TRIPLE VICE: Dookie’s hustlermentaliteit over de verfijnde samples van Yung Umbro

Zo’n twintig jaar houdt Dookie de microfoon al klemvast. Na zijn periode met Het VerZet begon hij aan een reeks Nederlandstalige platen. Tot nu toe verschenen die altijd in duo- of groepsformaties; Dook & Boo$, SKAV & Dooks, Krauw Konnekt en Rafting Goods bijvoorbeeld. Nu is er zijn eerste officiële Nederlandstalige soloalbum: TRIPLE VICE. Die is geheel geproduceerd door Yung Umbro.

Hij is fan van een-tweetjes en heeft de tijdgeest mee, vertelde Dookie anderhalf jaar geleden in een interview met ons. Hiphop verhuisde voor zijn gevoel naar de clubs. “En laten wij nou net geen clubmuziek maken.” Dat horen we op TRIPLE VICE andermaal. Yung Umbro stript het bombastische geluid van zijn laatste release – Polo 4 i.s.m. met $KEER & BOO$ – terug tot melancholische en minimalistische new wave classic-beats. Daar is, mede dankzij de pandemie, heel veel ruimte voor gekomen.

De eigenzinnige, ingetogen en bondige rapstijl van Dookie matcht er perfect mee. Sneaky verwerkt hij in zijn korte zinnen heerlijke referenties naar Will Smith, Pamplona, Piccolo en Celine Dion. Groot onderdeel van zijn stijl is het verbasteren van de zinsbouw. Hij zet woorden in een andere volgorde dan in het ABN, als hij competitie geen kans biedt. “Hoe ver je ook komt, ooit het houdt op.” En later op het album: “Ik snap niet dat ze nog steeds vragen af, wie de Gods zijn / simpel; wij mane!”

Hij rapt over de tijd waarin hij ‘on the low’ was en op plannen broedde, over de uitgestrekte synth-, vocal- en strijkersloops die Umbro voor hem als fundering legde. Maar dat die plannen nu vruchten af beginnen te werpen en hij niet meer on the low is, bewijst Dookie’s snel uitbreidende track record. Alleen in 2021 verschenen met Avondklok Chronicles, Badhuis Op Mount Olympus, Stallone & Snipes, Dook & Boo$, Krauw Konnekt en ZesVier genoeg platen waarop hij grote rollen vertolkte. Die lijn lijkt hij door te willen trekken in 2022. De zelfverzekerdheid druipt ook als hij hoofdrolspeler is van zijn lyrics: “Ik zelf ben zo fly, niks kan me misstaan / Doe niet aan plan B omdat plan A niet misgaat!”

Een andere factor die flink speelt op TRIPLE VICE is de hustler-mentaliteit. Dookie speelt de lessen die hij gaandeweg zijn carrière leerde door aan de volgende generatie. De kern daarvan: werk hard en get the guap, kortom; wees geen koekebakker maar een cakeboy. Maar tijdens de jacht naar peso’s in het huidige hiphoplandschap moet je je mannetje staan en ogen in je achterhoofd hebben. Op een sfeervolle saxpartij: “Alles wat de kid dropt, uitsluitend verzamelaarsshit / Mijn team vrij van matennaaiers.”

Maar eigenlijk heeft hij dat al veel eerder op het album samengevat: “Zoek je iemand die fly shit brengt? Ik ben zo’n guy!”

Stream:

Geplaatst door bowie op 12 mei 2022