Ugly Heroes – Ugly Heroes

Ondanks dat beide MC’s vóór dit project nog nooit tijd met elkaar in de studio door hebben gebracht, is de chemie tussen de beide heren te horen. Red Pill’s gladde, maar intense delivery wordt gecompleteerd door de rauwe stem van Verbal Kent. En dan is er nog de handtekening van Apollo Brown: mid-tempo samples en harde drumpatronen lijmen de hele sound aan elkaar. De producer is een van de meest consistente in hiphop van de afgelopen jaren gebleken. Met Ugly Heroes verlengt hij zijn reeks toffe albums, toch gebiedt eerlijkheid te zeggen dat hij weinig variatie laat horen op deze plaat. Waar hij op de door hem geproduceerde alternatieve versie van Ghostface Killah’s laatste album Twelve Reasons To Die nog wel diverse stijlen liet horen, staat dit project niet heel ver af van het geluid dat hij op zijn eerdere projecten Clouds en Trophies (met O.C.) tentoonspreidde. Dat is niet per definitie verkeerd, wel jammer. De beats van Brown zijn nog altijd van een hoog niveau, maar de sterren van Ugly Heroes zijn de MC’s: Verbal Kent is sterk met persoonlijke raps met inhoud, waar Red Pill vaak de show steelt met een strakke delivery.

 

De MC’s hebben een hoop te zeggen op de plaat. Zo gaat Desperate over het harde leven wanneer je onderaan de sociale ladder staat en verhalen de MC’s in Graves over armoede en hoe iedereen moet werken tot de dood. Verder bespreken ze hun liefdesrelaties (Heart & Soul), dat ze nooit voor iets of iemand zullen veranderen (Take It Or Leave It) en worden de dierbaren uit de levens van Red Pill en Verbal Kent niet vergeten in het depressieve en melancholische Never Go. Gelukkig is er ook ruimte voor wat luchtigers: op tracks als This Is Life en Good Things Die nemen de MC’s de microfoon om hun tekstuele skills tentoon te stellen. Kent neemt het voortouw op deze tracks en komt op laatstgenoemde met zijn hardste verse op de plaat, een vol dubbelrijms.

 

Het is vanaf de start van het album duidelijk dat de muziek impact moet hebben op degene die het luistert. Wat dat betreft is Ugly Heroes een voltreffer; ze weten de aandacht goed vast te houden met gevarieerde topics waarin hun eigen mening veelal naar voren komt. Minpunt aan het album is dat de structuur van de tracks nogal eentonig is: een MC start de track, een refrein volgt, waarna de andere MC het karwei afmaakt. Het is een klein smetje op een verder erg krachtig en geslaagd project. Een ervaren producer die een team vormt met twee onbekende MC’s met verschillende stijlen, wat zorgt voor een zomers geluid qua muziek en de nodige diepte in de lyrics. Hopelijk is deze samenwerking niet eenmalig.

 

Tracklist:

 

01. The Feeling
02. Desperate
03. Good Things Die
04. Long Drive Home
05. Hero’s Theme
06. Graves
07. Heart and Soul
08. Take It Or Leave It
09. Never Go
10. Sweet Love
11. God’s Day Off
12. Just Relax
13. This Is Life
14. Impaired Judgement
15. Push

Geplaatst door bowie op 11 juni 2013