V/A – Vette Oogst

Een soort van koor, a la Enya, bijt met de intro “Zaaien en Oogsten” de spits af van dit maar liefst negentien tracks lange album. De beats van Fix klinken goed op “Met vriendelijke groet”, een viool sound wordt afgewisseld door drums en piano. Helaas flowen de opgefokte raps niet lekker met de beats. 4 Ons verpest ook hun tweede kans om een strakke track neer te zetten op “T’ is wat, da dacht ik”. Fix lijkt zijn sounds te hebben gecombineerd met een beat die nog afstamt uit het tijdperk van de gabbers, Ruffneck, Mental Theo en DJ Paul. Om maar niet over de zwakke raps en inhoudloze rhymes te spreken. Drie maal is scheepsrecht… zou je denken. “Maak je niet dik!”, geïntroduceerd met een Tel Sell fragment, is een track over lijnen waarbij de productnamen je om de oren vliegen. Origineel idee, maar ook hier laten de raps veel te wensen over. De eerste van de zes acts uit Braboland openen deze compilatie zwaar beneden de maat, laat dat duidelijk zijn.

De /vlees(e)ters hebben de wat ingehouden beats en raps van “Stop ’t niet weg” zo nu en dan opgefleurd met een latin gitaar. Ook op “Smetvrees” en “Boezemvriend” had Swel de beats wat meer kunnen versnellen en er zo nu en dan iets verfrissends in kunnen gooien, zoals de gitaar sound. Omdat de tracks zo sloom flowen, weet de crew mijn aandacht niet te trekken. Bij dit soort trage beats is het de kunst om de raps en rhymes zo boeiend en dichterlijk mogelijk te maken. De tweede act op deze CD bijt hiermee in het stof.

Over naar Borrie 9, die met “Zoveel Mensen” qua lyrics een kleine schaal hoger zitten dan de voorgaande acts. Hoewel ook hier de beats wat meer up-tempo hadden gemogen, zit dit nummer op het refrein na wel redelijk in elkaar. Helaas zakt het weer terug naar het niveau van de vorige tracks met “Wat Ze Hiphop Noemen”, waarbij de samenhang tussen de zware beats en raps zoek is.
Met “Gimmick!” verdwijnen de zwakke beats dan eindelijk in het niets, een lekkere up-tempo beat van Nappie met leuke lyrics. Waar de andere tracks te kort kwamen, kan men met deze track zonder twijfel boven de rivieren showen. Met “Gimmick!” laat Borrie 9 op de valreep dan toch nog een positieve indruk achter.

Ook Frantic Progress gebruikt up-tempo beats op “Rapprofeten”, maar komt een stuk minder goed uit de verf. Spannende geluiden uit een avonturenfilm worden gemixt met een sound die ik niet echt kan plaatsen, maar one thing is for sure; het is een onaangename stoorzender. Ook maakt een vrouwelijke rapper haar opwachting. Van het feit dat een vrouwelijke rapper niet veel voorkomt in de Nederlandse scène ben ik meer onder de indruk dan van haar daadwerkelijke optreden.
“Zes Kamers” kent wat betere en rustigere beats met een gezongen refrein door Miss Frantic Progress. Een refrein wat aardig klinkt, alleen wordt het zo overstemd door het geheel dat het zowat onverstaanbaar is. “Stof Tot Nadenken” is met zijn redelijke beats en goede lyrics de numero uno van de drie tracks lange bijdrage van Frantic Progress.

Rey Bizzy zorgt voor een vrolijke en funky beat op “Cuidado” van HB Crew, een track waarbij de plat pratende Brabo’s vriend en vijand verbazen met de zo nu en dan Spaanse zinnen. En dit is nummer twee van de uitblinkers op een compilatie die tot op heden ver onder de maat zit. “De Vlucht”, een nummer over criminelen, bevindt zich ook net een level hoger dan de rest van het album. Rey Bizzy zorgt voor een goede balans, in tegenstelling tot beatmaker Master Surreal op het flauwe “De Aftrap”.

De HB Crew laat tot nu toe de beste indruk achter, maar we hebben er nog één te gaan: De Klos. Terwijl de andere crews drie tracks brengen, staat De Klos met slechts twee nummers op deze compilatie. Hier hoeft men echter niet om te treuren; de samenhang tussen beats en raps is ook hier ver zoek. Als toegift brengen de crews samen nog een laatste nummer, “De Vette Oogst”.

Op twee tracks na, Borrie 9’s “Gimmick!” en HB Crew’s “Cuidado”, laat deze compilatie veel te wensen over. Van slechte beats tot slome raps, van zwakke lyrics tot geen samenhang… met pijn in het hart moet ik als Brabander toegeven dat men het boven de rivieren beter voor elkaar heeft. Waar acts zoals Lange Frans & Baas B de weg voor de Nederlandstalige hiphop openen, wordt de deur in Brabant door deze crews keihard dicht gesmeten.

Tracklist:
01. Zaaien en Oogsten (intro)
02. 4 Ons – Met vriendelijke groet
03. 4 Ons – T’ is wat, da dacht ik
04. Ons – Maak je niet dik!
05. De /vlees(e)ters – Stop ’t niet weg
06. De /vlees(e)ters – Smetvrees
07. De /vlees(e)ters – Boezemvriend
08. Borrie 9 – Zoveel Mensen
09. Borrie 9 – Wat Ze Hiphop Noemen
10. Borrie 9 – Gimmick!
11. Frantic Progress – Rapprofeten
12. Frantic Progress – Zes Kamers
13. Frantic Progress – Stof tot Nadenken
14. HB Crew – Cuidado
15. HB Crew – De Vlucht
16. HB Crew – De Aftrap
17. De Klos – Van een leien dakje
18. De Klos – Massa vernietig eens wapen
19. Vette Oogst – De Vette Oogst

Meer info http://www.vetteoogst.nl

Geplaatst door bowie op 15 augustus 2004