Unsigned Talent finale 2003

Het was tijd voor de Unsigned Talent finale waarin: ANTI, Wreckitnize, A.R.K., R.A.G., The Buckwild Tribe, 5th Season en Fata Morgana

Unsigned Talent kan je als de grote tegenhanger zien van de Grote Prijs waar r&b en hiphop nog steeds onder een categorie vallen. Unsigned Talent richt zich alleen op hiphopacts die nog geen deal hebben. Na de zogenaamde zes regiofinales was het tijd voor de grote finale die in Panama, Amsterdam ging plaatsvinden. De volgende acts zouden deze avond gaan representen: ANTI, Wreckitnize, A.R.K., R.A.G., The Buckwild Tribe, 5th Season en Fata Morgana.

Als ik later groot ben word ik pornoacteur klinkt het bij binnenkomst in Panama. De zaal zit er een beetje levenloos bij, letterlijk! Iedereen zit achter een tafeltje met een drankje en er is echt helemaal niemand op de dansvloer te vinden, beetje raar gezicht maar goed. R.A.G. is de eerste act die de spits mag afbijten en dat doet hij zeker niet onaardig. Jay Vincent Escobar aka R.A.G. brengt goed verstaanbare raps en het is jammer dat zijn backup niet echt uit de verf komt. De Filipijnse invloeden zijn veelvuldig te horen en dat heeft een positieve uitwerking, want R.A.G. komt zo tot een eigen sound. Mede door het optreden van R.A.G. zijn er gelukkig wat mensen op de dansvloer te vinden als DJ Fader en DJ Psar hun plaatjes draaien. Op het moment dat de rappers Jo en Ofbeat de stage betreden blijkt bijna iedereen weer te zitten alsof de pauze in de bioscoop voorbij is. ANTI maakt vooral heel veel indruk met hun beats, want die zijn om je vingers bij af te likken en zorgen meerdere keren vor kippevel. De lyrics en de stageperformance zijn helaas wat minder, zodat het geheel wel oke is. Opvallend is dat er geen pogingen worden ondernomen om het publiek wakker te schudden.
De MC 5th season heeft aardig wat bekendheid verworven door in de finales van ‘Geen Daden Maar Woorden’ en ‘Spitt’ act de presence te geven. Iedereen die denkt dat 5th Season alleen in het Engels spitte komt bedrogen uit. De eerste track is volledig in het Nederlands en hij vertoont qua uiterlijk en stijl veel gelijkenis met Def P. Daarna switcht Season over naar het Engels, dat ik persoonlijk meer digg. De flow lijkt aardig te klinken maar het geluid is dermate slecht (eigenlijk de gehele avond al) dat het vrijwel onmogelijk is om de teksten te kunnen verstaan.
Bijna halverwege en er is nog geen act geweest die echt met iets nieuws kwam of echt kon overtuigen. Nog 4 acts te gaan en om te beginnen is het de beurt aan het Friese collectief: Buckwilde Tribe. Mad Turbulence, Designha & DJ Try-out zetten een show neer die verre van bijzonder is en eigenlijk boeit de show geen enkel moment. De show kan vergeleken worden met de voorgaande shows van deze avond. Het publiek is nergens te bekennen en de act doet geen enkele moeite om het publiek te betrekken in de show.
Wreckitnize die tijdens de regiofinale in Delft in positieve zin opviel begreep duidelijk wel hoe het moest. Het publiek werd naar voren geschreeuwt en het had effect. De show die daarop volgde was op zich ook niet bijster bijzonder. De show zat wel erg strak in elkaar, de beats klonken lekker en het publiek was wakker geworden. Wreckitnize maakte hiermee een goede kans om de eerste editie van Unsigned Talent op hun naam te schrijven of zouden de overige 2 acts A.R.K. en Fata Morgana daar nog een stokje voor steken?

De Amsterdamse Rijm Kanibalen speelden duidelijk een thuiswedstrijd en de luide Nederlandse straatraps die trouwens slecht te verstaan waren spraken voornamelijk de eigen fans aan. Het show-element waarbij de Amsterdamse vlag veelvuldig wapperde was aanwezig maar de teksten hebben alleen maar betrekking op het ‘tuigleven’ (in hoeverre dat natuurlijk te verstaan is). De fans waren erg enthousiast, maar ik zag weinig reden om dit ook te zijn. Fata Morgana uit Oss zou de laatste act zijn die een poging ging wagen of toch niet? Erg jammer dat de show van Fata Morgana moest wachten, want er zou eerst nog een showcase gaan plaatsvinden van Mystic Xperienz die trouwens heel dope kwam. Door deze onderbreking was het competitie element helaas verdwenen en dat was jammer. Uiteindelijk kon Fata alsnog aan de slag en de sfeer zat er vanaf het begin gelijk goed in, ook hadden zij goed gekeken naar Deliquent Habits en werd er gratis drank uitgedeeld. De positieve hiphop van Fata Morgana kwam goed over en de show was ook vrij afwisselend met fonky en hype tracks.

Het moge duidelijk zijn dat de strijd zou gaan tussen Wreckitnize en Fata Morgana. Na veel oponthoud en gekloot met geluid werd de uitslag bekend:
1. Wreckitnize
2. Fata Morgana
3. R.A.G.

Een terechte uitslag wat mij betreft aangezien het niveau van de meeste acts toch een tikkeltje tegenviel. Weinig nieuwe dingen gezien op een avond waar nieuw talent de kans kreeg om zichzelf te presenteren.

Fixtures:
Hoogtepunt: Wreckitnize + Fata Morgana
Dieptepunt: geluid + publiek
Bier: 1,90
Wc: 0,50
Garderobe: 1,-
Fotograferen: Yep
Geluid: erg slecht!
Bezoekers: circa 300
Damage: 10,- Euro
Cijfer: 6.5

Geplaatst door bowie op 29 december 2003