United Festival

Eindelijk nog eens hiphop in Antwerpen, spijtig genoeg had niet iedereen dat door… gelukkig werd het toch een dope feestje voor UNICEF!

Enkele studenten uit Antwerpen wilden UNICEF helpen. In plaats van wafels te bakken besloten ze om iets gewaagders te doen: een hiphopfestival in Antwerpen!

Nu er werken zijn op de ring rond Antwerpen is het niet simpel om met de auto in het centrum te geraken. Daarom dachten wij de files voor te zijn door met het openbaar vervoer te komen. Fout gedacht! Met ongeveer anderhalf uur vertraging kwamen we in Antwerpen aan en we moesten nog een half uurtje stappen. Na een pitstop in een van de vele frituren konden we verder stappen tot aan de rivier. Onderweg stopte een Engelse auto om de weg naar "The United Festival" te vragen. Dit was Blade. Terwijl wij stapten, bleven ze ons met de auto volgen tot aan Loods 13B waar alles zich afspeelde.
De locatie was prachtig: een oude open loods vlak aan de Schelde. Met het warme weer was het frisse windje van op de stroom dan ook heerlijk. Terwijl de bootjes rustig langs ons voeren, klonk er eindelijk nog eens hiphop door de oude stad.
Eens binnen bleken er nog niet veel mensen te zijn. Door onze vertraging hadden we de eerste acts gemist, maar gelukkig volgden er nog vele dope groepen.
De eerste groep die we zagen was de relatief onbekende P.50. Tijdens de middag waren enkele onbekende groepen geprogrammeerd, om later de grotere kanonnen op het podium te kunnen zetten. Natuurlijk is het goed dat zij zo ook een kans krijgen en voor ons was het een goed voorprogramma.
Na P.50 was het de beurt aan Beatoxic en Beatboxtravaganza. Dit zijn twee beatboxgroepen op een heel hoog niveau. Beatoxic bestaat uit twee beatboxers en een zangeres, samen brengen ze hun eigen versie van verschillende nummers. Beatboxtravaganza bestaat dan weer uit drie beatboxers, waaronder de bekendste in België: Fatty K. De twee groepen brachten een hele goede show die ik niet vlug ga vergeten.

