hiphopcultuur van zijn Amerikaanse oorsprong in de jaren 70, de Franse interpretatie ervan in de jaren 80 en de invloed ervan op de straatrevoluties van de Arabische lente’ traceren. Als samensteller van deze expositie heeft het IMA een zeer geschikte persoon gevonden, namelijk Akhenaton, rapper en producer van de legendarische Franse rapgroep IAM. Met zijn staat van dienst als rapper die begon in de jaren 80, zowel in Marseille als in New York werkte en door zijn persoonlijke achtergrond als belijdend moslim, kent hij alle drie de werelden die de tentoonstelling wil beschrijven immers van binnenuit.

AKHimagebeeldhijs

‘Arabische hiphop is in eerste instantie een underground fenomeen. Via sociale netwerken en het internet echode echter al snel het aanzwellende verlangen naar menselijke waardigheid, vrijheid en een betere toekomst. Tijdens de revoluties van de Arabische lente in de afgelopen paar jaar speelden de methodes van expressie bekend uit de hiphopcultuur een rol in de groeiende bewustwording daarvan’, aldus de officiële aankondiging van de expositie. De tentoonstelling beslaat ruim 1000m2 en bevat werken van Amerikaanse, Franse en Arabische kunstenaars. Bovendien zullen graffiti-schrijvers JonOne, Evol, Jay One, Meen One en Yazan Halwani tijdens de expositie speciale werken vervaardigen en worden er op 19 en 20 juni concerten gepland in samenwerking met de organisatie van het Paris Hiphop festival. Mocht je deze zomer dus een trip naar Parijs gepland hebben, dan lijkt een stop bij het IMA zeker de moeite waard te zijn! Openingstijden en de mogelijkheid toegangskaarten te reserveren vind je hier.

IMA_12beeldje

Geplaatst door bowie op 30 april 2015