V/A – Dev Communicatie

Soms dan kan je jezelf goed vergissen in een plaat. Dev Communicatie ligt al maanden stof te vangen op mijn bureautje. Ik kon mezelf niet motiveren om het te gaan luisteren. Nu heb ik het album een aantal maal rond geluisterd en ik kan niet anders zeggen dat het best aardig klinkt. Het komt de laatste tijd te vaak voor dat ieder dorp met twee rappers die een keer meegedaan hebben aan een open mic een plaat moeten opnemen met lokaal “talent” Hierdoor zakte de moed me in de schoenen bij het ontvangen van Dev Communicatie. Maar gelukkig heeft Deventer genoeg talent om een plaatje te vullen.

De dragende krachten uit Deventer zijn duidelijk Da Floawaz en Fata Morgana. Deze groepen hebben door het hele land opgetreden waardoor zij inmiddels een aardige reputatie hebben opgebouwd. Daarnaast heeft Fata ook nog verdienstelijk meegedaan met de GPVN een aantal jaar geleden (iedereen die bij de finale was zal hun optreden niet snel vergeten) Fata Morgana staat als groep niet op Dev Communicatie maar komen wel solo langs. K1 van Fata dropt een track over het gemis van zijn vermoorde vader, een goed nummer met een beat die aansluit bij het zware onderwerp. Misschien een vreemde keuze om een dergelijk nummer op een verzamelalbum te zetten, maar echt helemaal buiten de boot valt het niet omdat er wel meer nummers op het album staan met een onderwerp of concept buiten het gewoonlijke gelul dat je meestal op dergelijke platen terughoort. Zo rapt Nexus van Da Floawaz in de gedachtegang van een psychopaat, Nexus heeft een duistere stem en zijn engelse uitspraak is prima waardoor het prima overkomt. Wan heeft samen met The Packsxz (wat een klotenaam om te schrijven) het nummer “Geef ’t op” geleverd. Onbedoeld is dit ook een conceptnummer geworden, of zou het echt zo zijn dat Wan ongegeneerd aan het stijlbijten is bij Opgezwolle? Dat het accent uit die omgeving overeen kan komen zal niet meehelpen maar volgens mij heeft die jongeman echt iets teveel naar Sticks geluisterd.

De rest van Dev Communicatie bevat voornamelijk typische hiphoptracks qua onderwerpen. De uitvoering hiervan is van vrij consistent niveau. Engels en Nederlands worden evenredig afgewisseld en de Engelstalige nummers hoeven niet onder te doen voor de Nederlandstalige. Indrukwekkend is het allemaal niet, maar het wordt nergens slecht. Ook de beats stellen niet teleur, de enige uitschieters zijn in positieve zin. “Je rapt maar wat” en “Ik mis je” zijn vooral erg aangenaam geproduceerd.

Dit alles zorgt voor een compleet plaatje van wat Deventer op hiphopgebied te bieden heeft. En dat is een divers aanbod op een redelijk tot goed niveau. Alleen is het voor de mensen die niets met Deventer hebben (waaronder ik) wel een bijeengeraapt zooitje. Samenhang is er niet voor personen die de artiesten op Dev Communicatie niet kennen. Toch is Dev Communicatie alles behalve een verzameling provinciaaltjes en heb ik er met plezier naar kunnen luisteren.

Tracklist:
01. Elijah a.k.a. The Hobby MC – Intro
02. Miscellaneous – Therapy
03. Wan & The Packxsz – Geef het op
04. Elijah a.k.a. The Hobby MC – Graffiti
05. Preacherik & Bjorn – Je rapt maar wat
06. K1 & Louis Bordeaux – Ik mis je
07. Miscellaneous & Nexus – Steppin’ on my toes
08. Sonko & DMG feat. Elijah a.k.a. The Hobby MC – Fok jou
09. Laagtevrees – Ik ben je bitch niet
10. Nexus – Psycho
11. Elijah a.k.a. The Hobby MC – Stadswacht
12. Powlus – Outro

Meer info: http://www.dev-com.nl/

Geplaatst door bowie op 14 april 2006