Truth Enola – 6 O’ Clock Straight

Truth Enola is een MC die in 1996 net als Mos Def op “Stakes Is High” van De La Soul debuteerde. Mos Def is sindsdien uitgegroeid tot een icoon (alhoewel zijn laatste release “The New Danger” daar danig afbreuk aan doet), terwijl Truth Enola (spreek de naam maar eens hardop uit, dan hoor je “Truth Ain’t No Lie”, de werkelijke betekenis van zijn naam) niet veel verder dan een aantal kleinschalige releases (12") is gekomen. Nu is daar dan zijn album, genaamd 6 O’ Clock Straight.

Een andere overeenkomst met de Mighty Mos is dat Enola er van houdt om te zingen in zijn refreinen. En terwijl de meeste luisteraars Mos Def’s zingen wel kunnen waarderen, zal dit minder het geval zijn bij Truth Enola’s zangescapades, die nogal zeurderig klinken. Truth is een behoorlijk goede MC, maar de manier waarop hij zijn stem gebruikt, ja daar moet je van houden denk ik. Hij klinkt nogal geforceerd, terwijl hij zeker een talentvolle MC is. Deze keuze van stemprojectie heeft hetzelfde effect bij Everlast, die (naar mijn mening) veel beter klonk voordat hij ervoor koos om zijn stem te veranderen vanaf het tweede House Of Pain-album en DMX voordat hij een hond werd.
Lyrically is Enola niet erg origineel, maar wel degelijk. Teksten over hoe ill hij is, ghettoproblemen, en relatie-shit vormen de hoofdmoot van 6 O’ Clock Straight. Productioneel zit het album behoorlijk goed in elkaar, vooral “How It’s Gonna Be” (met Phife Dawg, geproduceerd door de Beatminerz), “Crazy” en “Exactly” (productie van De La Soul) zijn erg dope. Truth komt het best tot zijn recht op mellow jazzy tracks zoals bovenstaande voorbeelden. Het duet met mentors De La Soul “Voicetress” is ook erg fijn.

Truth Enola is een 6 á; 6,5 op zijn hoogst een 7, verwacht dus geen hoogstandjes van deze MC. Maar ook geen wacke nummers, en dat is heel wat tegenwoordig. De productie is net bovengemiddeld, ook niet echt classic material. Enola heeft met 6 O’ Clock straight een redelijke, doch niet erg spannende hiphop-plaat afgeleverd.

Meer info: http://www.truthenola.com

Tracklist:
01. Intro
02. Take You To A Place
03. All Alone
04. Lighters Up feat. Dragon
05. Ain’t Changed
06. No Way No How
07. How It’s Gonna Be feat. Phife Dawg
08. I’m Sorry feat. Charlise
09. Skit
10. I Need To Know
11. Throw It Down
12. Crazy
13. Skit
14. Exactly
15. Honey Love
16. Here I am
17. Know My Name
18. What Do I Do
19. Voicetress feat. De La Soul
20. Everything Gonna Be Alright

Geplaatst door bowie op 13 januari 2005