Dit zijn de UPstreetRotterdam Container Kings: David Puck

Zes kunstenaars uit landen die aan de finale van het Eurovisie Songfestival meedoen, komen in Rotterdam bijzonder werk maken. Binnenkort kun je de zes containers en een grondschildering van #UPstreetRotterdam zelf gaan bekijken op de parkeerplaats naast Ahoy. Eerst stellen we dit internationale gezelschap van getalenteerde street artists graag aan je voor. In deze eerste aflevering trappen we af met onze Britse gast: David Puck!

David Puck | Trans is Beautiful

Hoe ben je als kunstenaar begonnen?
Tekenen en schilderen waren voor mij van jongs af aan al een passie, en het gaf me een gevoel van kalmte en veiligheid. Maar ik hield ook van veel andere dingen en zou uiteindelijk een universitaire studie [Queer] History doen. Ik had onbehandelde problemen met mijn geestelijke gezondheid, wat het leven erg moeilijk en onstuimig voor me maakte. Na jarenlang allerlei verschillende en rare baantjes geprobeerd te hebben, de wereld rond te zwerven, en nogal een ‘hot mess’ geweest te zijn, liet ik alle druk en restricties los. Ik dacht ‘wat heb ik nou eigenlijk altijd willen doen, wat doe ik het liefst als ik een moment vrij heb en wat zou ik doen als ik alles over kon doen?’. Het antwoord was schilderen.

Dus ik verhuisde naar Berlijn en een schilderde elke dag als een wervelwind in een soort trance, lerend door gewoon te proberen, en soms dagenlang mijn huis niet uit te komen. Ik raakte nog meer gefascineerd door travestie, queer cultuur en geestelijke gezondheid, en begon in de buitenlucht te schilderen. Gecombineerd met mijn liefde voor reizen en festivals, ging het balletje vandaar verder rollen. Het was een heel krachtige ervaring om na te jagen waar je van houdt en wat goed voelt, om schijnbaar uiteenlopende interesses te combineren en jezelf toe te staan je meest authentieke zelf te zijn, ook wanneer dat niet altijd even logisch voelt.

David Puck | Something broke in me

Ik schilder nu al een hele tijd en het heeft me ook de ruimte en het zelfvertrouwen gegeven om andere dingen die ik had laten liggen op te pikken, zoals muziek, dans, theater, schrijven en het studeren om begeleider in de geestelijke gezondheidszorg te worden. Het is een proces dat zich door blijft ontwikkelen, een manier om na te jagen wat mijn ziel voedt, hoe onzinnig het soms ook mag lijken.

Hoe zou jij je stijl omschrijven?
Queer, kleurrijke, psychologische, abstract-figuratieve chaos.

Wat is het grootste verschil tussen werken in je studio en werken aan een muurschildering?
Voor mij is dat compleet tegengesteld. Muurschilderingen zijn in de buitenwereld, waar ze met mensen relateren, met de weersomstandigheden te maken hebben. Je hebt met uitdagingen te maken, raakt fysiek uitgeput, het kan rommelig zijn, je staat te dansen met ladders en kwasten aan verlengstukken. Werk in de studio is kalm, geïsoleerd, rustig, reflecterend en op zichzelf staand. Ik houd van beiden, maar muurschilderingen trokken me vooral aan omdat ik de studio na een tijdje te los van de wereld vond staan, te ver verwijderd van de schitterende rotzooi die het leven is.

David Puck | Alexis Caught

Wat is het vreemdste of meest verrassende dat je overkomen is tijdens het schilderen van een muur?
Ik heb een plek geschilderd in downtown Los Angeles toen ik daar woonde, een portret van iemand uit de lokale daklozen-gemeenschap. Langs de muur stonden hun tenten, dus ik leerde veel van hen kennen en ze waren erg warm en verwelkomend. Op een dag ging er in die ene straat iemand dood, was er een brand, werd een auto gestolen, een man aangevallen met een ketting, en kwamen er meerdere keren politietroepen langs, allemaal een tijdsbestek van maar twee uur. Ondertussen stond ik daar op mijn ladder te schilderen. Dat onderstreepte echt hoe zwaar het is voor mensen die dakloos zijn, en wat een grote kwestie het is in LA.

Wie zou jij kiezen als winnaar van het Eurovisie Songfestival 2021?
Daði og Gagnamagnið (IJsland) vanwege het dansen, Jendrik (Duitsland) voor zijn boodschap, en Edene Alene (Israel) voor de ‘star power’. En ik hoop altijd dat Conchita Wurst (Oostenrijk 2014) een verrassingsoptreden doet.

#UPstreetRotterdam is een onderdeel van het Citydressing Host City Rotterdam, Eurovision Song Contest 2021. Mogelijk gemaakt door Havenbedrijf Rotterdam. Kijk voor het complete programma op www.openuptorotterdam.eu.

Meer werk van Base23 zien? Check Instagram.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 4 mei 2021