Tussen de Regels met Kraantje Pappie: Mally G – Flipmode Squad meets Def Squad

Mally G – Flipmode Squad meets Def Squad (track van Busta Rhymes, verse 1)

Taking you to the other terrain, we mash strictly for the cream
Here to kill your whole scene and your motherfuckin’ team
Little ‘Mal, the raw dawg, I know you heard of me
You probably know some bitch niggaz who wanna murder me
Busta, Reggie, Murray, Ramp and Mercy’s all we need for disaster
For me the microphone master
Look, I crash ya, bash ya skull
Fuck with Mally G if you’re trying to take a fall
Niggaz talk about killin and never get to it
Fuck the yappin, be true to it, do it
Steady scream about your East and your Westside
But you ain’t in it when it comes to the homicide
Niggaz better get up off that bullshit quick
Caught up in the limelight gettin way too slick
See em at the shows bout to rock they shit off
Gettin they peeps fucked up cause they block is soft
As for terror, I sever the best of MC’s
Look, little Mally G trippin off these indo trees
About to murder label’s jerkin but mercy us
Def Squad niggaz prophesize like the Perseus
Droppin degrees to zero with flatlines
Kill your whole entourage off with just one rhyme
One rhyme… one rhyme… just one rhyme
I don’t give a fuck I kill em with just one rhyme
Woo, hah, heh, yahah, you wish that you could get with this
Terrorist, lyricist, for your era it’s
My time to shine and I’m still payin dues
And I’ma be famous on either rap or the news, motherfucker
I only tell you nothin but the real it’s
tight up in the struggle tryin to get this fuckin meal, why?
Niggaz act shifty so I shift a long
three tri three chrome, it’s the same ol song
I seen the shades and the suedes from afar Pah
But hold up do you know who I are?
The M-A-Double, you want trouble you got it the spot is on
You blot it I got it then shot it it’s hot up in your dome
Peace with the chrome piece that I pack
Remember fuck around and catch a Mack to your back!

 

In 1996 verscheen The Coming, het debuutalbum van Busta Rhymes. Daarop staat de track Flipmode Squad meets Def Squad, een door The Vibe Chemist Backspin geproduceerde possecut waarop de crews rondom respectievelijk Busta Rhymes en Erick Sermon elkaar versterken. Naast Jamal en Busta Rhymes zijn ook Redman, Keith Murray, Rampage en Lord Have Mercy op de track te horen.

 

 

Waarom?
“De track begint met een creepy, funky sample. De eerste keer dat ik ‘m hoorde, pakte mij hij gelijk beet vanaf de eerste seconde. Ik zat met Mo The Show, mijn toenmalige back-up MC, in een flat van een maat in Groningen. Dat pand hadden we een jaar tot onze beschikking omdat het toch tegen de vlakte zou gaan. Zaten we daar, heavy puffin’ on a blunt. Ik was helemaal blanco in het album gestapt, zonder het boekje te lezen en wist niet wat er zou gaan komen. Ik zat al lekker in het album, maar deze track bracht me op een heel andere vibe, en op het moment dat ik dat besef, kickt Jamal a.k.a. Mally G de lines: Taking you to the other terrain, we mash strictly for the cream / Here to kill your whole scene and your motherfuckin team.
Ik dacht dat ik gek werd. Er zijn echt wel betere, ingewikkeldere en moeilijkere rhymes te vinden, maar dit kwam gelijk binnen. Ik had meteen het gevoel van: ik weet de fuck niet wie deze guy is, maar he’s coming for the kill, snap je?”

 

Arrogantie, zelfverzekerdheid en gangstershit
“De arrogantie en zelfverzekerdheid waarmee hij de lines Little ’Mal, the raw dawg, I know you heard of me / You probably know some bitch niggaz who wanna murder me kickt zijn heerlijk. Wetend dat er misgunners en dergelijken zijn die toch checken wat je doet. En dan dit zeggen met een lading van: so what? Ik sta hier en jij niet, laat maar komen. Heerlijk.
Aan de lines Busta, Reggie, Murray, Ramp, and Mercy’s all we need for disaster / For me the microphone master / Look, I crash ya, bash ya skull / Fuck with Mally G if you’re trying to take a fall hoor je goed dat hij klinkt alsof hij heel goed beseft dat dit zijn kans is om te shinen. Hij weet dat er een hele hoop mensen out there zijn die, net als ik op dat moment, nog geen idee hebben wie hij is. Hij weet dat de mensen het album hebben gekocht voor Busta Rhymes en niet voor hem. Dus hij moet vlammen en dat straalt er tot nu toe aan alle kanten vanaf. Ook later in de verse slaat hij line voor line raak. Vooral de twee lines See ’em at the shows bout to rock the shit off / Getting They peeps fucked up, cause they block is soft zijn dodelijk. Verderop in de verse, wanneer hij zegt dat hij MC’s afmaakt met één rhyme, gaat hij op de arrogante toer, maar hij heeft me daar nog steeds zo in de greep dat ik hem ook echt geloof en het ook behoorlijk met hem eens aan het worden ben. Goede wordplay, vergelijkingen en zijn flow is on point. Die gangstershit die hij beschrijft is gruwelijk. And I’ma be famous on either rap or the news? Pfff. De afsluiter gaat al helemaal te ver: Peace with the chrome piece that I pack / Remember fuck around and catch a Mack to your back! Hou maar op. Ik heb het album meteen na deze verse op pauze gezet. Ik moest gewoon bijkomen en daarna zeker nog drie keer eerst die verse checken voordat ik de rest van het album zou checken. Laat me nog wel even toevoegen dat Redman, Keith Murray en Busta Rhymes ook belachelijk hard op deze track komen. Misschien uiteindelijk op papier nog wel harder. Maar de verse van Jamal heeft toentertijd zo’n indruk op me gemaakt dat dit voor mij de meest belachelijke verse ooit is.

 

Een verse is goed als het indruk op me maakt. Ik moet begrijpen wat de MC in kwestie wil vertellen, hij moet zorgen dat het over komt. En als dat zo is, geef ik geen reet om rijmschema’s, punches enzovoorts. Ik sta voor alles open op muzikaal gebied en vel geen oordeel als ik het niet meer dan drie keer heb gehoord. Ik let er zelf ook wel op dat het impact moet hebben, ik doe mijn best. Natuurlijk vindt de een iets anders tof dan de ander, maar haten op Crane is sowieso voor losers. De honger van Jamal in de verse op Flipmode Squad meets Def Squad probeer ik in elke verse terug te brengen omdat ik nog steeds diezelfde honger als dag 1 heb.”

 

Kraantje Pappie bracht begin dit jaar de Semi Bekend EP uit en is nog altijd druk met optreden. Zo is hij de komende tijd te zien in zijn thuisstad Groningen (8 juni), Harderwijk (15 juni), Rotterdam (20 juni) en op het Dreamfields Festival in Lathum (29 juni).

Geplaatst door bowie op 6 juni 2013