Typhoon

Typhoon een nieuw talent uit Zwolle die een tijdje geleden de Grote Prijs van Nederland op zjin naam mocht schrijven. HIJS is zwaar beneden met Ty en hij nam uitgebreid de tijd voor ons. Vergeet trouwens niet die exclusieve track van Typhoon te checken he!

Wie is Typhoon laten we daar eerst maar eens beginnen vind je niet?
Typhoon is een poëet/rapper met als inspiratiebron een mix van knowledge, mijn eigen beleving, gevoel en geloof. Ik ben als lid van “de enige zwarte familie” in een klein dorpje opgegroeid wat terug te zien is in mijn hele style. Ik ga uit van positieve energie en vind het ook een belangrijke factor in mijn shows, dat is het dorpsjochie. Terwijl ik me al vroeg realiseerde dat veel dingen mooier worden voorgespiegeld dan ze in werkelijkheid zijn. Uiteindelijk is dat ook mijn drijfveer geweest om te gaan schrijven.
Ik ben iemand van uiteinden, vandaar dat er niet 1 Typhoon is.

Welk misverstand rondom jou wil je bij deze uit de wereld helpen?
Dat ik me tè kwetsbaar opstel. Natuurlijk, je moet er niet te ver ingaan, maar ik denk wel dat het mijn kracht is en niet mijn zwakte. Door alle drukte en verwachtingen vergeet ik soms wel eens aan mezelf te denken. Ik denk dat het menselijk is, dus waarom er dan niet over rappen. Zie het als een schilderij weet je, jij haalt eruit wat je eruit wilt halen, ik geef je alleen aanleiding tot denken.

Veel mensen willen nog wel eens refereren aan je leeftijd. Dat je een “jonge” MC bent wordt je daar niet moe van?
Haha! Kijk, doe je het weer.. Het is wel geinig, want veel peeps kennen me dus inderdaad als jonkie en voor hun zal ik dat altijd blijven, maar uiteindelijk zou mijn leeftijd niets meer uit mogen maken. Kleine jongens worden ook groot weet je, ik blijf niet eeuwig 15 jaar.
Maar anderzijds zie ik het als een compliment, omdat ik inderdaad nog jong ben (20 jaar) en ik me alleen nog maar verder kan ontwikkelen.

Is het voor jouw echt begonnen met de crew Rudeteenz? Kan je wat meer over die periode vertellen en die crew?
Hehe zijn jullie niet al ziek van dat biografie verhaal? Nou, nog een keer dan. Blaxtar, mijn broer, vormde samen met Rico van het huidige Opgezwolle, de groep Rudeteenz.
Later zijn zij samen gaan werken met o.a Sticktert en Delic die in een andere groep zaten. Blax heeft me toen erbij gehaald, maar ik was te jong om met alle optredens mee te gaan. We waren toen allemaal Engelstalige MC’s. Op een gegeven moment kwamen er telkens meer Nederlandstalige tracks te liggen van Rico en Stickert, terwijl Blax’ toch Engelstalig bleef spitten. Ik, als het kleine broertje van, bleef ook Engelstalig rappen en werd de back-up MC van Blaxtar. Nu komen mensen mij vaak vragen waarom ik niet bij Opgezwolle ben gegaan. Voor alle duidelijkheid, daar was geen sprake van. Rico en Sticks met Delic deden hun ding, Blax ook en uiteindelijk ben ik ook Nederlandstalig gaan schrijven, omdat ik daar toch meer mee had. Ik geloof serieus dat het zo heeft moeten lopen. Ik kan me geen betere muzikale opvoeding wensen dan van mijn Zwolsche neven en van mijn broer. Zij hebben het pad als het ware een beetje vrij gemaakt en niet alleen voor mij.

Heeft Blaxtar je toegezet om die microfoon op te pakken en het naar buiten te laten of is het rijmen op een andere manier op je pad gekomen?
Nou, eigenlijk dus wel door zijn toedoen. Hij heeft me gezegd, toen ik 12 jaar was, zelf mijn teksten te schrijven en toen hij zag dat ik er klaar voor was, heeft hij mij meegenomen naar optredens. Een paar jaar later heb ik er wel echt zelf voor gekozen. Ik schreef veel meer poëzie dan rapteksten en wilde daar eigenlijk mee verder gaan. Toen ben ik ook geswitched qua style. Ik heb voor mijzelf een goede combinatie kunnen vinden tussen de poëzie en mijn rap.

