Dit zijn de UPstreetRotterdam Container Kings: Maga

Zes kunstenaars uit landen die aan de finale van het Eurovisie Songfestival meedoen, komen in Rotterdam bijzonder werk maken. Binnenkort kun je de zes containers en een grondschildering van #UPstreetRotterdam zelf gaan bekijken op de parkeerplaats naast Ahoy. Eerst stellen we dit internationale gezelschap van getalenteerde street artists graag aan je voor. In deze tweede aflevering leer je onze Spaanse gast beter kennen: Maga!

Maga - guardian del bosque

Hoe ben je als kunstenaar begonnen?
Tekenen is onderdeel van mijn leven voor zo lang als ik me herinneren kan. Ik ben er nooit mee gestopt; en ik ben Fijne Kunsten en Illustratie gaan studeren. Toen ik klaar was met mijn studies ontdekte ik street art. Daar viel ik helemaal voor, ik houd enorm van het ontmoeten van mensen en samen painten. Van daaruit heb ik geleerd muurschilderingen te doen en spuitbussen te gebruiken, gewoon voor de lol. Met tekenen en schilderen ben ik altijd doorgegaan, ook als ik ander werk moest doen. Net zo lang totdat ik erin geloofde dat dit echt mijn baan kon zijn.

Hoe zou jij je stijl omschrijven?
Mijn stijl is illustratief en heel erg geïnspireerd door stripverhalen. Maar ik haal inspiratie uit allerlei bronnen en houd ervan die te mixen en te experimenteren. Meestal creëer ik karakters die zichzelf uit willen drukken via hun lichaamstaal en omgeving. De mens in relatie tot de natuur en fantasie zijn mijn belangrijkste thema’s.

Maga - vull la nit

Wat is het grootste verschil tussen werken in je studio en werken aan een muurschildering?
Het grootste verschil is dat wanneer je in een studio werkt, je in je comfort zone zit en voornamelijk alleen werkt, afhankelijk van het project. Maar wanneer je buiten een muurschildering maakt is dat precies andersom. Je moet met allerlei onvoorziene omstandigheden omgaan, goed of slecht, en je daarop aanpassen. Dat kan het weer zijn, technische problemen of gewoon de tijd nemen om een praatje te maken met mensen die nieuwsgierig zijn naar wat je aan het doen bent. Het is allemaal onderdeel van schilderen op straat, en dat maakt het interessant.

Wat is het vreemdste of meest verrassende dat je overkomen is tijdens het schilderen van een muur?
Ik heb allerlei ervaringen gehad, en kies ervoor me op de goede te richten. Wanneer omwonenden blij zijn met mijn werk en me bedanken doet me dat goed. Tijdens mijn laatste grote project gaf iemand me een DVD cadeau met een reportage over een traditioneel feest uit die stad. Een ander vertelde me dat ze net een gezouten Iberische ham hadden gekocht, en ik zei voor de grap dat ik die wilde proeven. Toen maakten ze wat toast met olie en ham en kwamen dat naar me brengen. Van dat soort ervaringen word ik echt gelukkig.

Maga | Corre, juega, pelea como una niña

Wie zou jij kiezen als winnaar van het Eurovisie Songfestival 2021?
Ik zou echt niet weten wie ik moet kiezen, met zoveel goede artiesten en verschillende stijlen is dat erg moeilijk. De artiest die mijn land Spanje vertegenwoordigt heeft er bijvoorbeeld voor gekozen een ballad te doen, en hij heeft best een kans om te winnen. Maar er zijn andere artiesten die meer de dance0kant opgaan en ook erg interessant zijn. We zien snel hoe het loopt!

Maga is net als de vijf andere kunstenaars aan het werk te zien van 10 mei t/m 17 mei op de parkeerplaats van Rotterdam Ahoy.

#UPstreetRotterdam is een onderdeel van het Citydressing Host City Rotterdam, Eurovision Song Contest 2021. Mogelijk gemaakt door Havenbedrijf Rotterdam. Kijk voor het complete programma op www.openuptorotterdam.eu.

Meer werk van Maga zien? Check haar Instagram.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 5 mei 2021