VA – Taxi 3 (OST)

Zo is Taxi 2 hier in Nederland net uitgestorven, nummertje 3 is zojuist al in de bios in Frankrijk verschenen. En zoals de meeste vervolgen wordt de kwaliteit er niet echt beter op. De regie wordt groter aangepakt: van de straten van Marseille naar de bergen a la James Bond, van nationale acteurs naar internationale gasten. Wat zal de soundtrack dan brengen?

Ik zal het maar meteen vertellen: een mix van rauwe franse Hip Hop, soulvolle tracks en wat vreemde eenden. Daar waar de film Sylvester Stallone een gastrol geeft, is N.E.R.D. dit op de soundtrack. En een ongewenste gast, want als de vraag was: welke hoort niet in dit rijtje thuis? Dan weet je het wel.

De intro van Dadoo begint lekker uitdagend, beat is wat minder origineel maar het refrein maakt het weer goed: Hooot Shit! Succes in de clubs verzekerd.

Onderscheidend aan Taxi, en de Franse Hip Hop, was dat het z’n eigen originele kwaliteiten had. De samenstellers van deze soundtrack laten zich helaas ook beïnvloeden door wat er op dit moment het beste scoort: combi’s van Hip Hop en R&B. Franse R&B klinkt zeker meer soulvol en ligt ook lekker in het gehoor bij het voorspel onder de lakens…maar bij Taxi komen we voor de actie. Vinden we die dan helemaal niet op de soundtrack? Jawel. Rap francais op z’n best: 113 met 10 Minutes Chrono en Oxmo Puccino – Tarif C die dope inspeelt op de film door zelf een betekenis aan een rit met het duurste taxitarief te geven. Ook Pit Baccardi, Booba & Ness-Beal, O.G.B & Intouchable doen goed hun best om het Hip Hop niveau op te krikken.

Erg jammer dat ze hier, en misschien wel de Franse Hip Hop in het algemeen, gevallen zijn voor kwijlende R&B acts (met alle respect). Het lijkt erop dat, zoals bij de film, het geluid niet meer van de straten komt maar vanuit een berglandschap: met pieken en dalen.

Tracklist:
01. Dadoo – Generiq
02. Humphrey/Busta Flex – Qu’est c’tu fous cette nuit?
03. Eloquence/Kayliah – Match nul
04. Booba/Ness-Beal – Tout c’qu’on connait
05. Lara – Plus vite que jamais
06. Pharell Williams/Rohff – Where’s Yours At?
07. 113 – 10 Minutes Chrono
08. Diam’s/Dadoo feat. China – Vivre
09. Lara/ Arsenik – Gotta Drive
10. Oxmo Puccino – Tarif C
11. Willy Denzey – L’Allumage
12. Pit Baccardi – J’accere
13. Costello – Profite
14. Corneille – Laissez nous vivre
15. Dadoo/Leslie – P’tite soeur
16. O.G.B/Intouchable – Trouble
17. N*E*R*D – Find My Way
18. Soundkal/Lynnsha – Love
19. Doc Gyneco – Du spy dans l’air

Geplaatst door bowie op 5 maart 2003