What up met Blaxtar?, we horen relatief weinig van hem. Is hij nog actief en zal ie verschijnen op je album?
Blaxtar is bezig met zijn eigen album, hij houdt zich nu best wel op de achtergrond, maar ik heb al tracks van hem gehoord die gewoon te ver zijn. En hell yeah dat hij op mijn cd komt. Niet alleen omdat het mijn broer is, maar ik bewonder hem nog steeds om zijn texten, flow en intellect.

Ineens stond je daar tijdens de Verre Oosten special in de Melkweg, deed je daarvoor al een feature op “Hook-Up” en “Het Doek Valt”, stond je later op het ‘Scarfaced’ album, maakte je deel uit van Face Off en won je de Grote Prijs. Het lijkt allemaal zo simpel te gaan en geen energie te kosten of niet?
Serieus kerel, ik sta er net zo van te kijken als jij. Dit jaar is echt snel gegaan, zo snel dat het voelt alsof ik achter mijn eigen ontwikkeling aanren. Tel alle toevalligheden op en kom erachter dat het geen toeval kan zijn. De juiste contacten waardoor ik wat meer naambekendheid kreeg, mijn eigen ontwikkeling, de live optredens die telkens beter gingen, de Face Off tour waar ik gevraagd voor werd, waardoor ik weer de perfecte voorbereiding had voor de Grote Prijs Finale. Alles lijkt in elkaar te vallen hè…

Je komt ook uit die Zwolle kliek, word je vaak vergeleken met Opgezwolle? Hoe kijk je tegen het succes van deze mannen aan? In hoeverre hebben ze de weg vrij gemaakt voor de rest uit die omgeving?
Ik ben meer dan trots dat ik tot die Zwolsche familie behoor, maar ik ben blij dat ik niet zoveel wordt vergeleken met Opgezwolle. Ik wil gewaardeerd worden omdat ik mijn eigen ding heb. Kijk, we zijn muzikaal met elkaar opgegroeid, dus er zullen bepaalde dingen overeenkomen, maar dat is ook kenmerkend voor onze unieke sound denk ik.
Opgezwolle heeft ten eerste Zwolle op de kaart gezet, maar tegelijkertijd ook een hele frisse wind laten waaien door de hele Nederlandse rapscene. Zij hebben het zeker voor mij ook makkelijker gemaakt om mijn ding te doen en bekendheid te vergaren in de scène. Zij hebben mij geïntroduceerd op “Spuugdingen Op De Mic”’ en op “Vloeistof”. En ook geloof ik dat zij de weg vrij hebben gemaakt voor velen anderen hier. Zwolle was altijd het ondergeschoven kindje, het draaide eigenlijk alleen maar de Randstad. Zij hebben laten zien dat het “oosten” ook genoeg te bieden heeft. Door hen zijn er veel gasten gaan rappen hoor, geloof me.

Oke we willen nu een eerlijk antwoord want we weten dat het strikt geheim gehouden wordt. Wie is de volgende uit Zwolle die Nederland binnenstormt, want van horen zeggen is er een flinke kweekfabriek daar?
…Heel goed…JAWAT!

Al een paar maanden voor de Grote Prijs finale riepen er flink wat mensen dat jij die finale wel even ging winnen. Hoe lastig was het om die favoriete rol waar te maken? Wat was jullie eigen gevoel met betrekking tot de eindzege ? (eerlijk zeggen he)
Ik vind dat je beter vanuit een bescheiden positie kan winnen, dan je al groot voordoen en dan toch plaats moeten maken voor een betere.
Ik was me bewust van mijn favoriete positie, maar ik heb mijn crew ook gezegd Nav, Free en Dinopha dat we ons puur moeten richten op het optreden. Verwachtingen kunnen je alleen maar van de wijs brengen. Natuurlijk was ik me er ook wel van bewust dat de Typhoon show wel potentie had om te winnen, maar goed iedereen die daar stond had van te voren evenveel potentie om te winnen.
Bij de prijsuitreiking voelde ik me heel rustig, je kan je wel druk maken, maar de jury heeft het op dat moment in handen. Nadat de muzikantenprijs en de publieksprijs waren weggegeven, ging er wel even door me heen " Ze kunnen me niet zonder prijs laten gaan", maar nogmaals: dat was niet aan mij . Maar het winnen van de Grote Prijs is een mooi einde van 2004 en een heel goed begin voor een beginnend artiest.

