Typhoon blikt terug op 2012 en kijkt vooruit naar 2013

Beeld door: Jamie Hoogland

Het jaar 2012
Typhoon kijkt tevreden terug op het jaar 2012, hoewel het niet altijd gemakkelijk is geweest. “Financieel was het soms moeilijk voor veel mensen in de Nederlandse hiphop, dus ook voor mij. We moesten allemaal de broekriem wat strakker aantrekken het afgelopen jaar. Maar ik ben erg blij dat ik nog steeds kan doen waar ik van hou natuurlijk. Vooral met mijn live-band heb ik echt stappen kunnen maken. Kleine festivals, grote festivals; overal kregen we goede reacties. Live is echt wat ik moet doen, heb ik gemerkt.” Het FTG4 album kwam in 2012 ook uit. “Dat was weer de gezamenlijke effort, altijd tof om te doen. De Blues ’n Blessings clip, is nu net uit, daar ben ik heel tevreden over.”

In 2012 heeft Typhoon veel reizen gemaakt naar verre oorden. “Ik kom net terug uit Australië, waar ik met een vriend drie weken een soort roadtrip heb gemaakt. Met mijn broer Blaxtar, GMB en de twee winnaars van de avond Spoken die Blax organiseert, ben ik naar Brazilië geweest. Daar heb ik ook opgenomen met de Braziliaanse groep Afro-Electo, echt geweldig. Toen merkte ik pas echt goed dat muziek in eerste instantie niet om taal maar om energie draait. We begrepen elkaar echt perfect. Ik wil meer met mijn Nederlandstalige muziek in het buitenland gaan doen. Misschien wordt het nooit echt groot, maar het is wel mogelijk. Iedere keer hetzelfde rondje in Nederland wordt soms ook een beetje saai.”
De MC uit het oosten des lands heeft in 2012 ook zijn theaterdebuut gemaakt. “Ik speel een van de hoofdrollen in Jeanne de Heks van Armagnac in Zwolle met 47 andere acteurs, dat is echt een heel bijzondere ervaring geweest.”

Beeld door: Joël Frijhoff

Typhoon in 2013
Het jaar 2013 begint op 2 januari met Typhoon’s ontmoeting met Peter Koelewijn tijdens Ali B’s ‘Op Volle Toeren’. Heel geolied liep die ontmoeting niet in eerste instantie. “Het gaat een heel spannende aflevering worden. De mensen van het programma hebben duidelijk gezocht naar iemand die iets heel anders deed dan ik. Ik werkte al samen met volkszangers en muzikanten, dus dat was niet echt nieuw. De combinatie van een rapper die inhoud belangrijk vindt met een rock ’n roll-muzikant die niet echt met inhoud bezig is, was een aparte.”
Peter Koelewijn noemt de teksten van Ty ‘rijmelarij’ en vindt dat hij geen goed ritmegevoel heeft.
“Toen klapperde ik wel even met mijn oren, ja (lacht). Ach, je kan ook niet verwachten dat iedereen alles gelijk snapt. Uiteindelijk is hij wel een rasartiest en heeft hij wel iets moois met mijn nummer gedaan. Ik vond het geen onaardige man, alleen een beetje star”, vertelt Typhoon.

In 2013 verschijnt ook het nieuwe soloalbum van Typhoon met de werktitel Lobi da Basi. Typhoon legt uit: “Dat betekent in het Surinaams ‘liefde is de basis’ en gaat over mijn zoektocht naar de basis van mijn zelfliefde. Ik ben in Suriname geweest, ook in de binnenlanden en heb veel over mijn achtergrond geleerd, over de driehoek Afrika-Suriname-Nederland die mij heeft gevormd. Ik kom uit een ontzettend wit stukje Nederland, dus het was heel mooi om in Su te zijn en zoveel te leren over het verleden. Ik wil ook echt aan jonge, zwarte mensen en mensen van welke afkomst dan ook, uitdragen dat ze trots moeten zijn op wie ze zijn en waar ze vandaan komen. De sfeer in Nederland wordt er niet beter op, soms schrik ik er zelfs van. Ik heb het idee dat er maar een kleine mentaliteitsswitch nodig is om wel goed met elkaar om te gaan. De stuwende kracht van het leven is liefde, dat moeten we ons altijd blijven realiseren.”

Geplaatst door bowie op 2 januari 2013