Underground Spotlight: CYNE

De uit Florida afkomstige indie hiphop groep CYNE is actief sinds 1999. De groep bestaat uit de producers Speck en Enoch aangevuld door MC’s Akin en Cise Star. Het geluid van de groep bestempelen is een lastige opgave. Je zou kunnen zeggen dat het hiphop met jazz en triphop invloeden is, maar aangezien de heren niet bang zijn om te experimenteren dekken deze termen de lading niet. Één ding is zeker: het is heerlijke muziek.

CYNE – Pretty Apollo

Het in Florida gelegen Gainesville is een stad met een diverse en open-minded muziekcultuur. Aan het eind van de vorige eeuw waren drum ‘n bass, house en jungle bijvoorbeeld zeer populaire stromingen in de genoemde regio. Ook was er een aantal mensen bezig met hiphop. Cise Star en Akin bijvoorbeeld die op dat moment optraden onder de naam Phalanx, en de producers/beatmakers Speck en Enoch. Enoch vertelt: "Phalanx was in die periode de eerste degelijke hiphopgroep uit de stad. Speck en ik zaten samen op school en maakten beats voor een aantal MC’s die we kenden, maar via een gezamenlijke vriend kwamen we in contact met Cise en Akin. Eigenlijk vanaf dat moment verliep alles op een natuurlijke manier." Speck vervolgt: “Wat begon als een opnamesessie in het weekend, liep uit op het uitwisselen van beattapes en concepten voor tracks. Toen eenmaal de vriendschap en de gezamenlijke creativiteit gevormd was, was de groep compleet en namen we onze eerste single African Elephants op.”

CYNE – African Elephants

Gezien het uitgebreide muzikale circuit in hun eigen stad, speelden de heren in het begin vaak niet traditionele hiphopshows. Zo speelden ze samen met lokale punk- en metalbandjes, rockbands, elektronische en experimentele groepen. “In een kort tijdsbestek werden we blootgesteld aan allerlei verschillende soorten muziek, wat een behoorlijke invloed heeft gehad op onze stijl en aanpak”, vertelt Speck. “Ook hebben we in deze periode een grote groep vrienden gemaakt en heeft het geleid tot bijzondere samenwerkingen. Ondanks dat we niet uit een grote stad als bijvoorbeeld New York komen, hebben we hierdoor wel een indrukwekkende schare aan fans opgebouwd”, vult Enoch aan.

CYNE – Running Water

Dat de producers niet altijd een traditionele hiphopaanpak hanteren wanneer ze een beat maken, hoor je regelmatig terug in hun discografie. “Geen van ons is tevreden met een beat die alleen hijzelf tof vindt. We zijn dan ook erg kritisch naar elkaar en proberen elke track weer beter te laten klinken dan de vorige. Verder hebben we een waterdicht systeem ontwikkeld als het gaat om het opnemen en produceren. Vanaf het begin tot het eind wordt een track aangepast totdat we allemaal tevreden zijn. En dat geldt uiteraard niet alleen voor Speck en mij, ook Cise Star zijn input wordt hierbij meegenomen.” Speck vervolgt: “We zijn allemaal fanatieke fans van muziek in het algemeen. We delen nieuwe muzikale ontdekkingen en inspiraties met elkaar en we experimenteren en evolueren graag. Wanneer we aan het werk zijn, leren we over ritmes, opnames, genres, mixen etc. Wanneer dit niet het geval is, is het op voorhand vaak al geen succes. We willen altijd blijven groeien en de algemene drijfveer is simpelweg de ‘sound and feeling’.”

CYNE – Out Of Time

Op de vraag of het in het begin lastig was voor de MC’s om te spitten over de beats van de producers en of ze hiervoor een andere manier van schrijven hanteren, kan Cise Star vrij kort zijn: “Absoluut niet. Zowel Akin als ik waren in het begin nog op zoek naar een eigen herkenbare sound. Enoch en Speck waren simpelweg een goede match. De samples en geluiden die ze gebruiken zijn creatief en uniek, maar hebben toch dat bekende boombap gevoel. Tevens was het vrij ongebruikelijk om een crew van twee producers en twee MC’s te zijn, maar we waren van mening dat dit juist een bepaalde diepte in de muziek bracht die we zochten. Iedereen zijn input wordt gewaardeerd en meegenomen, waardoor het uiteindelijke product een samenhangend geheel is waarin toch onze individuele kwaliteiten naar voren komen.”

CYNE – Haze

“Man was born free, and he is everywhere in chains”
Dit statement van filosoof Rousseau is de basis geweest voor de track Rousseau die te vinden is op CYNE’s tweede album Evolution Fight_. Dit thema resoneert in de volledige CYNE catalogus, hoewel het meer een losse abstracte benadering is als een analytische of filosofische. Het is de interpretatie van de groep op dit statement en de lyrics van de MC’s hebben altijd een boodschap. Onderwerpen als het leven, politiek, cultuur, geloof en persoonlijke beleving worden altijd met dezelfde interpretatieve benadering aangekaart. Een ander element dat veelal terugkomt, niet alleen in de lyrics maar ook in het artwork, is de olifant. Speck verklaart: "De olifant is eigenlijk blijven hangen sinds onze eerste single (_African Elephants). Het werd al snel een icoon voor de eigenschappen die naar onze mening direct reflecteren aan welke richting en welke standpunten we als groep innemen: wijsheid, kracht, natuur, een lange reis, Afrika, de aarde, respect, moed, hersencapaciteit. We proberen deze elementen en ideeën te representen dus werd de olifant een deel van ons imago."

CYNE – Maintain

In de loop der jaren heeft de muziek de groep in verschillende landen gebracht. Ze tourden bijvoorbeeld in Japan en deden in Europa shows in Spanje, Frankrijk, Duitsland en Denemarken. Het touren is iets dat ze allen graag doen, maar ze moeten het aantal shows per jaar beperkt houden. Allereerst geven ze allen de hoogste prioriteit aan het maken van nieuw materiaal waar veel tijd in gaat zitten. Ook hebben de heren een baan, vrouw en kinderen. “We zoeken altijd manieren om, ondanks de genoemde zaken, toch te touren. In 2011 zullen we uiteraard een aantal shows in Amerika doen, maar we proberen ook weer internationaal een handvol shows weg te zetten. We hebben erg loyale fans en voor ons is er niks mooiers om in een live setting met publiek erbij oud materiaal en nieuwe tracks te laten horen. In Nederland zijn we nog nooit geweest, maar we zouden er graag een keer een show willen doen.”

CYNE – Steady

2011 wordt een druk jaar voor de groep. Over een aantal maanden wordt een limited edition beattape gereleased via www.home-tapes.com. Het gaat hierbij om een digitale release en een bijbehorend cassettebandje met hierop nieuw materiaal plus een aantal verrassingen. Ook staat er een aantal collabo’s op de planning waarover nog niet veel losgelaten kan worden, en als laatste werkt CYNE aan hun vijfde studioalbum. Verder hosten Speck en Enoch elke donderdag een radioshow op www.growradio.org genaamd Enjoy The Silence om 21:00 uur Nederlandse tijd.

CYNE – Midas

Voor meer info en een volledige discografie van CYNE check je hun Tumblr. Ook kan je de groep volgen via Twitter en Soundcloud.

Geplaatst door bowie op 21 maart 2011