Tussen de Regels met Akwasi: G-Dep – Let’s Get It

G-Dep ft. P. Diddy & Black Rob – Let’s Get It (verse 1)
Really, get smacked silly, you get smacked silly
Fucking with these niggaz from the, what you gon’ do
When you ready? Shit I was born ready
And I was already on fish and spaghetti
Creep with the culture, rap I can coach ya
Attack like a vulture, see what I told ya?
Said I’d get’cha, wear it if it fit ya
Y’all thirteen inches, I see the big picture
If it’s to get richer, I’d probably get wit ya
If not burn it, get hot like a furnace 
Shoot the video, motherfuck city permits
We own the city, on the phone with Diddy 
Red bone pretty, when she get aroused
like to suck her own titty; put it in the video
Ya wanna holla got to follow nigga here we go
Get you ticket, the train, don’t miss it
Won’t reach out, and ya bet I won’t visit
’til my whole wardrobe is-it, now listen
 
Let’s Get It is te horen op het debuutalbum van G-Dep, Child of the Ghetto, dat in 2001 verscheen via Bad Boy Records. De track stond eerder dat jaar ook al op The Saga Continues…, een album van P. Diddy & The Bad Boy Family. Op het nummer hoor je naast G-Dep en Diddy ook Black Rob. De productie is van Yogi.

Waarom?
“G-Dep had me meteen met zijn verse. Het is simpel, recht toe recht aan, maar o zo deadly. Ik houd er sowieso van wanneer op een track met verschillende rappers er eentje komt en er echt bovenuit steekt. Kijk, Diddy is sowieso al geen goede rapper en overbodig op deze track, Black Rob was ok, maar G-Dep steelt de show. Echt gruwelijk. Het aparte stemgeluid, de flow, de rijmschema’s die top zijn, de metaforen zijn daar, het is compleet. In Nederland zijn er niet veel mensen die zo enthousiast zijn over hem. Ik weet alleen van Kees de Koning en Hayzee dat zij G-Dep ook zo kunnen waarderen en net zo begrijpen als ik.
 
Really, get smacked silly, you get smacked silly, fucking with these niggaz from the, what you gon’ do, when you ready? Shit I was born ready. And I was already on fish and spaghetti. Een fucking random gerecht noemt ie, maar hij is klaar. Hij is klaar geboren. Klaar om te eten, hij is hongerig. Daarna gaat ie ook maar door, ook op de volgende verses. Hij eet je op. Je hoort het ook terug op z’n plaat. Door dit nummer heb ik toen zijn album gekocht, Child of the Ghetto. Ik had het kunnen downloaden, maar ik móést het hebben. En het is een tof album. Hij is wel iemand die ik zag en hoorde waarbij ik zoiets had van ‘wow, dat wil ik ook’. G-Dep is een van de mannen die het deed voor mij. Heel kort, want hij is daarna snel gevallen en nu zit ie 15 jaar vast voor moord. Dus daar gaan we niks meer van horen. Maar Let’s get it is echt tijdloos voor mij. Als ik deze ergens hoor, ga ik los. Dan gebeurt er iets in mijn hoofd. Ik weet niet wat, er is een stukje geneeskunde voor nodig om dat te snappen.”
 
Harlem Shake van een ranzige poëet
“De clip zal ik voor het eerst hebben gezien op MTV, toen MTV nog veel clips draaide. Er kwam ook nog veel hiphop voorbij toen en ik nam alle programma’s op met de videorecorder. En dan was het terugkijken en mee rappen. G-Dep was toen wel even groot, vooral met Special Delivery, waar ook nog een gruwelijke remix van is verschenen met Ghostface en Keith Murray. Maar voor mij was vooral Let’s get it de track. De clip was ook tof met die zwart-wit dresscode, de esthetiek stond voorop. En de oorspronkelijke Harlem Shake zat er in. Dus iedereen die de video zag, wilde dat een beetje mee doen. Met mijn neef Randy was ik hard bezig om te oefenen voor de spiegel. Make this money take this money. Ain’t no way you can take this from me… Keihard. Af en toe doe ik nog wel eens even een Harlem Shakeje haha.”
 
“Een goede verse is beeldend, goed verteld, strak qua opbouw (Akwasi begint te rappen, red.):
 
Really, get smacked silly, you get smacked silly, 
fucking with these niggaz from the, what you gon’ do, 
when you ready? Shit I was born ready. 
And I was already on fish and spaghetti. 
Creep with the culture, rap I can coach ya. 
Attack like a vulture, see what I told ya? 
Said I’d get’cha, wear it if it fit ya
Y’all thirteen inches, I see the big picture.
 
Ja, als ik dat hoorde, zag ik ook dingen voor me, dat is tof, want rap is verhalen vertellen. Ik zeg overigens niet dat G-Dep de beste rapper is, maar hij kwam wel echt on point. Voor mijn theateropleiding las ik ook veel lyrics en dat doe ik nog steeds en ik zie rappers echt als poëten van deze tijd. G-Dep is ook een poëet, een smerige poëet met een ranzige stijl. En dat ranzige heb ik ook een beetje. Als je mij hoort rappen of op de radio hoort praten weet je dat het Akwasi is. Die expressiviteit in het stemgeluid heeft G-Dep ook. Er zit ook een beetje G-Dep in mij, en een beetje Pac, een beetje Biggie en een beetje Kanye, noem maar op. En een beetje ODB… Damn! ODB! Die verse van hem op Da Mystery of Chessboxin’ is misschien wel een gedeelde eerste plaats (Akwasi begint weer te rappen, red.):
 
Here I go, deep type flow. Jacque Cousteau could never get this low..
I’m cherry bombin shits… BOOM. Just warmin up a little bit, vroom vroom. 
Rappinin is what’s happenin. Keep the pockets stacked and then, hands clappin and 
At the party when I move my body. Gotta get up, and be-eeeee somebody!
 
Ja. Shit, waarom heb ik ODB niet gekozen!? Kan ik het nog veranderen haha?”
 
Akwasi is momenteel bezig met zijn Daar Ergens project dat bestaat uit een EP, een album en een muziektheatervoorstelling. De Daar Ergens EP zal verschijnen in het najaar van 2013. Daarnaast zijn er plannen met Zwart Licht voor een nieuw album: Bliksemschicht II.
Geplaatst door bowie op 20 augustus 2013