Dit zijn de UPstreetRotterdam Container Kings: Luogo Comune

Zes kunstenaars uit landen die aan de finale van het Eurovisie Songfestival meedoen, komen in Rotterdam bijzonder werk maken. Binnenkort kun je de zes containers en een grondschildering van #UPstreetRotterdam zelf gaan bekijken op de parkeerplaats naast Ahoy. Eerst stellen we dit internationale gezelschap van getalenteerde street artists graag aan je voor. In de vierde aflevering worden de vijf vragen beantwoordt door de Italiaanse representant: Luogo Comune!

Luogo Comune - rockinrolo

Hoe ben je als kunstenaar begonnen?
Ik teken al van kinds af aan maar in 2008 begon ik als tiener te taggen in mijn thuisstad. Ik stopte in 2012 bijna een jaar lang, en na dat lange jaar is het eerste wat ik deed naar de dichtstbijzijnde hall of fame rennen om een piece te zetten. Dus ik besloot dat ik wilde painten en van mijn passie mijn beroep te maken, dat concrete besluit kwam er rond 2013.

Hoe zou jij je stijl omschrijven?
Mijn beeldtaal is er eentje die vol is van symboliek, elementen uit de natuur en objecten en verhalen uit lokale tradities. Ik gebruik voornamelijk vlakke kleuren en een grafische benadering om vragen over de menselijke conditie te stellen en maatschappelijke situaties van tegenwoordig te reflecteren.

Luogo Comune

Wat is het grootste verschil tussen werken in je studio en werken aan een muurschildering?
Buiten mijn werk in de buitenlucht werk ik als illustrator, in samenwerking met uitgeverijen, magazines en kranten. Het klinkt misschien vreemd, maar voor mij zit er geen groot verschil in hoe ik ontwerpen maak voor een muur of een afbeelding in een boek. In beide gevallen zijn er veel paralellen: een diepgaand onderzoek naar het onderwerp en veel schetsen in mijn schetsboek voor ik op mijn ontwerp uitkom. Maar of de klus nu binnen of buiten is, ik haal er uiteindelijk veel voldoening uit, dat is wat telt.

Luogo Comune - Link

Wat is het vreemdste of meest verrassende dat je overkomen is tijdens het schilderen van een muur?
Tijdens het painten heb ik allerlei avonturen beleefd, ik zou er een boek mee kunnen vullen! Zo was er een nacht waarin ik het op een lopen moest zetten voor beveiligers, van daken af springend in mijn pyjama. Of die keer dat ik me rot schrok door de lokale vissers die naar de verlaten vismarkt in Rabat kwamen terwijl ik daar aan het painten was met een vriend. Of toen ik in Sicilië aan het werk was, en een dame die woonde in het gebouw dat ik beschilderde me allerlei lokale specialiteiten te eten kwam geven. Dat duurde wel een week lang, en ze heeft me gedurende heel het proces van die muur als een soort kleinkind uit haar familie geadopteerd.
Het beste van schilderen over heel de wereld, is de ongelofelijke hoeveelheid avonturen die je ondertussen beleeft, dat geloof ik echt. Je voelt dat je leeft.

Wie zou jij kiezen als winnaar van het Eurovisie Songfestival 2021?
Er zijn veel goede muzikanten die meedoen, dat de beste maar mag winnen!

#UPstreetRotterdam is een onderdeel van het Citydressing Host City Rotterdam, Eurovision Song Contest 2021. Mogelijk gemaakt door Havenbedrijf Rotterdam. Kijk voor het complete programma op www.openuptorotterdam.eu.

Meer werk van Luogo Comune zien? Check Instagram!.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 8 mei 2021