Turntablized 2003

Turntablized is de Amsterdamse Cut'n'Scratch DJ Competition voor hiphop DJ's uit heel Nederland. Na de twee elimination rounds was vandaag de dag dat de finale plaatsvond. Lees hier hoe de overgebleven acht DJ's het ervan af brengen en wie uiteindelijk de nummer 1 wordt…

Dit jaar waren er opnieuw 8 DJ’s gekwalificeerd in de voorrondes voor de finales in Paradiso. In de grote zaal konden de Battle-DJ’s CHIEF, DAZE, DNS, IRIE, LAH, SAVAGE, SERUM en YODAW drie minuten lang hun skills als scratching, cutting en beatjuggling laten zien. De driekoppige jury, bestaande uit DJ/Producers: Allstar Fresh, Automatic en Mass, zouden de DJ sets beoordelen zodat er uiteindelijk in de finale gestreden zou worden voor de ‘Best Turntablized DJ 2003’ waarmee je een Stanton SA-12 Mixer won. De ‘Turntablized Rookie Of The Year 2003’ zou een Santon Sa-8 mixer verdienen.

De avond werd gehost door Murth the man-o-script. De DJ’s deden allen hun set van drie minuten vol met interessante scratches, beatjuggles en cuts. Helaas had dit alles een rommelig geheel mede door de vele geluidsstoringen in de zaal. Op het podium was plaats voor twee DJ’s om het tegen elkaar op te nemen. Om de een of andere reden deed maar een set het waardoor de DJ’s na elkaar hun creativiteit aan het publiek konden laten horen. Dus door al die technische storingen was er steeds maar plaats voor 1 DJ, waardoor de DJ’s achterelkaar hun ding moesten doen inplaats van tegen elkaar…. Het niveau lag niet al te hoog en na enkele interessante sets van DJ IRIE, DAZE, CHIEF, SAVAGE, DNS en SERUM was het aan de jury om de beste vier DJ’s te selecteren zodat die het tegenelkaar konden opnemen in de halve finale. De muziek stromingen die gebruikt werden varieerden van hiphop t/m drum n bass, zodat het tempo van de muziek zeer afwisselend was. Nadat iedere DJ zijn 3 minuten had vol gescratcht, was er een korte pauze die opgevuld werd door een show van ‘Sample Madness’.

Eboman en DJ Eni-less zijn niet een standaard DJ team. DJ Eni-Less maakt gebruik van de bekende turntable om hiermee te scratchen. Eboman doet hetzelfde maar dan op zijn laptop. De multimedia artiest en DJ gaven een presentatie van hun eigen ontworpen SKRTZZ pen, een digitale audio-visuele scratch tool. Hierdoor waren de beelden van de laptop geprojecteerd op het grote scherm achter de DJ stand en zo werd er gescratched met visuele projecties wat een zeer vermakelijk resultaat opleverde. Je zou het kunnen vergelijke met de film Wave Twisters, wat hetzelfde idee heeft alleen was dit live! Na deze indrukwekkende demonstratie die goed ontvangen werd door het publiek, was duidelijk welke DJ’s het tegen elkaar mochten opnemen om zo de finale ronde te halen.

DJ IRIE, DAZE, CHIEF en SAVAGE waren namens de jury de uitverkorenen om het tegen elkaar op te nemen in de Semi-Finals. De DJ’s hadden 2x 2 minuten om hun tegenstanders totaal te vernederen met scratchen en dergelijke…

Semi Final: DJ IRIE VS CHIEF
Dit was een boeiende battle aangezien CHIEF als lid van de SL Troopers het moest opnemen tegen IRIE die het DMC Technics Dutch DJ Championship al eerder op Planet Rock had gewonnen. De eerste set van IRIE was bijzonder matig en CHIEF profiteerde hier dankbaar van. Bij de 2e routine ging het gelijk op waar toch IRIE er door zijn snelle juggles net iets bovenuit stak. De jury wist genoeg en tot grote verbazing van een deel van het publiek mocht DJ CHIEF zich gelukkig prijzen want hij ging door naar de Final!

Semi Final: DJ SAVAGE VS DJ DAZE
Deze battle was naar mijn idee wel de beste gezien over de hele avond. DAZE ook als lid van de SL Troopers begon met zijn eerste routine heel technisch en kwam naar mijn idee iets te laat op gang. SAVAGE kwam heel snel en futuristisch wat hem een voorsprong gaf op DAZE die zijn 2e routine erg goed in elkaar had gezet qua cuts en juggles. Toch wist SAVAGE hem te overtreffen door energieke scratches en juggles te plaatsen zodat er een drum n bass achtige beat ontstond. Naar mijn idee was het duidelijk, ook voor de jury was het zo: SAVAGE stond in de finale.

Final Battle: DJ SAVAGE VS DJ CHIEF
Het was de eer aan CHIEF om deze battle te beginnen en hij deed dit ietwat voorzichtig en rustig afwachtend op wat er komen zou. Redelijk vette cuts en juggles werden toegepast om SAVAGE het onderspit te laten delven. Hierna was het aan SAVAGE om zijn routine te beginnen, maar door miscommunicatie tussen hem en Murth was SAVAGE nog niet klaar en was de tijd al wel in gegaan, dus er waren al 20 seconden voorbij en SAVAGE moest nog beginnen. Hij kwam hierdoor niet even goed weg en had zo een treurige set. CHIEF profiteerde hiervan om zo druk en enthousiast zijn 2e routine in te gaan. Geen daverende show vooralsnog maar deze ronde was zeker de moeite waard. Er werd gescratcht met vette platen en CHIEF had een groot gedeelte van het publiek nu achter zich. SAVAGE moest nu zijn 2e ronde wel heel spectaculair afsluiten om nog kans te maken op die titel.
Hij kwam snel, sneller dan normaal leek het wel, heel vet zorgde hij voor een ritme opgebouwd uit scratches en juggles dat menig head in de zaal deed verbazen. Na deze set was het aan de jury om te beslissen wie nou die titel ‘Best Turntablized DJ 2003’ op zijn CV mocht zetten. Na een moeilijke beslissing was DJ CHIEF de winnaar. Met als argument dat DJ SAVAGE zijn 1e ronde niet goed had doorstaan.

Deze avond vond ik over het algemeen zeer matig. Dankzij de vele storingen had alles een rommelig geheel en zorgde dit voor een negatieve invloed. SAVAGE legde later nog uit dat de miscommunicatie met Murth wel uitgepraat is maar helaas is het voorgekomen. Anders had deze finale misschien wel een heel ander resultaat.

Fixtures:
Hoogtepunt: de demonstratie van de SKRTZZ pen door Eboman en Eni-Less
Dieptepunt: de vele geluidstoringen
Bier: 1,80
Wc: gratis
Garderobe: 1,-
Fotograferen: ja
Geluid: matig
Bezoekers: circa 500
Damage: 12,50
Cijfer: 5.5

Geplaatst door bowie op 28 december 2003