Dit zijn de UPstreetRotterdam Container Kings: Base23

Zes kunstenaars uit landen die aan de finale van het Eurovisie Songfestival meedoen, komen in Rotterdam bijzonder werk maken. Binnenkort kun je de zes containers en een grondschildering van #UPstreetRotterdam zelf gaan bekijken op de parkeerplaats naast Ahoy. Eerst stellen we dit internationale gezelschap van getalenteerde street artists graag aan je voor. In de derde aflevering praten we met onze man uit Duitsland: Base23!

Base23 - Niete

Hoe ben je als kunstenaar begonnen?
In mijn jeugd was ik altijd al aan het tekenen en aan het einde van de zomer van 1989 begon ik met graffiti, na vele mislukte pogingen om op een skateboard te rijden. Omdat ik gefascineerd was door de graphics op skateboard decks die op hun beurt weer door graffiti beïnvloed waren, begon ik met ‘graffiti writen’. Midden jaren ’90 meldde ik me aan voor een kunstopleiding en in 2001 behaalde ik uiteindelijk mijn diploma ‘Communicatie/Boek Design en Typografie’. Ik ging aan de slag als freelance vormgever en sinds 2005 beweeg ik me meer en meer richting fijne kunsten, installatiekunst en exposities. Maar naast mijn studio werk en de installaties die ik maak ga ik nog steeds naar buiten om te painten op verlaten plekken.

Hoe zou jij je stijl omschrijven?
Mijn huidige werk is abstracter geworden maar hoekige, geometrische figuren blijven dominant. Meer dan ooit is het modelleren en bouwen van complexe installaties een belangrijk onderdeel van mijn artistieke output geworden, naast het schilderen.

Er zitten aspecten van kubisme, futurisme en suprematisme in, zoals het terugbrengen van vertegenwoordigde objecten tot meetkundige vormen. Mijn werk heeft ook knipogen naar bewegingen in de moderne architectuur zoals het brutalisme; indrukwekkende geometrische lichamen, die lijken op enorme betonnen schepen, vol van symbolische kracht.

Sinds een aantal jaar beschilder ik de oppervlakken van grootse installaties, waarin ik op die manier allerlei optische illusies creëer.

Wat is het grootste verschil tussen werken in je studio en werken aan een muurschildering?
Behalve de schaal waarop je werkt heb je met van alles te maken. Zon, onweer, sneeuw, de conditie van de muur, goede organisatoren, slechte organisatoren, gezellige buurtbewoners, gekke buurtbewoners, leuke, geïnteresseerde mensen en dronken figuren die naar je schreeuwen, prettige politieagenten en mensen die nooit een uniform hadden mogen krijgen, kwaaie honden, schattige honden en nog veel meer onvoorspelbare omstandigheden. In een studio heb je dat allemaal zelden.

Wat is het vreemdste of meest verrassende dat je overkomen is tijdens het schilderen van een muur?
Ik was eens in Bialystok in Polen, en maakte daar een muurschildering samen met mijn goede vriend Morten Andersen. We hadden, zoals altijd in Polen, een heerlijke tijd met geweldige mensen, uitstekend beer en maffe nachten. Voor de muurschildering hadden we een hoogwerker nodig, en een chauffeur die de bak vanuit zijn cabine bestuurde. Die verveelde zich na een tijd natuurlijk omdat hij steeds moest wachten tot we een stuk klaar hadden en dan de lift pas kon bewegen. In de cabine van zijn truck deed hij soms een tukje en had hij wat ‘speciale tijdschriften’. Wij moesten er wel om lachen dat hij zijn lunchpauzes besteedde aan het ‘lezen’ van pornoblaadjes.

Passing through a Sculpture

Op een gegeven moment zaten we op twaalf meter hoogte en konden we hem niet vinden om te vragen of hij de hoogwerker wilde verzetten. We hadden best wel wat hoogtevrees daarboven maar konden niet anders dan wachten tot hij weer tevoorschijn zou komen. Uiteindelijk zagen we hem honderd meter verderop in de straat koffiepauze houden samen met een knappe blonde vrouw. Er gebeurt altijd iets dat je niet verwacht als je een muurschildering maakt.

Wie zou jij kiezen als winnaar van het Eurovisie Songfestival 2021?
(Met een knipoog) Iedereen behalve Duitsland.

#UPstreetRotterdam is een onderdeel van het Citydressing Host City Rotterdam, Eurovision Song Contest 2021. Mogelijk gemaakt door Havenbedrijf Rotterdam. Kijk voor het complete programma op www.openuptorotterdam.eu.

Meer werk van David Puck zien? Check zijn Instagram.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 7 mei 2021