Tussen de Regels met DRT: Akrobatik – Front Steps pt.2 (Tough Love)

Foto door Richard Terborg

Akrobatik – Front Steps pt.2 (Tough Love) (verse 2)

My high school had no black teachers (true)
And very few students, who had similar features
That’s where I caught my very first glimpse of how they do us (yep)
The privileged are learnin how to be entrepreneurs
While we die in the sewers
And the gutters, murkin each other with box-cutters
From one man’s sin, the whole block suffers
Streets are floodin with the tears of distraught mothers
We have been trained to believe we are not brothers
You wouldn’t say shit to Ted Danson
But if a brother’s black, we act like Charles Manson (Manson)
What the fuck happened to advancin? (uh)
See, heads is too concerned with romancin the stone
Cook it up and serve it, then your hood rep’s blown
But when po’ enter the zone and handcuffs are shown
And your shorty’s left alone at home with no pops
And mama you was tappin ain’t givin you no props (props)
That bus is takin you up north with no stops
And you getting hosed down and laughed at by cops (uh)
You sayin that’s the way you want to live, dude? (word?)
Never getting pussy and you eat what they give you
This ain’t no war on drugs, it’s a war on thugs
They supply the guns, we supply the bodies with slugs (slugs)
Most of these crack-dealer rappers is herbs
See they 35, married, and they livin in the ‘burbs (true indeed)
Makin money off of your lifestyle
But you idolize ’em cause they move units and that’s wild (wild)
These labels ain’t fuckin with you if you ain’t coachable
These labels ain’t fuckin with you if you ain’t approachable
You see, there’s more to life than rap and crack sales (sales)
But that info ain’t made readily available to black males
They shut down the conscious rosters
But talk about being a pimp, you’ll get an Oscar
I’m sick of seeing y’all locked up and killed
And if the O.G.‘s don’t tell you, tell me who the fuck will?
 
Akrobatik is een MC uit Boston en hij vormde het vorige decennium The Perceptionists met Mr. Lif en DJ Fakts One. Op zijn meest recente soloalbum Absolute Value (Fat Beats Records, 2008) staat deze track Front Steps pt.2 (Tough Love), deel 1 stond op het album Balance (2003). De track is geproduceerd door Tzarizm en bevat cuts van DJ Jayceeoh.

 
Waarom?
“Er zijn zoveel verschrikkelijk zieke coupletten van dope MC’s die door mijn hoofd galmen, dat de keuze erg lastig was, maar ik heb er één gekozen die erg goed bij me past. Ik vind deze hele track een mooi voorbeeld van hoe je het medium rap kan inzetten om je luisteraar te confronteren met waarheden. Je hoort duidelijk een artiest die iets niet lekker zit, het met je móét delen en zo iets wil bijdragen aan de ontwikkeling van z’n luisteraar. In het tweede couplet deelt hij uitgebreid met je hoe z’n doelgroep niet al teveel kansen krijgt vanuit een onrechtvaardig systeem. Hij confronteert je ook met wat je zelf doet in de positie waar je in bent gestopt en zet je aan het denken, zodat je (mogelijk) bewuster handelt.
 
Akrobatik spreekt vaker vol wijsheid op tracks en beheerst een relaxte flow om naar te luisteren. Hij maakt z’n rijmschema’s niet te moeilijk, maar wel met een intelligente woordkeuze. Ook brengt hij niet veel troep uit; hij concentreert zich op enkele releases en daar zit eigenlijk altijd wel iets vets tussen. Dat zijn kwaliteiten die mij zeker inspireren. Daarnaast heb ik hem ooit live gezien met de Perceptionists en daar stond hij z’n mannetje, bepalend om écht te oordelen over een artiest! Ak’ is voor mij zeker één van die MC’s die true is aan die rap shit!
 
Ik hoorde de track voor het eerst toen Absolute Value werd gereleast en ik het online meekreeg. Ik was al down met Akrobatik’s eerdere werk, dus uiteraard wilde ik ook dit album checken. Ik heb er echter nooit een fysiek exemplaar van aangeschaft omdat de rest van het album niet sterk genoeg was, maar deze track is een classic voor mij!”
 
Idealistisch
“Ik ben zelf aan de idealistische kant en loop ook constant tegen onrechtvaardigheden aan, waar ik niet altijd raad mee weet. Waarschijnlijk voel ik deze track daarom ook zo… ’Gelijke kansen’ zijn betrekkelijk en het is zelfs een beetje een paradoxale term als je het mij vraagt. Ook hier in Nederland zie je een aanwezige verdeeldheid van welvaart en ondanks dat we aan dezelfde tafel zitten, erken ik dat de kaarten op een bepaalde manier verdeeld worden. Dat ik hier iets over kan zeggen door zelf nummers te maken, is de reden dat ik überhaupt ben begonnen en nog steeds de pen blijf pakken.
 
In mijn eigen muziek ben ik ook vrij maatschappelijk betrokken en op elke release verwerk ik wel een paar nummers met politieke denkstof. Guru zei: ‘It’s the message in the song that makes you rock on’ en ondanks dat ik ook geniet van teksten met minder inhoud, zijn het de nummers met een boodschap die voor mij het verschil maken. Helaas word je als artiest snel in een hokje gestopt: wél iets zeggen met je rijms, of niet diep gaan en alleen de entertainer uithangen. Ik probeer er een gezonde balans in te creëren want bij liveshows zijn mensen niet zo happig om te zwaar beladen nummers aan te horen. Ze komen natuurlijk wel voor een feest en daar moet ik ook tracks voor hebben liggen.”
 
DRT is momenteel bezig met een vervolg op zijn Volkstherapie album. Voordat hij een tweede soloalbum uitbrengt, zal er eerst nog een mixtape van zijn hand komen. Daarnaast heeft hij met de Almeerse fusionband ‘Freecoolinsky’ een EP opgenomen, die dit voorjaar het daglicht zal zien.
Geplaatst door bowie op 15 januari 2013