Hoe heb je zelf het niveau tijdens de Grote Prijs finale ervaren?
Het niveau was hoog, al moet ik zeggen dat ik het niveau in de halve finale in de Gigant hoger vond. Ik moest daar tegen een Jerome XL& DRT en een MasterSurreal, die draaiden toch al heel wat langer mee dan ikzelf. Maar ook de finale was spannend tot op het laatste moment.

Jullie traden die avond als 4e act op. Na je eigen overweldigende show had je toen nog het idee dat het fout kon gaan?
Hmmm… Ik voelde wel dat het wel eens heel goed kon uitpakken voor ons, maar daar wil je totaal niet mee bezig zijn. Na het optreden bespreken we de show altijd even en ik heb die anderen ook gezegd dat ik gewoon trots ben op wat we daar gepresteerd hadden. We hadden gedaan wat we konden, 200% gegeven en daarna is het niet meer aan ons.
Met natuurlijk ook de speciale bijdrage van Annet Verboom met haar viool die de show voor mij echt op een speciaal level heeft gebracht.

Tijdens deze show deed je een opvallende a-cappella over een verkrachte vriendin, is het waar gebeurd en wat was de reden om deze a-capella juist op moment te doen?
Ja, het is waar gebeurd. Dat bedoelde ik met dat echte, mensen zouden er zo doorheen prikken als het nep was denk ik.
Ik zag het terug op Fabchannel en toen pas had ik door hoe pijnlijk het eigenlijk was, ik zal het ook niet meer voordragen. Waarom deed ik het? Ik droeg het al op mijn hart, maar net voor de Grote Prijs hoorde ik dat het een andere vriendin ook was overkomen. Die avond zelf heb ik de beslissing gemaakt om het eruit te gooien… Het is een signaal naar de mensen toe dat er over gepraat moet worden, want het is keiharde realiteit. De slachtoffers praten niet, omdat zij zich schamen en zo kan het jaren duren voordat het aan het daglicht komt en dan kan de dader niet meer vervolgd worden.
Dat doet me serieus pijn.

Het is alweer een maand geleden dat je de Grote Prijs won. Hoe voel je je nu en waar ben je nu mee bezig?
Ik heb even de tijd voor mezelf genomen in de kerstvakantie, want mijn telefoon stond telkens roodgloeiend, het was best wel een hectische periode. Nu ben ik orde op zaken aan het stellen en ga ik langs bij producers/beatcreators om tracks op te nemen. Maar ja, naast alle muziek moet ik gewoon mijn VWO examen halen dit jaar. Dus het wordt nog een hele opgave.

HIJS is eigenlijk wel benieuwd wat je met de verschillende prijzen gaat doen. Wat ga je bijvoorbeeld met die 5.000 euro doen?
Is op, ik ben net op vakantie geweest haha. Nee, die 5.000 euro gebruik ik voor mijn cd en voor promotiedoeleinden. Het lijkt veel, maar het is zo op als je het niet juist besteed. Daarom heb ik het even weggezet en kom ik er pas aan als het ook nodig is.

Je hebt ook een plek gewonnen op verschillende grote festivals ik neem dat je vooral erg uitkijkt naar Parkpop of niet?
Ja, definately. Er is niets doper dan voor een groot festivalpubliek staan en ze meekrijgen. Het is ook weer een uitdaging weet je, daar staan niet alleen hiphop-heads, daar staan muziekliefhebbers. Dus het is ook een goede graadmeter voor mezelf om te zien of ik muzikaal gezien ook gegroeid ben.

Professionele bandcoaching vormde ook één van de prijzen. Al enig idee of je daar gebruik van gaat maken? Waarom wel / waarom niet?
Ik ga daar zeker wel gebruik van maken, waarom niet als het je wordt aangeboden. Er zijn zoveel kleine dingen waar je niet meteen aan denkt als artiest en waar zij gewoon de juiste contacten voor hebben. Ik ben er zeker blij mee. Al klinkt bandcoaching enger dan het is, mocht ik op problemen stuiten ofzo dan kan ik bij de Grote Prijs checken of ze mij ermee kunnen helpen, that’s all.

