V / A – Definitive Jux presents Bucket Of B-Sides Vol. 1

De b-kant had altijd iets romantisch. De ‘achterkant’ van een twaalf inch single werd jaren gebruikt om de koper van iets extra’s te voorzien, een track die niet op het album stond of een exclusieve remix. De laatste jaren wordt de b-kant eigenlijk vooral ingevuld met een tweede albumtrack, een trend wat de charme een beetje verpest. Definitive Jux besloot als eerbetoon aan de b-kant een selectie te maken van de verschillende b-kanten van singles op hun label en deze te bundelen op cd, zodat de mensen die geen kratten met grote zwarte schijven hebben staan toch kunnen genieten van exclusief materiaal.

Op het eerste gezicht ziet Bucket Of B-Sides er goed uit. Vrijwel iedereen die wat gedropt heeft op het label is vertegenwoordigd. Helaas vallen al meteen wat foutjes op. ‘De L’Alouette’ van RJD2 was al te vinden op de cd versie van ‘Since We Last Spoke’ en ‘Rain Forever’ van C-Rayz Walz kwamen we al tegen op ‘The Black Samurai EP’, beide geen cd-exclusives dus.

De plaat kent een aantal remixes en exclusieve tracks. Het remix departement is over het algemeen goed te slikken. De El-P remix van ‘Fondle ’Em Fossils’ (die net als het origineel een geweldige line-up kent met Breeze, Q-Unique, Godfather Don, J-Treds en MF Doom) klinkt beter dan het origineel. Hetzelfde geldt voor RJD2’s remix van Cannibal Ox’s ‘F-Word’. Het origineel past beter in de vibe van ‘Cold Vein’, maar als ik de track los draai krijgt deze remix de voorkeur. RJD2 levert overigens ook goed werk op de remix van ‘Kill ’Em All’ van Aesop Rock.

De originele versie van ‘Squeegee Man Shooting’ zorgt voor een stuk beter verstaanbare vocalen van El-P, al blijft de versie die uiteindelijk ‘Fantastic Damage’ heeft gehaald toch duidelijk de betere. Tegenvaller is de Blockhead remix van Hangar 18’s ‘Beatslope’. Blockhead levert een nogal irritante beat die zeker niet bij zijn beste producties hoort. De cd bevat ook nog enkele ‘posse-remixes’. Blueprint, Murs, Vast Aire en Aesop Rock nemen (op een nieuwe beat van RJD2) ‘Final Frontier’ onder handen. De line-up bestaat uit zeer sterke MC’s die degelijk werk leveren zonder echter volledig te schitteren. De Weathermen remix van El-P’s ‘Dead Disnee’ is een gigantische tegenvaller. De karakteristieke flow van het begin van de track (waarbij de toonhoogte van de stem aan het eind van de regel omhoog gaat) wordt op deze remix enkel door Vast Aire en El-P echt goed uitgevoerd, het resultaat van de pogingen van Cage, Copywrite en Camu Tao komt in de buurt van tenenkrommend slecht.

De exclusieve tracks behoren duidelijk tot mijn favorieten op deze plaat. Enige uitzondering is Camu Tao’s ‘Wireless’, dat qua lyrics (simpel gebrag en -boast) en beat (een soort van geflipte draaimolen muziek) nogal tegenvalt. Uitschieters aan de positieve kant zijn ‘Be Out’ van Mr. Lif (afkomstig van Def Jux’ allereerste 12 inch) en ‘Metal Gear’ van Cannibal Ox, twee tracks die ik zo terug had willen horen op de debuutplaten van deze Jukies van het eerste uur. ‘One Night At The Bar’ van Hangar 18 bevat een flinke lijst van gast-MC’s. El-P, Camu Tao, Rob Sonic, Cryptic One en Murs verlenen hun vocalen aan deze niet echt spectaculaire track die vooral door de laatste line van El-P gered wordt. (I don’t know who you are, asshole, the name’s new to me/stepped into the stall and said ‘Whatever bitch, Google me’)

Over het geheel gezien is ‘Bucket Of B-Sides’ voor de niet-vinyl kopende Def Jux liefhebber absoluut geen miskoop. De echte fans zullen echter een groot deel van de tracklist al via een of andere bootleg gehoord hebben. Toch moet deze samenvoeging van b-kanten vooral gezien worden als een opwarmertje voor het nieuwe Def Jux jaar waarin een hoop interessante releases hun weg naar de platenzaak zullen vinden. Geen zin om te wachten en toch je Def Jux fix nodig? Dan is deze cd een aanrader. Geen hardcore Jukie? Dan kan een luisterbeurt aan de balie van je cd-shop voor de aankoop geen kwaad.

Meer info: http://www.definitivejux.net/

Tracklist:
01. Breezly Brewin, Q-Unique, Godfather Don, J-Treds & MF Doom – Fondle ‘Em Fossils (El-P Remix)
02. C-Rayz Walz- Rain Forever
03. El-P – Squeegee Man Shooting (Original)
04. Masai Bey (featuring BMS & Vast Aire) – The Beginning
05. Aesop Rock Kill ’Em All (RJD2 Remix)
06. Camu Tao -Wireless
07. Cannibal Ox
Metal Gear
08. Hangar 18 – One Night At The Bar (featuring Camu Tao, Cryptic One, El-P, Murs, & Rob Sonic)
09. Cannibal Ox – F-Word (RJD2 Remix)
10. Hangar 18 – Beatslope (Blockhead Remix)
11. RJD2 Final Frontier (Remix featuring Aesop Rock, Blueprint, Murs, & Vast Aire)
12. Mr. Lif
Be Out
13. El-P Dead Disnee (Weathermen Remix featuring Cage, Camu Tao, Copywrite, & Vast Aire)
14. RJD2- De l’Aoulette

Geplaatst door bowie op 26 februari 2006