Underground Hiphop Exposure

Waren de heren van Looptroop nog ongeveer een week geleden in Nederland te bewonderen, nu was het dan de beurt aan maar liefst nog eens drie Zweedse crews (The Narcissists, Close Creative Comrads en Headtag) om in ons landje te representen.De plaats was deze keer Den Haag en naast de eerder genoemde Zweedse acts werd de avond ingevuld door het Haagse Magical Madness en de drie party DJ’s: Special O, DBS en Mista Sweet. Genoeg reden om naar Den Haag af te reizen zou je zeggen, maar aangekomen in de Jetlag was de zaal angstvallig leeg. De entree van deze avond bedroeg trouwens slechts zes euro dus daar kon het niet aan liggen.

Wachtend op de eerste act van de avond deelde Bleek (host van de avond) het aanwezige publiek mee dat Close Creative Comrads en Headtag wegens ziekte niet aanwezig konden zijn. Een geluk bij een ongeluk was dat er een vervangende act uit Canada was komen opdraven. Het bleek een voor de gelegenheid samengestelde crew te zijn waarvan ik de naam nog steeds niet weet. De namen van de leden: Josh Martinez, DJ Scratchbastard en Kunga 219. Zij vormden een soort van support act bij de andere Zweedse acts in Europa en zij waren wel bereid de plek in te nemen van Close Creative Comrads en Headtag.

Het was inmiddels wel iets drukker geworden in de Jetlag waar de Canadese formatie het eerste optreden zou gaan verzorgen. DJ Scratchbastard begon met een zeer dope showcase die met veel genoegen werd ontvangen door het aanwezige publiek. Kunga 219 wilde uitleggen wat voor soort show Den Haag kon verwachten en hij gaf daarbij ook aan dat de show een anderhalf uur zou gaan duren. Al snel bleek het hierbij om een grap te gaan waarbij de show in eerste instantie een anderhalf uur zou duren kort na die uitspraak ging de show een uur duren en uiteindelijk de gewende dertig minuten. In ieder geval werd het duidelijk dat de Canadezen wel van een dosis humor houden en dat benadrukte Josh Martinez door onder een hele hype track van het podium te springen en daar achteraan een B-Boy move te doen.

De show was erg afwisselend en eigenlijk vond ik het niet erg dat de eerder genoemde Zweedse acts verhinderd waren. De tracks waren erg divers op het ene moment een stuk spoken word om daarna weer verder te gaan met het snel spitten van scherpe lyrics. DJ Scratchbastard mocht een anti radiotrack inleiden en hij had het lef om een track van Justin Timberlake op zijn turntables te leggen en deze plaat op geheel eigen wijze te verkrachten. Deze DJ had dus niet alleen skills hij had ook nog eens erg veel lef en daar kan je niet anders dan gewoon erg veel respect voor hebben. De show werd afgesloten met een dope a capella.

Magical Madness mocht na een korte pauze opdraven en zij deden een korte maar energieke show met ongeveer vier tracks. Het slechte geluid was eigenlijk het eerste dat opviel, daarnaast waren er gelukkig ook nog wat positieve dingen te horen zoals wat nieuwe beats onder de bekende tracks. Erg jammer dat Magical Madness geen nieuw materiaal liet horen. Voor de rest was de show zeker wel aight!

De hoofdact van het Underground Exposure stond op het programma. The Narcs oftewel The Narcissists mochten van zich laten horen. Vrij recent hebben ze hun album "Planet Euthanasia" uitgebracht en die klinkt zeker niet verkeerd. De show begon vrij rustig en het viel me op dat ze veel nummers deden waarbij het zanggehalte duidelijk naar voren komt. Ik vond het zelf niet echt overkomen mede ook omdat er niet een background zangeres bij was om de nummers vocaal te ondersteunen. De MC’s Bucc en Ebomb liepen druk heen en weer over het podium om het publiek te bereiken. Echt goed wist ze dit niet te lukken en eerlijkheid gebiedt me dan ook te zeggen dat The Narcs me een beetje tegenvielen. The Narcs hadden van mij wel wat energieker mogen zijn, maar ja: zoals Bleek al eerder op de avond had aangegeven, negentien uur in een minivan zitten is ook niet alles.

Jammer dat er weinig hiphopliefhebbers de moeite hadden genomen om naar Den Haag te komen want het was al met al een zeer relaxte avond.
 

Fixtures
Hoogtepunt: die peeps uit Canada
Dieptepunt(en): de security en de dure drankprijzen
Bier: 2,20 euro
Garderobe: 0,70 euro
WC: gratis
Fotograferen: zekers te weten
Geluid: matig
Bezoekers: +/- 100
Damage: 6 euro
Cijfer: 7.5

Geplaatst door bowie op 15 december 2002