Urban Legends-Rhymetime 1,5

“Urban Legends is opgericht voor en door (onbekende) hiphop artiesten, met als doel artiesten te ondersteunen in het opnemen, produceren en promoten van hun eigen sound. Het produceren van een dope track kan voor een beginnende crew of artiest namelijk veel moeilijkheden met zich mee brengen.”

21 tracks met onbekende hiphop artiesten dat is de rode draad die door de cd Rhymetime 1,5 heen loopt. En bij het bekijken van de tracklist moet ik ook eerlijk bekennen dat ik bijna geen MC ken. Het album opent rustig met een chille Engelstalige track niet bijzonder maar ook zeker niet slecht is de conclusie. Dan is het tijd voor de Tegenpolen die als eerste Nederlandse crew op dit album van zich laten horen en dat lukt tot op zekere hoogte aardig. Vooral sommige punchlines zijn grappig: “ik maak tuur overstuur laat arnold lijden delibas zal me vermijden”.
Slicks doet me na een tiental seconden al sterk denken aan de track “Waarom Altijd Waarom?” van de Osdorp Posse. Het onderwerp is vrijwel hetzelfde en ook het refrein klinkt bekend in de oren daar komt ook nog eens bij dat Slicks probeert om zoveel mogelijk woorden in een line te proppen. Een gemiste kans als je het mij vraagt.
Dan Bee brengt een langzame beat en de teksten die hij dropt mogen dan wel goed verstaanbaar zijn maar echt overtuigend is het niet. Het heeft even geduurd tot dat je een dope beat voor je kiezen kreeg maar dit is er dan een. We zijn dan onderhand aangekomen op track vijf en de beat klinkt lekker dreigend en de scratches klinken ook goed. De lyrics zouden misschien wat scherper kunnen maar de track is wel aight!
HIV dropt een track die met gemak een aantal jaren geleden op een “Posse” verzamelaar had kunnen staan. Ik heb dan ook geen idee waar HIV met deze track heen wil maar 1 ding is zeker echt ver komen ze niet. De track van MC Molenaar & BDU, een duistere track die over zelfmoord gaat begint veelbelovend maar ook deze track heeft het niet.

Ik hou er niet zo van om al na een paar nummers een conclusie te trekken maar ik kreeg al zeer snel het idee dat dit album gewoon dope beats en goede lyrics mist. Dat elk voordeel een nadeel heeft blijkt wel uit het feit dat in principe iedereen die een nummer wil droppen bij Urban Legends terecht kan. Het nadeel is dan direct dat het lijkt dat er niet naar kwaliteit wordt gekeken en dat komt duidelijk de cd niet ten goede. Sniper die bijvoorbeeld in het Engels rapt heeft een duidelijk accent dat erg irritant overkomt. Hier komt dan ook nog eens bij dat hij een gangsta stylo uit de kast trekt die niet echt serieus te nemen is.

Is er dan helemaal niets positiefs te melden? Cava Kaffa is een uitzondering ze brengen met het nummer ‘geweld’ een dreigende beat die steeds doper wordt! De lyrics zijn best aardig en vooral de 2e MC laat het nummer nog rauwer klinken dan dat het al is. Ja de beste track van dit album is een feit!

Het gevoel dat dit album het allemaal gewoon net niet heeft blijf ik houden ook al heb ik het album verschillende keren beluisterd. Ik kan dan ook niet anders concluderen dat bij een heel goed iniatief de uitvoering stukken beter had kunnen zijn. Desondanks ben ik erg benieuwd naar deel twee die ook in de maak is.

Tracklist:
01. A-Chill & Palmanova “Spiritually Gifted”
02. Tegenpolen “Stapvoets (Snelwandel Remix)”
03. SlickS “De Omgekeerde Wereld”
04. Dan Bee “Get With This”
05. Season, A-Chill & Mr. Dion “Oosterlingen”
06. HiV “Test 1, 2”
07. MC Molenaar & BDU “Een Down Moment”
08. Tru Mindz & T-Slash “On Tha Mic”
09. A-Chill “One Eye Blink”
10. Sniper “One Shot One KiLL”
11. Palmanova “Magische Woordenaar”
12. Cava Kaffa “Geweld”
13. HiV “Ik Heb Gekeken, Niet Gezien”
14. Season “Poëziemotie” (ft. Iron I)
15. Sniper & Tru Mindz “Fakaz” (ft. Dan Bee)
16. BDU, BlowXL & Sindog “Leven Op Die Bal”
17. MC RaVaGe “Mijn Leven Is Zo Dope”
18. Mr. Dion “De Zakenman”
19. A-Chill & T-Slash “2 Spectacular”
20. Sniper “A Pimp & His Bitch”
21. Representatives & Guests “RhymeTime Anthem”

Meer info: http://www.urbanlegends.nl

Geplaatst door bowie op 21 november 2002