Tussen de Regels met Reggy Lines: Scarface – This Can’t Be Life

Scarface – This Can’t Be Life (track van Jay-Z, verse 3)
Now as I walk into the studio, to do this with Jig
I got a phone call from one of my nigs
Said my homeboy Reek, he just lost one of his kids
And when I heard that I just broke into tears
And seein’ it second hand; you don’t really know how this is
But when it hits that close to home you feel the pain at the crib
So I called mine, and saddened my wife with the bad news
Now we both depressed, countin our blessings cause Brad’s two
Prayin for young souls that laugh at life through the stars
Lovin your kids just like you was ours
And I’m hurtin for you dog; but ain’t nobody pain is like yours
I just know that heaven’ll open these doors
And ain’t no bright side to losin life but you can view it like this
God’s got open hands homey, he in the midst.. of good company
Who loves all and hates not one
And one day you gon’ be wit your son
I could’ve rapped about my hard times on this song
But heaven knows I woulda been wrong
I wouldn’t been right, it wouldn’t been love
It wouldn’t been life, it wouldn’t been us
This can’t be life

This Can’t Be Life staat op het Jay-Z album The Dynasty: Roc La Familia uit 2000. Naast Jigga zelf en Scarface doet ook Beanie Sigel mee. De track is geproduceerd door Kanye West.

Waarom?

“Scarface is geen artiest waar ik alle albums van heb liggen, maar het gaat om de beste verse en niet mijn favoriete MC. De meeste inspiratie krijg ik zonder meer van Ghostface zijn creaties. De track waar mijn uiteindelijke favoriete verse op staat, komt van een album van Jay-Z. Een artiest van wie ik tot die tijd niks luisterde. Ik was meer van het vuile van de Wu-Tang Clan zeg maar. Ik werkte in die tijd samen met DJ Overdose en hij drong The Dynasty aan mij op. Na het moment dat ik dat toeliet, heb ik alle cd’s van Jay-Z gekocht die toen uit waren. Dat was tot en met The Blueprint. Toen kon dat nog. Had ik nog een baan haha. Op The Dynasty is het echter Scarface die een van de meest aangrijpende verses ever neerlegt.

Op This Can’t Be Life is de delivery van Scarface zo intens. Hij rapt dat hij vlak voor hij samen met Jay-Z de studio in stapt, te horen krijgt dat het kind van een vriend van hem is overleden: Now as I walk into the studio, to do this with Jig I got a phone call from one of my nigs. Said my homeboy Reek, he just lost one of his kids. Een bizar gegeven natuurlijk maar als je Scarface hoort rappen dan geloof je hem. Dit is echt. True story.”

Ellende en drama
“Hiphop voor mij is niet gemaakt om te zeggen hoe goed je kan dansen, hoe knap de meisjes in je klas zijn en hoe blij je bent met het mooie weer. Voor mij is hiphop meer een soul en blues ding. Ellende en drama. Dan kun je bij Scarface wel terecht. Je hoort de snik in zijn stem: And ain’t no bright side to losin life but you can view it like this, God’s got open hands homey, he in the midst.. of good company. Who loves all and hates not one and one day you gonna be with your son. Voor mij als vader van een zoon is dat nog even die emotionele, overtreffende trap.

Er zijn waarschijnlijk 20.000 emotionele nummers gemaakt over dode homies en gasten achter tralies maar hoe Scarface het weet over te brengen op deze is gruwelijk. Hoe hij zijn verse eindigt, is ook zo tof. Als je een featuring kan doen op een plaat van Jay-Z dan wil je shinen, maar niet op deze manier. Hoe Face dat in vier regels neerzet is gewoon … pfffffff: I could’ve rapped about my hard times on this song, but heaven knows I woulda been wrong. I wouldn’t been right, it wouldn’t been love. It wouldn’t been life, it wouldn’t been us. This can’t be life.”

Reggy Lines bracht vorig jaar samen met producer Christov het album Orgeldrank uit.

Geplaatst door bowie op 15 oktober 2012