Ugly Duckling en Giant Panda

Voor de meeste aanwezigen deze avond rijkte de kennis van het repertoire van Ugly Duckling wel wat verder dan 'This is just a little samba…' Toch was het een bijzondere ervaring deze mannen eindelijk eens live te zien, en kennis te maken met het fenomeen Giant Panda. Het werd een stuiteravond voor zowel artiesten als publiek.

Ugly Duckling en Giant Panda in Tivoli de Helling, praktisch bij mij om de hoek, als afterparty Ammehoela, en een avond geheel verzorgd door Boemklatsch. Dat dat een gezellig avondje zou moeten worden had ik me van te voren al bedacht. Bij de Helling aangekomen leek het er even op dat maar weinig hiphopheads het verschil tussen het sprookje (van H.C. Andersen, red.) en de raplegende kenden. Want toen Giant Panda het publiek verwelkomde, stond er welgeteld tien man binnen. Gelukkig kropen de kenners vrij snel daarna uit hun schulp en keek men afwachtend naar de show van Giant Panda.

Maar het voorprogramma Giant Panda deed alles wat een goed voorprogramma betaamt: verrassen, opwarmen en enthousiasmeren. Hun debuutalbum ‘Fly School Reunion’ zou een groot succes zijn geweest, maar het is mij ontgaan. Vanavond kon ik echter niet om Maanumental en Newman, de (aanwezige) leden van Giant Panda, heen. De show typeerde zich door hun ongekende energie, de lol die ze leken te hebben op het podium en de hippe danspasjes. Het klinkt als? Een flinke hoop funkyness en straight-up beats. En vanwaar die Giant Panda? Wit/zwart en Aziatische invloeden, vandaar de reuzenpanda als metafoor.

Dan de hoofdact Ugly Duckling. Na lekker opgewarmd te zijn en voorzien te zijn van voldoende alcohol, was het zo ver. Andy Cooper, Dizzy Dustin en DJ Young Einstein betraden het podium van de Utrechtse Tivoli, het eindpunt van hun tour. En Ugly Duckling was vastberaden de tour goed af te sluiten deelden ze het publiek mede. Na een korte introductie, en een wat langere introductie van DJ Einstein, ging de zaal los op Eye on the Goldchain. De sfeer was erg vrolijk en energiek (ondanks de warmte van buiten). Bij ‘Just a Little Samba’ schudde menig heup heen en weer en het werd springen geblazen bij ‘Turn It Up’. Vanaf dit moment ging het publiek, indien mogelijk, nog enthousiaster mee doen.
Want dat het een goede show was, was duidelijk te merken aan zowel de energie op het podium als in de zaal. DJ Einstein liet zijn turntablist skills niet alleen tijdens zijn introductie zien, maar de rappers en DJ bleken tijdens de gehele performance goed op elkaar ingespeeld.
Tussendoor deelde Andy zijn visie op de hiphopcultuur ook nog even met het publiek. Ugly Duckling staat bekend om hun humoristische shows en grappige lines. Volgens Andy staat hiphop niet alleen voor het zware leven in de ghetto, maar is hiphop een kunstvorm voor iedereen die er invulling aan wil geven op zijn of haar eigen manier. Deze uitspraak kreeg een warm applaus van het publiek. Heerlijk was ook het nummer ‘Mister Tough Guy’ waar men, gevoed door de filosofie van Andy, helemaal in op ging.
Ook de nummers van het nieuwe album, ‘Bang on the Buck’, werden goed ontvangen. Pure hiphop, simpele beats, scherpe teksten en een hoop humor. Alles wat Ugly Duckling zo typeert.
Ter afsluiting props voor het geluid en de belichting in de Helling, en de organisatie door Boemklatsch. Het was weer een lekker feestje van begin tot eind. Top!

Fixtures:
Hoogtepunt: Eye on the Goldchain en Turn It Up
Dieptepunt: opkomst was bij aanvang erg laag
Bier: 2 euro
Wc: gratis
Garderobe: 1 euro
Merchandise: voldoende
Fotograferen: ja
Geluid: goed
Bezoekers: circa 300
Showtime: 21:30 (VP)
Curtains closed: 23:30, maar afterparty (Ammehoela) tot de vroege uurtjes
Damage: 12,-
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 16 mei 2006