Urban Matterz stopt na haatberichten over boeken Afrika Bambaataa

Het Helmondse hiphopfestival Urban Matterz stopt. De organisatie, die in de afgelopen als een van de weinige partijen inzette op de old school-artiesten uit het genre, maakt dat bekend via social media. Tijdens voorgaande jaren stonden onder meer internationale grootheden als Grandmaster Melle Mel & Scorpio, Schoolly D, Just Ice & Kurtis Mantronik en Stetsasonic op het podium in Brabant.

Liefhebbers van old school-rappers, dj’s en breakdance-battles konden jarenlang hun hart ophalen in en rond de Cacaofabriek in Helmond. Organisator Hans van de Berkmortel verdeelde het programma vaak over een concertavond én een festivaldag. In een tweedaagse kwam dan alles samen:kunst, muziek, rap, deejaying, film, graffiti, bmx, skate, beatbox, breakdance, freerunning en panna-battles.

Haatberichten

Veel bezoekers kunnen het beamen: Urban Matterz was als een jaarlijkse familiereünie. Duizenden liefhebbers uit binnen- en buitenland kwamen op Urban Matterz af, maar de doelgroep veranderde in 2022 sterk van mening toen Afrika Bambaataa werd aangekondigd voor de aankomende editie, die in september op de planning stond. De organisatie werd overspoeld met haatberichten.

Bambaataa, een van de grondleggers van het genre, wordt in thuisland Amerika sinds 2016 beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarige jongens. Hij ontkende die aantijgingen altijd. Deze maand berichtten Amerikaanse media over nóg een zaak, waarin hij ook wordt beticht van het prostitueren van een minderjarige. De haatberichten en oproepen tot een boycot deden de organisatie van het Helmondse festival besluiten definitief de handdoek in de ring te gooien. Van De Berkmortel tegen het Eindhovens Dagblad: “Ik ben voor niemand bang, maar hier heb ik geen zin in.”

Krap twee weken vóór de aankondiging dat het festival stopt te bestaan, zei hij nog dat het voelde alsof hij ieder jaar weer een ‘examen moest doen bij de gemeente’. De toen nog aankomende editie van Urban Matterz zou mogelijk al de laatste zijn in zijn geliefde Helmond. Het bleek steeds moeilijker om een festival op poten te zetten. “Er worden in deze stad echt kansen gemist”, zei hij daarover.

Duizenden uren vrijwilligerswerk

En toen verscheen gisteren ineens het bericht op social media. “URBAN MATTERZ STOPT”, kopte het. “We hebben niet alleen besloten om het concert met in de line-up Afrika Bambaataa te annuleren. Maar volledig te stoppen met de Stichting UrbanMatterz. Een enkeling benaderde ons de afgelopen weken discreet vanuit bezorgdheid over onze keuze om Afrika Bambaataa te boeken. Anderen vonden het beter om via sociale media op te roepen tot een boycot van Urban Matterz (of erger). Noem ons naïef, onnozel of onwetend, maar scheer ons niet over een kam met partijen gedreven door het grote geld over de hoofden van anderen. Daarmee doe je geen recht aan de duizenden uren vrijwilligerswerk die we als team met veel liefde al vele jaren in dit festival staken.”

En verder: “We hebben UrbanMatterz en onze stad Helmond met hart en ziel op de internationale hiphopkaart gezet. We hebben de old school laten herleven met waanzinnige reünies, unieke samenwerkingen en exclusieve optredens van de grootsten uit de begintijd van de hiphop. (…) Met nog vele plannen in de pijplijn wilden we na corona knallen. Voor de fans, voor onszelf, voor de artiesten, voor de jeugd, voor de sport, voor de cultuur, voor onze mooie stad. Helaas, het vuur is gedoofd.”

De organisatie bedankt alle fans, sponsoren en partijen voor de jarenlange steun. De woorden ‘onnozel’ en ‘onwetend’ beschrijven de situatie vanuit hun kant wellicht het best. Het is waarschijnlijk een domme fout. Die had door de organisatie prima rechtgezet kunnen worden door de show van Afrika Bambaataa te cancellen en een andere pionier uit het genre een podium te geven. Anno 2022 kritiek krijgen op een boeking als deze is niet gek, met alles wat er speelt. Dat kan uiteraard hard aankomen bij een organisatie. Het is zonde dat daardoor een vaste family gathering uit het toch al dunne Nederlandse hiphopfestivallandschap verdwijnt. Maar goed, de handdoek is in de ring gegooid.

Daarom rest ons niets anders dan te zeggen: dank voor al het moois van de afgelopen jaren, Urban Matterz. En al het succes in de toekomst, aan het hele team!

Geplaatst door bowie op 29 april 2022