Ugly Duckling – Taste the secret

Hij is er dan eindelijk! De mc’s Dizzy Dustin, Andy Cooper en de dj Young Einstein oftewel de heren van Ugly Duckling droppen hun derde album: Taste The Secret. Na zich wel genoeg te bewezen hebben met de geweldige albums “Freshmode EP” en “Journey To Anywhere” was ik dan ook zeer benieuwd naar dit album. Iedereen die Ugly Duckling al kent weet dat je dan vrolijke funky beats kan verwachten waar heerlijk op geflowt word.

De cd begint met een toepasselijk nummer “Opening Act” dat al goed die lekkere vibe erin brengt. Young Einstein dropt een vrolijk deuntje waarop Dizzy en Andy lekker flowen met een sarcastische tekst die gebaseerd is op ervaringen toen zij de openingsact waren tijdens een tour van Basement Jaxx. “Meatshake” weerspiegelt de grote hoeveelheid humor van Ugly Duckling wat je overigens op het hele album kan verwachten. Op een rustige beat wordt er over de secret meatschake verteld. Maar dan komt het….

De bekende gitaartjes, de drums, de lyrics…. “Dumb It Down” is een echt nummer van Ugly Duckling zoals we ze kennen. Einstein zorgt voor een geweldige beat waar je bloed sneller van gaat stromen. Andy en Dizzy wisselen elkaar goed af met de lyrics en brengen die zomerse sfeer goed over waardoor je het geluid vanzelf harder zet. Hierna volgen wat rustigere nummers zoals “Abigail Silk” waar je vette pianosamples te horen krijgt, en “Daisy” en “Goodright Now”. Maar het zijn over het algemeen meer zomerse feestnummers zoals “Energy Drink”, “Mr. Tough Guy”, “Rio De Janeiro” en “Turn It Up” waarin de positieve vibe duidelijk naar voren komt in combinatie met het humoristische cynisme van Ugly Duckling die zo laten zien dat de skillz van de drie heren wel degelijk gevorderd zijn.

Een leuk detail van het album is dat met skits en een paar nummers zoals “Meatshake”, “The Drive-Thru” en “The Confrontation” een leuk verhaal met een zeer hoog humorgehalte wordt verteld over de “all famous meatshake”. Verder behouden de laatste nummers de kwaliteit van het album met het agressieve nummer “I Wanna Go Home” en het chille “Goodright Now” met een superrelaxed deuntje waar heel rustig de tekst op gedropt word. Einstein creëert dope effecten met trompetten en fluitjes en zo word je hele gemoedstoestand uiterst ontspannen….

Ik hoop dat ik mijn enthousiasme goed heb kunnen beheersen en dat je niet meteen als een gek naar die dichtsbijzijnde platenwinkel rent en dat album haalt. Doe dit gewoon als je in de buurt bent. Alle tracks hebben die funky Ugly Duckling-sfeer en zorgen dus zo voor een dope album dat je glimlach de gehele zomer laat staan, want Taste The Secret Taste is GOOD!

Tracklist:
01. Opening Act
02. Turn It up
03. Meatshake
04. Dumb It Down
05. Abigail Silk
06. Energy Drink
07. The Drive-Thru
08. Mr. Tough Guy
09. Pass It On
10. La Revolucion
11. Potty-Mouth
12. Daisy
13. The Confrontation
14. Rio De Janeiro
15. I Wanna Go Home
16. Goodright Now

Geplaatst door bowie op 12 mei 2003