Twee dagen studiotijd in Wisseloord en 500 cd’s geperst door Salisbury. Zijn de dagen al ingepland (denk je er genoeg aan te hebben?)? Oftewel wanneer kunnen we het debuutalbum van Typhoon verwachten en hoe gaat dit album eruit zien? Wat kunnen de mensen verwachten?
Hehe! Dat is een strikvraag he… Ik denk dat 2 dagen Wisseloord sowieso niet genoeg zijn, wanneer weet ik nog niet. Ik wil eerst even op gang zijn met het opnemen, Wisseloord komt later.
Ik zou eerder willen zeggen verwacht niet en wees verrast. Eén ding kan ik wel zeggen: muzikaliteit is een leidraad voor mij.

Sinds de dood van Theo van Gogh een tijdje terug lijkt de maatschappij verdeelder dan ooit, heeft dit enige invloed op je creatieve proces? Laat je daarom ook nummers uit je set (of van je toekomstige album)?
Nee, ik zal geen nummers uit mijn shows laten, omdat het gevoelig kan zijn voor bepaalde mensen. Ik ben niet iemand die graag contradicties oproept, maar je mag wel dingen benoemen. Als je het maar op een gepaste manier doet, het is te makkelijk om dingen uit te kramen zonder er eerst over nagedacht te hebben.

Je neemt deel aan een mixtape waarvan de opbrengst bestemd is voor de slachtoffers van de zeebeving. Kun je ons wat meer over die mixtape vertellen en je gevoelens over de ramp?
Het is een iniatief van de female MC’s Sage en Javlin en ze hebben verschillende rappers gevraagd voor een muzikale bijdrage. Hij zal binnenkort uitkomen en alle opbrengsten zijn voor de slachtoffers in Azië. Ik vind het een goed iets dat ook vanuit de hiphop werled een signaal wordt afgegeven dat wij er ook mee bezig zijn. Het doet me trouwens echt goed om te zien dat er zoveel hiphop acts er bezig mee zijn en ook klaar staan voor een benefietoptreden of voor deze mixtape.

Tenslotte nog even wat losse flodders: 

Ga je wel vaker op je knieën voor meisjes om een a-capella te droppen? (Face Off tijdens Oss)
Haha, you’ve got that on tape huh?

Stelling: liever geen succes dan dat mijn teksten door een label aangepast worden…
Mee eens, als ik succes heb, wil ik dat met iets wat van mij is. Ik zou nooit genoegen kunnen nemen met een track die ik moet aanpassen om zo ermee te kunnen scoren. Ik ben een en al gevoel en zo schrijf ik ook. Dat mag niet veranderen.

Wat vind jij van de opkomst die commerciële rap/urban shizzle ? Geven zij een reëel beeld van de scène in Nederland?
Eerlijk gezegd vind ik de opkomst ervan een goed iets, het maakt de weg wat vrijer voor mensen die een groter publiek willen bereiken met hiphop. Zie het als een introductie voor mensen en ze gaan op een gegeven ogenblik toch verder willen kijken naar misschien de iets meer oprechtere hiphop.
Al vind ik het niet echt een reëel beeld van de scène hier in Nederland. Er zit zoveel meer dan wat je nu op tv ziet. Dat is voor mij oppervlakte werk, het puntje van de ijsberg, terwijl er onderwater zoveel meer zit.

2005 wordt het jaar van Typhoon? (waarom wel of waarom niet?)
Het winnen van de Grote Prijs is een mooie opstap voor mij en ik ben hongerig om mijn cd uit te laten brengen, want jullie hebben eigenlijk nog helemaal niet zo heel veel van mij gehoord.
Een frisse sound in combinatie met deep lyrics moet het voor mij gaan doen, dus 2005 gaat’m toch wel worden.

Famous last words?
1 FAMILIE

Audio: EXCLUSIEF!
“Typhoon ft DNBS – Vingerlikkeshit ":https://www.hiphopinjesmoel.com/mp3/Typhoon ft DNBS – Vingerlikkeshit.mp3

Meer info: http://www.mctyphoon.nl

Geplaatst door bowie op 29 maart 2005