VA – Gastenlijst

De Gastenlijst. Het is druk op de lijst vanavond. Veel bekende namen zullen van de partij zijn, zoals Ali-B, Lange Frans, Negativ en Baas B. Bekend van voornamelijk de battle competities die de laatste tijd werden gehouden. Het is niet zomaar een gastenlijst, een voor een willen ze zich presenteren door hun ding te doen.

Hoe ze dat doen? Ze doen het ‘Zo!’. Dit is de titel van de eerste track. Negativ, Yes-R en Blix vertellen de luisteraars hoe ze hun ding doen. Lyrics, over een dikke beat, die vooral duidelijk moeten maken wat het niveau van de MC’s is. Veel zelfbevrediging dus. De trend is gezet.

Is dit de Nederlandstalige Nelly of…? Dit is wat je je afvraagt bij Yes-R z’n Chickiesflesser. Een jiggy refrein en een opsomming van onsamenhangende populaire blabla. Commercieel misschien een succes. Maar laten we niet elk nummer te kritisch bekijken, het gaat uiteraard om het album als geheel.

Het geheel wordt flink gesterkt door de agressieve track van Ali-B ‘Leven van de straat’. Een ander sterk inhoudelijk nummer (12) is dat van Maestro Mikel. Niet onterecht finalist van de Grote Prijs van Nederland. Ook hij gaat lyrisch verder dan 75% van de rest van het album. Hij zou deze track direct kunnen verkopen aan de stichting ‘Stop Zinloos Geweld’ met lijnen als: Het zijn verkankerde geesten die het voor velen verklooien / gast wordt zo afgeknald vanwege sneeuwballen gooien! en …ik zie dat het misgaat, als ik de kroeg uit kom en merk dat m’n fiets in de fik staat, om niets en het is vaag;. Duidelijk het hoogtepunt van dit album.

Is er verder dan niets aan? Ja zeker wel. De producties zijn van vrij hoog niveau, je merkt dat O.D. en Blix van LPC veel energie en tijd gestoken hebben in de uiteindelijke beatcreaties. Die mogen er zeker zijn. Maar uitgerekend op LPC’s eigen tracks komen ze wat slapjes. Verder zijn de onderwerpen (zelfverheerlijking en afzeiken van anderen) op dit album niet echt origineel. Gastenlijst, een initiatief om Nederland te laten horen dat we wel degelijk meedoen in de internationale Hiphop scene. Om dan serieus over te komen zal het overgrote deel meer hun best moeten doen door dieper te gaan met hun teksten.

Tracklist:
01. Intro
02. Negativ, Yes-R & Blix – Zo!
03. Yes-R – De Chickiesflesser
04. Aries – The Ill Sequel
05. Ali-B – Leven Van De Straat
06. Negativ – Wat Wil Je Doen Dan?
07. LPC – Jij Gaat Niet…
08. Skitta
09. Negativ, Baas B, Lange Frans & Ali-B – 4 Specialisten
10. Shock E – Excuse Me
11. Empress – De Ketting Is Los
12. Maestro Mikel – Laamaarlekker
13. LPC – Rijmwoorden
14. 3e Kamer – Ongelooflijk
15. Gastenlijst Is Wack
16. Lange Frans – Spreek

Geplaatst door bowie op 26 november 2003