Na een korte pauze kondigden de hosts Scale en KG (van Sint Andries MC‘s) de volgende groep aan: HUMb. Ze hadden een hele live band bij en brachten een zomerse mix tussen hiphop en andere genres. Soms vroeg ik me toch af waar de link met hiphop lag. Omdat de line-up toch al erg groot was, had deze groep van mij misschien beter thuis kunnen blijven.
Toen Inserted begon was er al een vertraging van bijna een uur. CNN199 had een ongeluk met hun wagen gehad waardoor ze pas veel later konden komen. Hierop had de organisatie duidelijk niet gerekend, maar de hosts hebben het zo goed mogelijk proberen op te lossen door CNN naar later te verplaatsen en de andere groepen op te bellen om vroeger te komen. Inserted deed al het mogelijke om de sfeer goed te krijgen. De show was niet heel super, maar ze slaagden er uiteindelijk toch in om de meeste mensen van hun stoel te krijgen en om het gat voor het podium te vullen.
Gelukkig was Castro er op tijd. Hij had zijn broertje Linx van de Vlaamse Primitieven en DJ Prime van Outspoken Members mee. Het was al twee maanden geleden dat hij nog had opgetreden en hij had niets voorbereid. Dit viel vrij duidelijk op bij het nummer Check Uw Media, toen hij zijn tekst vergat en de rest van het nummer freestylede over Bush en het Vlaams Blok. Al bij al duurde zijn show niet langer dan een kwartiertje. Dit vond ik toch het minste optreden van hem dat ik tot nu gezien heb. Binnenkort wordt hij opnieuw vader dus misschien dat het daarom kwam, voor een keertje zie ik het dan ook door de vingers.
De volgende groep op de bomvolle affiche was Indigenous. Zij brachten een heel leuke en zomerse show. Een betere locatie hadden ze niet kunnen dromen. Ondertussen kwamen er nog meer mensen naar voor die ervoor heel de tijd stil hadden gezeten. Blade moest pas ’s avonds optreden, maar hij checkte alle optredens en ging helemaal los bij Indigenous waarmee hij een track heeft. Tussendoor spoot hij op de palen nog zijn tag en deelde flyers voor zijn nieuwe cd uit.
Ondertussen was CNN199 aangekomen zonder kleerscheuren. Omdat ze nog naar een battle in Oostende moesten hebben ze meteen opgetreden. Dit werd een van de beste optredens van de avond. Ze begonnen met een mix van enkele nummers, waaronder Le Balafre. Er waren twee Walen met onze groep mee. Als echte groupies haalden ze iedereen naar voor, waardoor het feest pas echt van start ging. Vaak gingen alle middelvingers omhoog voor de racistische partij Vlaams Blok dat in Antwerpen 30% van de stemmen haalde met de laatste verkiezingen. Nadat ze het publiek bedankt hadden, moesten ze meteen door naar Oostende, maar gelukkig wilden ze nog even vlug een interview met HIJS doen.
Hierna kwam eerst even een korte DJ-set van Killa Tactics, dat meteen gevolgd werd door een ingekorte show van Sanctum. Hij dropte drie tracks van zijn nieuwe cd Amor Fati en bewees meteen dat je die in huis moet halen. Vooral de track Horror scoorde bij mij. Spijtig genoeg mocht hij niet langer op het podium, omdat er een grote vertraging ingehaald moest worden. Riot Squad (ook uit Leuven) deed hierna nog een paar tracks.
De lichten gingen uit en links en rechts van het podium staken twee mensen bengaals vuur aan. Sint Andries MC‘s speelden thuis! Meteen sprongen de drie mc’s Scale, KG en Arkis op het podium om een hele energieke show te geven. Ze begonnen met een remix van alle oude tracks door elkaar. Ze zijn nog maar een paar maanden opnieuw bezig en in een nieuwe formatie, maar dat weerhield hen niet om ruim thuis te winnen. Op de track RAFC (over de voetbalploeg van Antwerpen) ging heel het publiek los. Na 22 minuutjes moesten ze ook plaats maken om de vertragingen in te halen.
Het was tijd voor Explicit Samouraï. Dit is een van de helften van Saian Supa Crew. Ze hebben net een cd uit: La Danse Du Sabre. Het publiek bleef los gaan en ondertussen was er dan toch wel wat volk in de zaal. Ze dropten een dope show met af en toe een bekende beat erdoor. Op Sale Flic (vuile agent) werd het publiek eindelijk hype! Meteen na hun show kwam OFX op, die andere helft van Saian. Hun show was iets minder dan die van Explicit Samouraï, maar ze hielden het publiek warm. Ze dropten vooral nummers van hun nieuwe cd Roots. Spijtig genoeg werden er geen Saian nummers gedropt. Deze twee groepen bestonden voordat Saian bestond en nu heeft Saian even een pauze genomen, zodat de twee groepen even terug apart hun ding kunnen doen. Persoonlijk vind ik dat Saian doper is dan hen afzonderlijk.
Backstage zat Blade nog steeds te wachten om het podium te beklimmen. Normaal zou hij voor OFX komen, maar omdat alle shows ingekort werden, was beslist dat de show van Explicit Samouraï aaneengeknoopt werd met die van OFX. Bijgevolg kwam Blade twee uur te laat het podium op en waren er al veel mensen vertrokken. Hij nam de mic en zei: "FUCK THE ORGANISATION!" tot overmaat van ramp hadden enkele buurtbewoners de politie gebeld, omdat het al na middernacht werd. Zonder dat Blade het wist ging de volumeknop omlaag. Toen hij dat merkte werd hij nog bozer en riep het publiek op het podium om daar gewoon verder te doen. Dit werd nog een dope battle tussen Blade en iemand van Saian, waar hij kwaad op was, omdat ze (volgens hem) te lang op het podium hadden gestaan en zijn eten hadden opgegeten!
Uiteindelijk stopte het en verdween iedereen van het podium. Blade en Lefto gingen dus niet meer optreden.
Nadien kwam Blade zich nog uitgebreid excuseren tegen iedereen die er nog was, omdat hij kwaad was geworden.
Aan de andere kant van Antwerpen was er nog een afterparty met techno waar je gratis binnen kon. Na een uurtje stappen waren we er eindelijk geraakt, maar de techno was niet echt ons ding. De rest van de nacht hebben we nog door Antwerpen gedwaalt om tegen de ochtend de eerste trein of bus te nemen.
Na een dagje slapen wisten we allemaal een ding: dit was een dope feestje!

Fixtures:
Hoogtepunt: Explicit Samouraï, CNN199 en Sint Andries MC‘s
Dieptepunt: de lage opkomst en de aflasting van Blade en Lefto
Bier: 1.60 euro
Wc: 30 cent
Garderobe: met zo’n weer had niemand een jas bij
Fotograferen: tuurlijk
Geluid: goed! Behalve blij Blade dan..
Bezoekers: te weinig
Damage: 12 euro
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 9 augustus 2004