Tussen de Regels met Gaza: 2pac – Brenda’s Got A Baby

2pac – Brenda’s got a baby
I hear Brenda’s got a baby
Well, Brenda’s barely got a brain
A damn shame
The girl can hardly spell her name
(That’s not our problem, that’s up to Brenda’s family)
Well let me show you how it affects the whole community
Now Brenda really never knew her moms
and her dad was a junky puttin death into his arms
It’s sad, cause I bet Brenda doesn’t even know
Just cause you’re in the ghetto doesn’t mean you can’t grow
But oh, that’s a thought, my own revelation
Do whatever it takes to resist the temptation
Brenda got herself a boyfriend
Her boyfriend was her cousin, now let’s watch the joy end
She tried to hide her pregnancy, from her family
Who really didn’t care to see, or give a damn if she
Went out and had a church of kids
As long as when the check came they got first dibs
Now Brendas belly is gettin’ bigger
But no one seems to notice any change in her figure
She’s 12 years old and she’s having a baby
In love with a molester who’s sexing her crazy
And yet she thinks that he’ll be with her forever
And dreams of a world with the two of them are together, whatever
He left her and she had the baby solo
She had it on the bathroom floor and didn’t know so
She didn’t know, what to throw away and what to keep
She wrapped the baby up and threw him in the trash heep
I guess she thought she’d get away, wouldn’t hear the cries
She didn’t realize how much the little baby had her eyes
Now the baby’s in the trash heep balling
Momma can’t help her, but it hurts to hear her calling
Brenda wants to run away, momma say, you makin’ me lose pay
The social workers here everyday
Now Brenda’s gotta make her own way
Can’t go to her family, they won’t let her stay
No money no babysitter, she couldn’t keep a job
She tried to sell crack, but end up getting robbed
So now what’s next, there ain’t nothing left to sell
So she sees sex as a way of leavin hell
It’s payin the rent, so she really can’t complain
Prostitute, found slain, and Brenda’s her name, she’s got a baby
 
Brenda’s got a baby van 2pac is een single van zijn debuutalbum 2pacalypse Now uit 1991. Op de door The Underground Railroad geproduceerde track is ook R&B-zanger Dave Hollister te horen. Brenda’s got a baby verscheen in 1998 op de 2pac Greatest Hits dubbel-cd.
 
Waarom?
“Hoe 2pac zijn boodschap over het algemeen verwoordde, vind ik heel sterk. Die boodschap is voor mij nog belangrijker dan de muziek. Vooral het begin van deze verse en wat hij daarin aankaart, vind ik heel mooi. Hij geeft aan dat dit meisje eigenlijk iets groots had kunnen worden, het is volgens hem nu verspild talent. Hij weet dat iedereen iets moois kan worden en 2pac noemt het een damn shame dat dit niet is gebeurd. Vervolgens zegt een andere stem (Money-B van Digital Underground, red.): that’s not our problem, that’s up to Brenda’s family, waarop 2pac reageert met: well let me show you how it affects the whole community. Hij geeft aan dat een kind dat door omstandigheden niet wordt wat het kan worden niet zomaar aan zijn/haar lot over moet worden gelaten. En dat vind ik ook. Daarbij geeft Pac aan hoe het invloed heeft op iedereen. Die zin over de invloed op de hele community heb ik altijd de mooiste gevonden, omdat je het groter moet bekijken. Daarbij is het medeleven en het zien van kansen voor iedereen in de tekst mooi.”
 
“Er komt nog een zin die ik heel belangrijk vind: I bet Brenda doesn’t even know. Just cause you’re in the ghetto doesn’t mean you can’t grow. Dat heb je hier ook in Nederland. Als mensen het over ghetto’s hebben, gaat het vaak over ver weg en hoe erg het daar is, maar hier heb je ook achterstandswijken. Op het moment dat je in een achterstandswijk woont en je hebt een negatief stempel door de media of wie dan ook, betekent dat niet dat je een mislukkeling bent. Er is een kans voor iedereen om groot te worden, dat is waar ik in geloof. Het is heel erg zonde dat veel jongeren de vele talenten die ze hebben niet ontwikkelen. Dat is eigenlijk waarom ik voor deze tekst heb gekozen.”
 
“2pac vindt het zonde, maar gelooft ook dat het anders zou moeten kunnen: that’s a thought, my own revelation. Do whatever it takes to resist the temptation. Na die zin van revelation en temptation wil ik eigenlijk stoppen, omdat dit eerste stuk de kern van het verhaal is. De rest is mooi, het verhaal van Brenda, maar ik focus meer op het geheel, het grotere plaatje.”
 
Omgeving
“Met die zin do whatever it takes to resist the temptation geeft hij aan hoe belangrijk iemands omgeving kan zijn en hoe moeilijk het kan zijn om die invloed te negeren en die verleidingen te weerstaan. Hoewel ik ben geboren in een vluchtelingenkamp, wat natuurlijk erger is dan een achterstandswijk in Nederland, ben ik in zo’n wijk (Hillesluis, Rotterdam-Zuid) naar de basisschool gegaan. Maar ik geloof dat ik iets kan worden en daar ben ik naartoe aan het gaan. Het besef dat 2pac in die zin uitspreekt, dat hij er alles aan doet om de verleidingen te weerstaan, vind ik erg krachtig.”
 
“Ik ben blij dat het 2pac is gelukt om mensen over de hele wereld te inspireren, bijvoorbeeld om ook muziek te gaan maken. Appa bijvoorbeeld is weer geïnspireerd door Pac en wij weer mede door Appa. Ik weet dat 2pac ook negatieve emoties heeft verwerkt in zijn muziek, maar boven alles was hij een leider en voor mij iemand die inspireert. Dit nummer vertelt het verhaal van Brenda en Brenda staat symbool voor een hele groep uit de ghetto. Onze laatste cd heet niet voor niets De Stem Van. Het is ons verhaal, maar tegelijkertijd vertellen we het verhaal van anderen. En ik denk dat daarin onze connectie met deze track van 2pac ligt.”
 
Eerder dit jaar brachten Stryder & Gaza hun tweede mixtape De Stem Van uit. Samen met De Mark staan zij als Camp Rauw op 29 juni in Grounds (Rotterdam) in de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland.
 
De vorige Tussen de Regels editie met Fotosynthese check je hier.
Geplaatst door bowie op 19 juni 2012